Privremeni apartmani van granica kulturnog dobra

Data koncesija se računa od momenta kada budu ispunjeni svi preduslovi iz nacrta ugovora, a ne uključuje period potreban za valorizaciju kulturnog dobra, koji se procjenjuje na 12 mjeseci.

2247 pregleda 2 komentar(a)
Tvrđava Besac, Foto: Savo Prelevic
Tvrđava Besac, Foto: Savo Prelevic

Gradnja u granicama kulturnog dobra u okviru pretvaranja tvrđave Besac, koja je jedan od najatraktivnijih vidikovaca na Skadarskom jezeru, u turistički kompleks nije planirana, niti dozvoljena.

To su kazali iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, koji su u odgovoru “Vijestima” naveli da je “izgradnja smještajnih jedinica planirana izvan granica kulturnog dobra, u zoni zaštićene okoline, kao objekti privremenog karaktera, uz poštovanje zakonske regulative i procedura, kroz planiranje intervencija koje su u svemu u skladu sa zatečenim ambijentom”.

Ugovor o koncesiji zaključen je 19. oktobra 2020. godine, između Vlade, Ministarstva kulture i Konzorcijuma „Istra Besac“, koji čine firme “Istra Group” iz Bara i “Kastel” iz Podgorica, a koji je bio jedini ponuđač na tenderu i kome je kulturna-istorijska tvrđava dodijeljena narednih 30 godina sa obavezom da u nju uloži oko pola miliona eura.

Koncesionar se nakon potpisivanja ugovora obavezao da u roku od 60 dana osnuje društvo za posebne namjene (DPN) čija će vlasnička struktura odgovarati sastavu konzorcijuma, što je i ispunjeno, potvrđeno je iz ministarstva. Koncesionom naknadom je definisano da od ostvarene dobiti DPN-a 15 odsto prihoda ide državi, a 1.000 eura je uplaćeno prilikom fiksne koncesione naknade.

Data koncesija se računa od momenta kada budu ispunjeni svi preduslovi iz nacrta ugovora, a ne uključuje period potreban za valorizaciju kulturnog dobra, koji se procjenjuje na 12 mjeseci.

Iz ministarstva su naveli da su u dosadašnjem periodu, tokom prve faze investicije, sprovođene aktivnosti na izradi master plana za čitav kompleks, kao i strategije razvoja koncepta tvrđave, kao i da aktivnosti koncesionara teku u skladu sa ugovorom i planiranom dinamikom.

“U završnoj fazi je izrada tehničke dokumentacije, koja je glavni preduslov za opremanje kompleksa adekvatnim mobilijarom i njegovo privođenje namjeni”.

Nacrtom koncesionog ugovora predviđeno je da investitor na toj lokaciji gradi objekat muzejskog karaktera s ugostiteljskim sadržajima, a biće mu dozvoljeno i da izgradi privremene smještajne jedinice - kategorije najmanje četiri zvezdice.

Iz ministartsva navode da su u okviru razrađenog koncepta revitalizacije kompleksa predviđeni izgradnja promenade, odnosno izložbenog prostora na otvorenom posvećenom lokalnom stanovništvu; marketa sa gastronomskim suvenirima “kao motivacija lokalnim proizvođačima”; manja biblioteka; restoran posvećen divljem voću iz okoline; muzeja vina; terase sa izložbenom prezentacijom i instalacijama prepoznatljivih ptica u tom rejonu; te dvije osmatračnice koje će biti opremljene panoramskim durbinima kao “oči tvrđave”.

“Namjena revitalizacije utvrđenja ukazuje na imperativ poštovanja kulturnih vrijednosti tvrđave i područja Skadarskog jezera, sa ciljem njegovanja, prezentacije i popularizacije nepokretne, pokretne i nematerijalne kulturne baštine”, naveli su iz ministarstva

Iz ministartsva smatraju da će ova koncesija, koju je sklopila prethodna vlada, doprinijeti valorizaciji kulturnih dobara kroz obezbjeđenje njihovog održivog korišćenja.

“Ovaj mehanizam do sada nije primjenjivan, a prioritet je obezbjeđenje zaštite i unapređenje stanja, kao i njegovo uključenje u turističku ponudu i otvaranje domaćim i stranim posjetiocima, tokom cijele godine”, rekli su iz ministartsva.

Bonus video: