Rašid se žali na bivšu Vladu i traži dozvolu da gradi

Biznismen tvrdi da ga je Vlada Duška Markovića dvije godine ignorisala i nije odgovarala na molbe i dopise

19182 pregleda 23 reakcija 20 komentar(a)
Parcela Rašida na Košljunu, Foto: Vuk Lajović
Parcela Rašida na Košljunu, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Budva heights“, odbjeglog palestinskog biznismena Muhameda Borhana Rašida, uputila je urgentni zahtjev ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću da im taj vladin resor izda Urbanističko-tehničke uslove (UTU) za atraktivni zemljišni kompleks od pet hektara koji posjeduju u podnožju brda Košljun na samom ulazu u Budvu.

“Budva heights”, koja se ranije zvala “Monte mena investments“ (na to ime se i dalje u katastru vodi zemlja naspram rta Zavala), požalila se da je pune dvije godine bila ignorisana od Vlade Duška Markovića koja nije odgovarala na dopise i njihove molbe. Sada, nakon što je došlo do promjene zakonskih rješenja, od ministra Mitrovića, koji ima tu mogućnost traže da im izda UTU i time omogući da realizuju investiciju vrijednu najmanje 50 miliona eura- gradnju hotelskog kompleksa.

“Ovim putem vam se obraćam u ime kompanije ‘Budva heights’ koja je vlasnik 50.214 kvadrata zemlje. Kompanija se više puta obraćala resornom ministarstvu, počev od 2019. incijativom za izradu planskog dokumenta na nivou detaljne razrade u skladu sa Prostornim planom posebne nemjene za obalno područje, a na osnovu tada važećeg Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Nažalost, do današnjeg dana izostala je bilo kakva reakcija ili odgovor. Uprkos nepostupanju nadležnih, kompanija je u prethodnom periodu realizovala niz pripremnih radova, a sve u cilju valjane pripreme razvoja budućeg projekta”, navodi se u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji potpisuje izvršni direktor Majed Shqirat.

Naglašavaju da su uradili prilazni put do svoje zemljišne parcele, izrađen je i geotehnički elaborat, kao i idjeno rješenje projekta

“Pored toga, izvršena je detaljna analiza planske dokumentacije i tržišta, kao i studija održivosti budućeg projekta, sa procijenjenom minimalnom vrijednosti investicije od 50 miliona eura. O svemu je obaviješteno tadašnje Ministastarstvo za održivi razvoj i turizam (MORT) radi brže i efikasnije realizacije podnijete incijative za izradu planskog dokumenta, ali nažalost ponovo bez uspjeha i reakcije”, ističe se zahtjevu u kome je Mitroviću dostavljen i dopis iz januara 2019. i maja 2020. koji su uputili tadašnjem MORT- u, kojim je koordinirao premijer Marković.

Podsjećaju da je u međuvremenu izvršena promjena Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim je regulisan način izdavanja UTU u prelaznom periodu, do donošenja Plana generalne regulacije.

“Naime, uveden je novi član 218a kojim je predviđeno da se UTU za izgradnju hotela, turtističkog naselja, odnosno turističkog rizorta izdaju aktom Vlade u skladu sa planskim dokumentom višeg reda i propisanim uslovma. ‘Budva heights’ se 5. oktobra 2020. obratila Vladi sa zahtjevom za izdavanja UTU, ali nažalost i ovoga puta izostalo je postupanje i rješavanje po našem zahtjevu, pa je kompanija ponovila zahtjev 30. decembra prošle godine”, navodi se u urgenciji.

Ukazuju da je njihova kompanija i pored trenutne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, obezbijedila neophodne finansije, te da je spremna odmah po dobijanju odgovora od nadležnih da započne izgradnju hotela i pratećih turističkih sadržaja. Nekadašnji savjetnik palestinskog lidera Jasera Arafata, Rašid od aprila 2019. u Centralnom registru privrednih subjekata se vodi kao vlasnik 25 odsto kapitala u firmi “Budva heights”, dok je ostatak osnivačkog kapitala od 75 odsto u vlasništvu firme u “Saint George company”. Rašid je godinama prije toga bio stoodstotni vlasnik firme.

Rašid je osnovao firmu u Crnoj Gori prije 14 godina, koja je tri puta mijenjala ime. Porvobitno se zvala “Pioneer investments”, da bi se potom preimenovala u “Monte mena investments”, da bi se na kraju preimenovala u “Budva heigthts”. Rašidova firma “Monte Mena investment“ uknjižila se na zemlju na Košljunu u januaru 2017, iako je zemlju trgovala još 2007. preko svoje firme “Peeonir investment“ za 20 miliona eura. Riječ je o zemljišnom kompleksu koji se graniči sa parcelom od dva hektara, podgoričke kompanije “Global Montenegro”, vlasništvo predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Odbjeglog Palestinca, koga su tamošnje vlasti osudile na višegodišnju kaznu zbog milionskih pronevjera, mediji su u više navrata povezivali da ima poslovne veze sa Đukanovićem.

Krapović: Poništiti sve do sada date UTU, pa i onaj za Mijača

Bivši gradonačelnik Budve i poslanik Demokrata Dragan Krapović upozorio je da urgencija “Budva heights” dokazuje da su sve prethodne Vlade predlagale i donosile propise, zakone, urbanističke planove za unaprijed poznate investitore.

“Takvi zakoni, planovi i drugi propisi imaju u sebi ugrađena rješenja koja ‘strateški partneri’ i ‘investitori’ sa off shore destinacija obilato eksploatišu i unaprijed su im poznata. Problematična rješenja i rupe su naravno posljedica nedopuštenih kontakata i ‘dogovora’ izvršne vlasti i političke većine, s jedne strane, i krupnog kapitala i organizovanog kriminala s druge. Takva postupanja i djelovanja su bila i ostala znak prepoznavanja bivšeg režima. Prethodna vlada Duška Markovića je donijela katastrofalni Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je, definitivno, najgori zakonski projekat godinama unazad i donio je pravu katastrofu u prostoru, a pogotovo primorja i Budve”, kazao je Krapović. Prema njegovim riječima, prvobitno doneseni tekst zakona im nije bio dovoljan, pa su, za vrijeme dok je Marković bio koordinator nekadašnjeg MORT-a, donijeli izmjene i dopune.

“I tu imate taj famozni član 218a, koji predviđa da Vlada može izdati UTU, praktično gdje god hoće i bez uslova za tako nešto, na osnovu planova višeg reda, bez detaljne razrade koja je neophodna. Upravo je ovaj mehanizam eklatantan primjer tih dogovorenih i ugrađenih rješenja i mi smo na to upozoravali prilikom donošenja izmjena i dopuna zakona u julu prošle godine. Uspjeli su da izdaju, čini mi se, ukupno šest UTU po tom osnovu i svih šest su vrlo problematični. I ja i predsjednik SO Budva Krsto Radović, javno smo upozoravali na taj problem, pogotovo u vezi sa drugim projektom, za koji su od strane bivše vlade izdati UTU, koji je sada u postupku pred glavnim državnim arhitektom. Taj projekat rizorta u Reževićima, gdje se kao investitor pojavljuje Veselin Mijač, i ovaj koji se vezuje za gospodina Rašida, imaju jasnu i nesumnjivu vezu sa bivšim režimom. Očekujem od ove Vlade i ministra Mitrovića da prvo ponište svih šest UTU koji su izdati na ovakav način, a onda i da hitno uđu u izmjene zakona i brisanje upravo člana 218a. To je i najavljeno od strane premijera i ministra Mitrovića, koji su poslali jasnu poruku da nam ‘investitori’ neće više planirati prostor”, kazao je Krapović.

Zbog trgovine na Košljunu, Katnić pritvorio gradonačelnika Budve

Jedna trgovina Rašida u Budvi neslavno se završila. Radi se o kupovini 27 hiljada kvadrata zemlje od firme SP “Luna”, Budvanina Vida Rađenovića.

Rađenović je te 2007. prethodno na tenderu od Opštine kupio zemljišni kompleks sa milion i po eura, zahvaljajući kreditu Prve banke, za koji mu je garantovala Opština, da bi istu zemlju par mjeseci kasnije preprodao Rašidovoj firmi “Peeonir investment” za čak 11,1 milion eura. Navodno je Rašid dao samo par miliona eura kapare, ali ostatak novca nije, tako da se nikada njegova firma nije uknjižila na zemlju. Zemljišni kompleks je Prva banka preuzela na sebe, zbog nevraćenog kredita SP “Lune”, ostavljajući im im samo nekih 3.000 kvadrata.

Kupoprodaja opštinske zemlje procesuirana je pred Specijalnim tužilaštvom u okviru korupcionaške afere “Košljun”.

Bonus video: