poslovanje uskladiti sa odredbama zakona

Ministarstvo: Advokati su obveznici fiskalizacije

Iz ministarstva napominju da bi izuzimanje predstavnika bilo koje djelatnosti, osim onih jasno propisanih zakonom, dovelo do urušavanja principa neselektivnosti i jednoobraznosti kojima se država vodila prilikom donošenja Zakona

14320 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, Foto: Savo Prelević
Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, Foto: Savo Prelević

Lica koja obavljaju advokatske poslove se, shodno zakonskim propisima koji su na snazi, smatraju obveznicima fiskalizacije, te su samim tim, kao i svi ostali obveznici, dužni svoje poslovanje uskladiti sa odredbama zakona, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz tog resora su kazali da sa Upravom prihoda i carina i projektnim timom za implementaciju elektronske fiskalizacije predano rade na sprovođenju tih, za građane i budžet Crne Gore, značajnih aktivnosti. "U ostvarivanju tog cilja kontinuirano se komunicira i pruža podrška obveznicima svih djelatnosti i privrednih branši, kako bi što jednostavnije ispunili obaveze propisane Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i prešli na sistem elektronske fiskalizacije u zakonom propisanom roku", saopštili su iz ministarstva.

Kazali su da su zahtjevi predstavnika advokatske djelatnosti za izuzimanjem iz procesa uvođenja elektronske fiskalizacije pažljivo razmotreni u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i Upravi prihoda i carina, uzimajući u obzir ekspertska znanja advokata, ali i tu i detaljnu analizu okolnosti i zakonskih odredaba koji regulišu tu oblast.

"Imajući u vidu da Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga propisuje da su obveznici fiskalizacije lica koja su obveznici poreza na dohodak fizičkih lica i koja su obveznici izdavanja računa za isporuku proizvoda, odnosno usluga, te da lica koja se bave advokatskom djelatnošću su obveznici poreza na dohodak fizičkih lica, koja porez plaćaju po stvarnom dohotku, kao i da poslove vrše uz nadoknadu koja podliježe oporezivanju porezom na dodatu vrijednost, a samim tim postoji obaveza izdavanja računa, lica iz ove djelatnosti su nedovosmisleno obveznici fiskalizacije", navode iz ministarstva.

Precizirali su da se, Kodeksom profesionalne etike advokata, kao advokatskom tarifom Advokatske komore Crne Gore koja reguliše oblast naplate nadoknade za izvršene advokatske poslove, isti tretiraju kao pružanje advokatskih usluga, što lica iz te djelatnosti kvalifikuje za odredbe Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, bez obzira na specifičnost predmetne djelatnosti sa aspekta tržišne konkurencije i reklamiranja.

"Uz puno razumijevanje specifičnosti obavljanja poslova iz domena advokatske djelatnosti, nadležne institucije i projektni tim u komunikaciji sa predstavnicima advokatske djelatnosti uložiće napore da se u što kraćem periodu pronađe modalitet kroz koji će se tehničko rješenje za vršenje fiskalnog servisa moći primijeniti u uslovima poslovanja advokata", ističu iz ministarstva.

Napominju da bi izuzimanje predstavnika bilo koje djelatnosti, osim onih jasno propisanih zakonom, dovelo do urušavanja principa neselektivnosti i jednoobraznosti kojima se država vodila prilikom donošenja Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

"Naglašavamo da je i ovdje od posebne važnosti osnovno pravno pravilo zabrane diskriminacije, te jednakog postupanja prema svim licima, na kojem se, između ostalog, zasniva i advokatska profesija, ali i cijeli pravni sistem. Glavni cilj elektronske fiskalizacije jeste potpuni obuhvat fiskalizacijom svih lica koji ostvaruju prihode u Crnoj Gori, a koja podliježu oporezivanju, pa samim tim posjeduju fiskalni potencijal koji su nadležne institucije dužne da prate i kontrolišu shodno zakonskim normama. Projektom fiskalizacije ispraćeni su trendovi tehnološkog razvoja u službi jačanja principa samooporezivanja i dobrovoljnog i pravilnog prijavljivanja obaveza od poreskih obveznika."

Crnogorski poreski sistem je, kako navode iz ministarstva, sistem koji se zasniva na dobrovoljnoj odgovornosti poreskih obveznika da prijave svoje obaveze, u konkretnom slučaju u vezi fiskalizacije - evidentiraju promet.

"Takav sistem nakon pune implementacije fiskalizacije treba da jača povjerenje na tržištu. Jačanje povjerenja, što je najvažnija sistemska odrednica razvoja u službi najšireg kruga poreskih obveznika, a kako bi se sprovelo dobrovoljno prijavljivanje, zasniva se na principu da poreski obveznici podstiču i pomažu pravilno i pravovremeno izračunavanje i plaćanje poreskih obaveza. U krajnjem rezultatu, u održivom poreskom sistemu većina poreskih obveznika (fizičkih i pravnih lica) se dobrovoljno pridržavaju poreskih propisa, ako vide da se primjenjuju ravnomjerno. Svako drugačije postupanje, narušilo bi princip jednake primjene zakona na sve, urušilo povjerenje poreskih obveznika u sistem i na taj način podstaklo poresku evaziju. Fiskalizacija kao model tehnološkog praćenja evidentiranog prometa služi ovom sistemskom zadatku, što posljedično jača sistemsku stabilnost."

Iz ministarstva zaključuju da su, imajući u vidu važnost advokatske profesije, uvjereni da će se u komunikaciji sa predstavnicima advokata naći rješenja za funkcionalan modalitet primjene elektronske fiskalizacije na tu djelatnost, jednako kao i na sve poreske obveznike.

Preporučujemo za Vas