Pejović: Radnici praznik dočekuju u neizvjesnosti

Broj zaposlenih u Pljevljima za godinu se smanjio za 13 odsto, kazao je predsjednik Sindikalnog povjereništva SSCG

2162 pregleda 0 komentar(a)
Pejović, Foto: Privatna arhiva
Pejović, Foto: Privatna arhiva

Radnici u Pljevljima i cijeloj Crnoj Gori Međunarodni praznik rada 1. maj dočekuju u ekonomskoj i egzistencijalnoj neizvjesnosti, ocijenio je predsjednik Sindikalnog povjereništva Saveza sindikata Crne Gore u Pljevjima Ratko Pejović. Neizvjesnost, ističe on, najviše je prouzrokovala aktuelna pandemija koronavirusa.

Kazao je da se broj zaposlenih u Pljevljima za godinu smanjio za 13 odsto.

“Pored zdravlja, pandemija koronavirusa uticala je i na tržište rada. Po zvaničnim podacima institucija koje se bave poslovima statistike koji su nedavno objavljeni, broj zaposlenih u Crnoj Gori u poslednoj godini se smanjio za preko 32.000. Po nama u Sindikatu, ionako mali broj zaposlenih u Pljevljima, za isti vremenski period se smanjio za više od 13 odsto ili za 732 lica”.To govori da trenutno nijesmo u mogućnosti da se posvetimo iznalaženju načina za otvaranje novih radnih mjesta već moramo razmišljati o modalitetima kako da sačuvamo zdravlje i postojeća radna mjesta”, naveo je Pejović u saopštenju dostavljenom medijima.

Istakao je i da se radna prava zaposlenih u javnom sektoru uglavnom poštuju I da su zarade iako male redovne.

“U privatnom sektoru imamo mnogo situacija gdje se akta koja se odnose na radna prava zaposlenih drastično krše i u istim nemamo organizovano sindikalno djelovanje zaposlenih pa su radnici prepušteni sami sebi” rekao je Pejović.

Bonus video: