Orlandić traži nagodbu sa ACG da ne bi išli na sud

Bivši direktor Aerodroma smatra da je nezakonito smijenjen. Ministarstvo kapitalnih investicija tvrdi da su njegovi zahtjevi neprimjereni i pominje nepravilnosti u radu Orlandića i ugrožavanje bezbjednosti na aerodromima

31982 pregleda 77 reakcija 62 komentar(a)
Orlandić, Foto: Savo Prelevic
Orlandić, Foto: Savo Prelevic

Bivši izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG) Danilo Orlandić tvrdi da je nezakonito smijenjen 8. aprila, da mu nije utvrđen prestanak mandata zbog čega on svoju smjenu smatra nezakonitom i poziva aktuelni Odbor direktora ACG da postignu sporazumno rješenje ovog spora koji bi po Orlandiću ako se on obrati sudu, mogao imati dodatne štetne posljedice za ACG. Zbog smjene prije isteka mandata pripada mu, po ugovoru, otpremnina od 54.000 eura.

On je 21. aprila uputio predsjedniku odbora direktora Nebojši Đokoviću dopis, u koji “Vijesti” imaju uvid, a gdje je odbacio navode novog odbora direktora za njegovu smjenu da je dužnost izvršnog direktora obavljao protivzakonito i u neskladu sa statutom i drugim aktima kompanije. Naveo je i da je to rješenje „zasnovano na neistinitim i paušalnim tvrdnjama koje ne prestavljaju stvarno stanje“ u ACG za vrijeme njegovog mandata.

Neprofesionalno vođenje ACG

“Vijesti” su pitale Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) da li su upoznati sa dopisom i kako će se odnijeti prema zahtjevu Orlandića.

“Upoznati smo sa dopisom Orlandića i začuđeni njegovim neprimjerenim zahtjevima, uzimajući u obzir katastrofalno stanje u kome smo zatekli ACG. Dodatno, da njegovo neprofesionalno vođenje kompanije nije od juče, svjedoči pismo bivšeg ministra saobraćaja Osmana Nurkovića, koje je upućeno prethodnom odborom direktora 22. februara 2019. godine, sa izričitim zahtjevom za smjenu Orlandića”, kazali su iz MKI, koje je dostavilo pismo Nurkovića “Vijestima”.

Orlandićev mandat redovno je isticao 1. septembra 2021. godine. On je sa bivšim Odborom direktora ACG iz prethodne vlasti 9. decembra 2020. potpisao aneks Ugovora o radu u kome je navedeno da će se, ako Orlandić prije redovnog isteka mandata bude razriješen, što je bilo izvjesno nakon formiranja nove Vlade, smatrati da mu istovremeno kao zaposlenom u ACG predstaje i radni odnos u firmi i da on ima pravo na otpremninu u visini od 18 posljednjih bruto plata.

To bi značilo da bi ACG Orlandiću trebalo da isplate oko 54 hiljade eura, ali se to prema saznanjima „Vijesti“ nije desilo, niti je on do danas dobio rješenje o prestanku radnog odnosa.

Orlandić, kako piše u dopisu Đokoviću, smatra da je rješenje o njegovoj smjeni neustavno jer mu ne daje Ustavom zagarantovano pravo na pravni lijek, te poziva da postignu „dogovor povodom predmetne situacije, jer i Vama i meni na pravim mjestu treba da budu interesi ACG“.

Detalji dopisa

U dopisu Orlandić je taksativno negirao sve ono što mu je aktuelni Odbor direktora prlikom smjene, stavio na teret. Tvrdi da su se česte kazne koje je ACG-u naplaćivala Agencija za civilno vazduhoplovstvo zbog nepravilnosti i propusta odnosile na krupna pitanja drugih državnih i lokalnih organa. Negirao je da u ACG postoji višak zaposlenih, te da ih je u firmi na kraju decembra 2019. bilo 834, a na kraju marta ove godine 730.

Istakao je da je ispoštovao zakonsku obavezu pribavljanja procjene osnovnih sredstava ACG koja nije rađena od 2012. tako što je u julu 2019. raspisao tender za izbor procjenjivača, ali koji je morao da se poništi iz formalnih razloga. Lani se novi tender nije raspisao jer je bivši Odbor direktora naložio mjere štednje zbog tada prekinute osnovne djelatnosti preduzeća, da bi Orlandić u martu ove godine ponovno pokrenuo tu javnu nabavku.

Orlandić je odbacio tvrdnje da je fabrikovao i antidatirao pravna akta i pravilnik o sistematitaciji iako je nova i sada aktuelna sistematizacija u ACG pravljena i usvajana krajem decembra prošle i u januaru ove godine, kada je bilo izvjesno da će doći do smjena u rukovodstvu kompanije koja je godinama važila za rezervoar za zapošljavanje članova i simpatizera bivših vladajućih stranaka (SD, DPS i BS). Orlandić tvrdi i da je zakonito zaposlio osobu koja sada pokriva dužnost internog revizora ACG, te da je bivši Odbor direktora početkom decembra 2020. ispoštovao zakonsku obavezu i imenovao revizorski odbor firme, ali je ta odluka poništena u februaru kada je Vlada zatražila da se ponište odluke o imenovanju revizorskih odbora u svim državnim preduzećima.

Odbor direktora je prošle sedmice smijenio sve pomoćnike Orlandića za finansije, pravna pitanja, bezbjednost, saobraćaj, razvoj i komercijalu, tako da ACG nakon ostavke v.d. direktorke Ane Lončarević sada na nivou izvršnog menadžmenta ima samo direktore aerodroma u Podgorici Dragana Milanovića i u Tivtu Radovana Marića.

U novom odboru direktora su predstavnici vladajućih crnogorskih partija DF, Demokrate, PzP i URA.

Nurković tražio smjenu Orlandića

U pismu bivšeg ministra saobraćaja Osmana Nurkovića bivšem predsjedniku odbora direktora ACG Dragoljubu Bulatoviću piše, između ostalog, da predlažu smjenu Orlandića zbog njegovog neodgovornog postupanja i potcjenjivanja upozorenja na koja su ukazivali inspektori Agencije za civilno vazduhoplovstvo kada je u pitanju bezbjednost, naročito na tivatskom aerodromu.

“Smatramo da je situacija ozbiljna i da treba reagovati u najkraćem roku”, navodi Nurković koji je tražio i hitnu smjenu svih pomoćnika Orlandića.

Bonus video: