Demokrate: Bivši direktori državnih preduzeća obezbijedili sebi otpremnine vrijedne desetine hiljada eura

Šaranović je da je bivši direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić nakon smjene vlasti, u decembru, aneksom Ugovora o radu predvidio sebi otpremninu.

62851 pregleda 594 reakcija 130 komentar(a)
Šaranović, Foto: Boris Pejović
Šaranović, Foto: Boris Pejović

Poslanik Demokratske Crne Gore (DCG) Danilo Šaranović kazao je da je više bivših direktora državnih preduzeća nakon promjene vlasti raznim Ugovorima o radu sebi obezbijedilo otpremnine u ukupnoj vrijednosti od oko 300.000 eura, a da su te informacije dobili od novoizabranih ljudi na tim pozicijama.

Šaranović je saopštio da bi bivši direktor Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević nakon smjene sa te funkcije za nešto više od godinu dana mogao prihodovati preko 130.000 eura.

"Ugovorom o radu Vukčevića je definisano da u slučaju smjene ili lične ostavke ima pravo na otpremninu u visini od 24 mjesečne neto zarade, što iznosi oko 75.000 eura. Pored ovoga, Vukčević koji je primao mjesečnu platu iznad 3.000 eura tokom prošle godine dobio je i varijabilu u iznosu od 35.000 eura, a na ime više plaćenih doprinosa dobio je dodatnih skoro 17.000 eura. Patriotski ugovor zar ne", rekao je Šaranović na današnjem presu.

On je dodao da je Vukčević nakon posljednjih izbora potpisao Ugovor o radu sa direktorom "Turističkog centra Durmitor" Milutinom Tomićem kojim je obezbijedio pravo na otpremninu ukoliko bude smijenjen.

"U slučaju da mu budu isplaćena njegova otpremnina bi iznosila 24 mjesečne neto zarade ili oko 32.000 eura. Opet patriotski", rekao je Šaranović.

Šaranović je kazao da je bivši direktor "Eko fonda" za zaštitu životne sredine, predsjednik Skupštine Cetinje i bivši poslanik DPS-a Jovan Martinović istog dana nakon smjene tražio otpremninu od 45.000 eura.

"Martinović je tražio da mu se isplate novčane nadoknade za dva mjesečna neiskorišćena odmora. Uz to, za 'Tojotu' koju je koristio Martinović plaćalo se dnevno rentiranje od 50 eura, odnosno 1.500 eura mjesečno. Dakle, patriotizam u petoj brzini", naveo je Šaranović.

On je kazao da "patriotizam" nije zaobišao ni Radio difuzni centar (RDC).

"Nakon formiranja prve demokratske Vlade u Crnoj Gori dugogodišnji direktor RDC-a Slobodan Stanišić 17. decembra potpisuje novi ugovor o radu na četiri godine, kojim je utvrdio otpremninu od 55.906 eura, a Stanišićeva mjesečna neto zarade je iznosila 2.250 eura", kazao je Šaranović.

Bivši direktor Pošte i visoki funkcioner DPS-a Božidar Vuksanović je, kako navodi Šaranović, u novembru prošle godine sačinio aneks Ugovora o radu kojim je sebi povećao otpremninu sa četiri neto na 12 bruto mjesečnih zarada.

"To bi iznosilo oko 36.000 eura", kazao je Šaranović.

Pored njih, Šaranović je rekao, da je i bivši direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić nakon smjene vlasti, u decembru, aneksom Ugovora o radu predvidio sebi otpremninu.

"Kako prvim Ugovor o radu to nije bilo predviđeno, aneksom je Orlandić sebi predvidio otpremninu u visini 'skromnih' 18 bruto mjesečnih zarada, što bi iznosilo oko 55.00 eura", rekao je Šaranović.

Dodao je da su novoizabrani direktrori Elektroprivrede i CEDIS-a iz redova Demokrata Nikola Rovčanin i Vladimir Čađenović iz svojih Ugovora o radu izbrisali pravo na otpremninu, te će, kako je rekao Šaranović, raditi samo za platu.

Bonus video: