Ministarstvo ekonomskog razvoja

Realizacija turističkih vaučera počinje 20. maja

Prosvjetnim i zdravstvenim radnicima biće na raspolaganju turistički vaučeri u vrijednosti do 200 eura

5719 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Realizacija turističkih vaučera za prosvjetne i zdravstvene radnike počeće 20. maja i trajaće do kraja godine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz tog Vladinog resora naveli su da će tada startovati i platforma putem koje će zainteresovani prosvjetni i zdravstveni radnici, odnosno korisnici vaučera, moći da bukiraju svoj odmor kod dostupnih privatnih izdavaoca smještaja.

“Prosvjetnim i zdravstvenim radnicima biće na raspolaganju turistički vaučeri u vrijednosti do 200 eura”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su napomenuli da su turistički vaučeri validni samo za registrovani privatni smještaj i njihovo korišćenje je jednokratno.

Prema njihovim riječima, vlasniku privatnog smještaja biće uplaćen novac po osnovu turističkog vaučera deset dana nakon realizacije aranžmana.

Kada je u pitanju platforma, iz Ministarstva su rekli da će ona biti dostupna i korisnicima vaučera i izdavaocima smještaja.

“SMS poruka, koju će korisnici dobiti, sadrži link aplikacije i šifru. Poruke će biti dostavljene na brojeve telefona koji su evidentirani u bazi prilikom prvobitne prijave”, navodi se u saopštenju.

Kako su napomenuli, fizičkog preuzimanja vaučera neće biti, već će isti biti “preuzet” i evidentiran kao iskorišten u trenutku kada korisnici vaučera, preko platforme, potvrde rezervaciju izdavaocu smještaja.

Iz Ministarstva su rekli da sada kada je epidemiološka situacija značajno povoljnija stekli su se svi uslovi za realizaciju vaučera.

Oni su podsjetili da su turistički vaučeri za prosvjetne i zdravstvene radnike i podrška izdavaocima privatnog smještaja mjera iz paketa podrške građanima i privredi iz prvog kvartala ove godine.

“Imajući u vidu posebno snažan negativan efekat pandemije na poslovanje izdavaoca privatnih smještaja, ova mjera odnosi se na podršku zainteresovanim fizičkim licima koja su upisana u Centralni turistički registar za pružanje usluga u domaćinstvu ali takođe i podrška prosvjetnim i zdravstvenim radnicima, koji u periodu zdravstvene krize pripadaju kategoriji direktno izloženih”, kaže se u saopštenju.

Prosvjeta i zdravstvo, kako su naveli, predstavljaju dva posebno važna stuba razvoja svakog društva, te na ovaj način Vlada želi da ih dodatno uvaži i podrži.

Procijenjeni fiskalni uticaj ove mjere iznosi 5,5 miliona eura.

"Proces prijave vlasnika privatnih smještaja vršio se putem elektronske pošte na adresu prijave@mek.gov.me i preko arhive Ministarstva, a ukupno je pristiglo 555 prijava izdavaoca privatnog smještaja. Najveći broj prijava je pristigao sa juga zemlje, ali bilo je interesovanja i iz centralnog i sjevernog dijela”, dodaje se u saopštenju.

Komisija koja je radila na pregledu dostavljenih prijava je obradila sve dostavljene aplikacije i sačinila listu od 415 aplikacija koje su ispunile kriterijume prema Obavještenju.

Preporučujemo za Vas