Kabinet Đukanovića: Na auto-putu ništa nije zaboravljeno

Iz kabineta su ponovili da što se tiče sporova u vezi sa Ugovorom o projektovanju i izgradnji, ugovorena je nadležnost Međunarodnog arbitražnog suda trgovinske komore u Cirihu, a primjenjuje se materijalno pravo države Crne Gore

18620 pregleda 48 reakcija 48 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Povodom teksta "Nesporni su samo milionski propusti" reagovao je kabinet predsjednika države Mila Đukanovića koji je pozvao da se umjesto paušalnih i neutemeljenih ocjena provjere činjenice.

Iz kabineta su ponovili da što se tiče sporova u vezi sa Ugovorom o projektovanju i izgradnji, ugovorena je nadležnost Međunarodnog arbitražnog suda trgovinske komore u Cirihu, a primjenjuje se materijalno pravo države Crne Gore.

“Drugi ugovor o preferencijalnom zajmu predviđa nadležnost Međunarodne ekonomske i trgovinske arbitražne komisije u Pekingu. Potenciramo još jednom, međunarodne. Ova arbitraža spada u najpoznatije institucionalne arbitraže u svijetu, postoji već 50 godina, ima na listi 500 arbitara različitih specijalnosti od kojih su 1/3 stranci. Ovoj arbitraži se povjerava svake godine sve veći broj predmeta, preko 1000 sporova, što dovoljno govori o stečenom ugledu i povjerenju”, istakli su iz kabineta predsjednika.

Dodaju da što se tiče ugovorenog primjenjivog prava, u ugovoru o preferencijalnom zajmu koji je zaključila Vlada sa Eksim bankom, primijenjen je princip koji važi za sve međunarodne finansijske institucije i banke, da se u slučaju sporova ugovara arbitraža i primjenjuje pravo države u kojoj je sjedište te finansijske institucije, jer je to mjesto sa kojim je predmet eventualnog spora najuže povezan.

“Predsjednik Crne Gore kao ličnost koja poštuje sudske odluke i nadležnost institucija i organa u Crnoj Gori, ocjenu da su procedure u vezi sa postupkom za izbor najpovoljnijeg ponuđača, kao i zaključeni ugovori i napokon usvojeni Zakon o auto-putu, u potpunom skladu sa pravnim sistemom Crne Gore, zasnovao je na mišljenju zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i Odluci Ustavnog suda Crne Gore. Ovo su javno dostupne činjenice. Omiljenoj trač temi o navodno zaboravljenoj petlji, električnoj energiji, pristupnim putevima i dr. nije odolio ni ovaj autor teksta. Radi javnosti još jednom ponavljamo. Na osnovu ugovorne dokumentacije, nalaza i izvještaja: resornog ministarstva, tehničkih timova i komisija koje je Vlada formirala, ništa od navedenog nije zaboravljeno”, objašnjeno je iz kabineta.

O "tajnosti" ugovorne dokumentacije koja se spočitava u tekstu, navode iz kabineta, najbolje govori podatak da je Vlada predložila Skupštini, a ona usvojila, Zakon o auto-putu u cilju jasnih i zakonom definisanih obaveza u vezi sa realizacijom najvećeg i najznačajnijeg projekta u istoriji Crne Gore.

"Jedan dio tehničke dokumentacije je shodno ugovoru intelektualna svojina u vlasništvu investitora, te dobronamjernima nije potrebno objašnjavati da ona ne može biti javno dostupna bar ne do završetka radova. Zanimljiva je želja pojedinih medija da punih sedam godina dezinformišu javnost o ovom projektu na bazi paušalnih i neutemeljenih tekstova. Vjerujemo da će ih argumentovano demantovanje takvih navoda motivisati da istražuju svježije primjere „tajnih i organizovanih“ aktivnosti aktuelne Vlade čiji je bilans gotovo ravan cijeni auto-puta. Do tada umjesto miliona koje pominjete, nesporan je samo po ko zna koji promašaj”, piše u reagovanju.

Odgovor novinara biće objavljen sjutra.

Bonus video: