Nova vlada, stara praksa: Partijska knjižica bitnija od diplome

Od osnivanja ACG 2003. do danas, dužnost izvršnog direktora najduže su obavljavli kadrovi SDP, odnosno SD koji su tu dolazili po političkom ključu – Milovan Đuričković i nedavno smijenjeni Danilo Orlandić.

60361 pregleda 576 reakcija 143 komentar(a)
Karikatura by Duca, Foto: by Duca
Karikatura by Duca, Foto: by Duca
Ažurirano: 04.05.2021. 16:56h

Nijedan od aktuelnih članova Odbora direktora Aerodromi Crne Gore (ACG) nema stručne reference u oblasti vazdušnog saobraćaja i svi oni imenovani su po političkom ključu, odnosno, pripadnosti partijama vladajuće koalicije. To se vidi iz biografija koje je resorno Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) dostavilo “Vijestima”.

U tome se način na kojim sa ACG upravlja aktuelna crnogorska vladajuća koalicija „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ uopšte ne razlikuje od manira koji je u vođenju ovog preduzeća od kapitalne važnosti za državu primjenjivala vlast iz prethodnog perioda okupljena oko DPS-a, SDP-a i SD-a.

U novom Odboru direktora ACG su predsjednik Nebojša Đoković (DF), Ognjen Jovović (DF), Boro Todorović (PzP), Branko Vuković (Demokrate) i Eldin Dobardžić (URA). Niko od njih u svojim dosadašnjim karijerama nije imao dodirne tačke sa vazdušnim saobraćajem i komercijalnom avijacijom.

Biografije

Prema podacima koje je dostavilo MKI Đoković, ekonomski savjetnik u Udruženju banaka Crne Gore, je magistar ekonomskih nauka, a do sada je radio isključivo u bankarstvu i bio povremeni predavač na Ekonomskom fakultetu u Podgorici na temu interne revizije.

Jovović, koji je prošle nedjelje imenovan za v.d. izvršnog direktora ACG jer je Ana Lončarević Badnjar podnijela ostavku na tu funkciju, po struci je diplomirani ekonomista i magistar turizma. On na poziciju u ACG dolazi sa Biroa rada na čijoj se evidenciji nalazio od 2005. do februara 2020. godine. U međuvremenu je bio stečajni uravnik u brojnim crnogorskim preduzećima (Solana, Novi Prvoborac, Rada Bjelasica, GP „Primorje“, Elektrotehna Podgorica...). On je trenutno, stečajni upravnik sa najdužim stažom i iskustvom u tom zvanju u Crnoj Gori.

Jovović je sudski vještak ekonomsko-finansijske struke, a radio je i na poslovima procjenitelja pokretne i nepokretne imovine, te u ekonomsko-finansijskom konsaltingu i u oblasti primjene sistema kvaliteta.

Diplomirani politikolog iz oblasti međunarodnih odnosa i evropskih studija Vuković do sada je radio u RTCG, Institutu za procjenu rizika i kritičnu infrastrukturu, kao i Skupštini Glavnog grada, a u posljednje dvije godine je privatni preduzetnik.

Diplomirani pravnik Todorović radio je u Srednjoj pomorskoj školi u Baru kao profesor, a potom na više dužnosti u Poreskoj upravi-Direkciji javnih prihoda u Baru gdje je jedno vrijeme bio i v.d. direktora. Todorović je potom bio angažovan u sopstvenoj privatnoj firmi u Baru, te u kompaniji “Futura plus” kao direktor.

Dobardžić je završio Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu gdje je magistrirao, a potom i doktorirao na investicionom menadžmentu i finansijama na tezi “Dinamičke interakcije međunarodnih finansijskih tržišta i finansijskog sistema u tranzicionim ekonomijama”.

Profesionalci u svojoj struci

Iz MKI su “Vijestima” kazali da je Odbor direktora ACG “sačinjen od profesionalaca koji su dokazani u svojoj struci”, ali nisu konkretno odgovorili na pitanje koje su ponaosob, reference članova novog odbora oblasti vazdušnog saobraćaja i komercijalne avijacije, te što je konkretno MKI opredijelilo da baš ove ljude imenuje u rukovodstvo tog značajnog državnog preduzeća.

“Kada je u pitanju izbor članova Odbora direktora, rukovodili smo se činjenicom da u Crnoj Gori nemamo dovoljno visokostručnog kadra iz oblasti vazdušnog saobraćaja. Stoga nam je bila namjera da neposredni rukovodioci na poziciji izvršnog direktora i menadžmenta kompanije budu isključivo sa praktičnim znanjima i iskustvom u rukovođenju aerodromima i oni će biti birani na međunarodnom konkursu. Odbor direktora je sačinjen od profesionalaca koji su dokazani u svojoj struci”, rečeno je u MKI.

Od osnivanja ACG 2003. do danas, dužnost izvršnog direktora najduže su obavljavli kadrovi SDP, odnosno SD koji su tu dolazili po političkom ključu – Milovan Đuričković i nedavno smijenjeni Danilo Orlandić.

Nepunih dvadeset dana na toj se funkciji kao v.d. zadržala Lončarević Badnjar, koja je na to mjesto došla nakon Orlandićeve smjene, sa dužnosti šefice Sektora za razvoj ACG. Ona je podnijela ostavku zbog kako je istakla “nepremostivih razlika sa nadležnima oko organizacije i poslovanja kompanije”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, predstavnici aktuelne crnogorske Vlade i resornog ministarstva već su u proteklih par mjeseci “opipavali plus” i sondirali raspoloženje nekih od iskusnih menadžera iz oblasti civilnog vazduhoplovstva u zemljama regiona, kako bi popunili veoma značajnu funkciju izvrpšnog direktora ACG-a.

Jedno od imena kojim se spekuliše kao potrencijalni kandidat da sjedne u tu fotelju je Tonči Peović, diplomirani inženjer aeronautike, magistar poslovne administracije u vazduhoplovstu i profesionalni pilot sa IFR licencom iz Hrvatske.

Peović je bio dugogodišnji direktor Aerodroma Dubrovnik i Aerodroma Zagreb, a trenutno je prvi čovjek aerodroma na Braču. Kao konsultant bio je angažovan na više aerodroma među kojima su Moskva-Šeremetjevo u Rusiji, Burgas i Varna u Bugarskoj, Kigali u Ruandi i Kukes u Albaniji, inspektor je zaštite vazdušnog saobraćaja ispred Svjetske vazduhoplovne organizacije ICAO, ima zavidnu međunarodnu karijeru u oblasti upravljanja aerodromima, a i predavač je u obrazovanju menadžera vazdušnih luka po programu ICAO i Međunarodne asocijacije aerodroma ACI.

Vjeruju da će neko iz Tivta biti u menadžmentu kompanije

Na pitanje zbog čega MKI prilikom predlaganja članova Odbora direktora ACG-a nije predložio nijednog člana iz Tivta kao grada u kojem je drugi od dva crnogorska aerodroma i koji je u svim dosadašnjim DPS-SDP-SD odborima direktora imao svog predstavnika, odgovoreno je da „na kvalitetni kadar, kojeg nesumnjivo ima među zaposlenima na Aerodromu Tivat, računaju i vjeruju da će na konkursu dokazati svoj kvalitet i da će se naći u budućem menadžmentu kompanije.

Još uvijek radno aktivnih na Aerodromu Tivat ili u penziji u tom gradu i u Kotoru inače, postoji više diplomiranih inženjera vazdušnog saobraćaja i inženjera tehničke struke koji su se školovali na saobraćajnim fakultetima u Beogradu i Zagrebu i imaju višedecenijsko iskustvo u radu na aerodromima na tehničkim ili poslovima prihvata i otpreme aviona i putnika.

Iz MKI su ponovili da će budućeg izvršnog direktora ACG i najuži izvršni menadžerski tim te firme država kao isključivi vlasnik kompanije, tražiti i van granica Crne Gore.

“Na pozicijama izvršnog direktora i menadžmenta kompanije, namjera nam je da angažujemo profesionalce putem međunarodnog konkursa”, naglašavaju iz MKI.

Bonus video: