Pejović: Opština Budva oštećena za dva miliona eura

"Nezakoniti i po Opštinu Budva štetni scenario je očigledno pripreman u dužem vremenskom periodu putem ugovora koji sadrže odredbe o fiktivnim potraživanjima i obavezama ugovornih strana"
162 pregleda 5 komentar(a)
Mijomir Pejović, Foto: Demokratska Crna Gora
Mijomir Pejović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 03.12.2017. 20:19h

Opština Budva oštećena je za dva miliona eura neplaćenih komunalija od strane kompanije "Euromix Trade", koja sa HG "Budvanska rivijera" gradi hotel "Kristal Rivijera" u Petrovcu, kazao je potpredsjednik Demokrata i poslanik te partije u Skupštini Crne Gore, Mijomir Pejović.

Ovo pitanje je, kako je kazao, novi slučaj za Specijalno državno tužilaštvo.

„U dokumentaciji koju posjedujemo postoje ozbiljne indicije da je Opština Budva zakinuta za 2 miliona eura neplaćenih komunalija od strane EUROMIX TRADE, koji sa HG „Budvanska rivijera“ gradi hotel „Kristal Rivijera“ u Petrovcu. Uvidom u dokumentaciju nepobitno je utvrđeno da dug koji je EUROMIX imao prema Opštini na volšeban način postaje dug HG „Budvanska rivijera“ prema EUROMIX-u, a izjavom da je u budžetu za 2011. godinu Opština predvidjela 2 miliona eura za preduzeće TOB Co ( kojeg u budžetu 2011. godine nema) stvoreni su preduslovi da preduzeće EUROMIX TRADE ne izmiri višemilionski iznos prema Opštini Budva, a da HG „Budvanska rivijera“ teret plaćanja koncerta Madone svali na račun građana Budve“, saopštio je Pejović.

On je istakao da je ovaj, kako je rekao, nezakoniti i po Opštinu Budva štetni scenario, očigledno pripreman u dužem vremenskom periodu putem ugovora koji sadrže odredbe o nepostojećim, fiktivnim potraživanjima i obavezama ugovornih strana.

„Potvrdu o postojanju pripremljenog scenarija koji je realizovan u dužem vremenskom periodu dokazuje i sljedeće: Ugovor o zajedničkom ulaganju zaključen 20.05.2011. godine između „Budvanske rivijere“ i „EUROMIX TURS“ polazi od neistinite tvrdnje da HG „Budvanska rivijera“ ima potraživanja od Opštine Budva, pa se ta navodna potraživanja ustupaju EUROMIX-u, kako bi ova upravo na taj način „stečenim“ sredstvima izmirila svoje obaveze po osnovu naknade za opremanje građevinskog zemljišta prema Opštini Budva," rekao je Pejović.

U ugovoru o zajedničkom ulaganju, dodaje on, jasno stoji da Euromix Tours snosi sve troškove izrade projekta i naknade za uređenje građevinskog zemljišta – komunalija.

"Takođe se u ugovoru kaže da EUROMIX TURS nema nikakvih novčanih obaveza prema Budvanskoj rivijeri. Navedenim protivpravnim poslom, budžet Opštine Budva uskraćen je za iznos komunalija koje je EUROMIX kao investitior i njihov obveznik bio dužan da plati, a on je to izjavom o kompezaciji izbjegao, i knjigovodstveno izbjegao svoj dug. I sve to nije bilo dovoljno da preduzeće EUROMIX završi izgradnju pomenutog hotela, već građanima Petrovca i opštine Budva ostavljen urbanistički frankeštajn na samoj obali mora", ističe Pejović.

Takođe, kako je kazao, može se zapaziti da je ugovor o zajedničkom ulaganju sa Budvanskom rivijerom potpisao "Euromix Tours" d.o.o. Budva, dok se kao potpisnik Ugovora o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, Ugovora o avansnom plaćanju naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i izjave o kompezaciji pojavljuje "Euromix Trade" d.o.o. Budva.

"Tako da imamo jedan sličan slučaj onom kada je svojevremeno u Prvoj banci onaj milion eura zavrćen 11 puta. Tako je ovdje iznos od 2 miliona eura, u istom danu, zavrćen od strane četiri subjekta“, zaključio je Pejović.

Bonus video: