Unija taksi prevoznika CG: Poslednja prilika za uređenje tržišta taksi prevoza u Crnoj Gora

"Na takvo stanje se nadovezala epidemija COVID19, izostanak turističke sezone, značajna ograničenja ili potpuna zabrana rada, pri čemu troškovi servisiranja firmi kroz zarade zaposlenih, kreditne i lizing obaveze, i dr. ostaju iste"

6405 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Unija taksi prevoznika Crne Gore, osnovana u okviru Unije poslodavaca Crne Gore, pozivala Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Upravu prihoda i carina da u susret nadolazećoj fiskalizaciji zajednički riješe višedecenijske probleme u ovom sektoru, kako bi se stvorile pretpostavke da se ova djelatnost oporavlja i razvija u fer i konkurentskim uslovima.

"Još od uvođenja poreza na dodatu vrijednost 2003. godine, nije se našlo adekvatno i efikasno rješenje pomoću kog bi se izvršila fiskalizacija taksi prevoza, taksi prevoznici imali jednak položaj pred pozitivnim propisima, a država ostvarila svoj interes kroz povećanje fiskalne discipline. Nelojalna konkurencija u vidu neformalnih i poluformalnih ekonomskih aktivnosti sive zone, zakonom utvrđen povlašćen odnos drugih vidova prevoza u drumskom saobraćaju, veliki broj fiskalnih i parafiskalnih nameta na nacionalnom i lokalnom nivou, prijete da potpuno unište one privrednike koji žele da posluju u skladu sa regulatornim okvirom, interesima klijenata i države. Na takvo stanje se nadovezala epidemija COVID19, izostanak turističke sezone, značajna ograničenja ili potpuna zabrana rada, pri čemu troškovi servisiranja firmi kroz zarade zaposlenih, kreditne i lizing obaveze, i dr. ostaju iste", navodi se u saopštenju Unije taksi prevoznika.

Oni podsjećaju da su u više navrata kontaktirali nadležne u namjeri da zajednički pronađu najbolje rješenje da se nađe trajno i održivo rješenje u cilju konačnog uređenja uslova poslovanja u ovom sektoru.

"Budući da je situacija alarmantna i ozbiljno prijeti gašenjem i posljednjih regularnih taksi prevoznika u Crnoj Gori, pozivamo nadležne da u najhitnijem roku organizuju sastanak na kojem bi razgovarali o rješavanju problema od obostranog značaja, i vjerujemo da su, ukoliko postoji volja, ta rješenja veoma jednostavna", .

Bonus video: