podnošenje zahtjeva za 10 minuta

eFiskalizacija u 5 koraka: kratki vodič Telekoma kroz proces elektronske fiskalizacije

U Crnogorskom Telekomu smo zbog toga odlučili da odgovorimo na najčešća pitanja i damo detaljnija objašnjenja koraka kako bi privrednici na vrijeme bili spremni za prelazak na elektronsku fiskalizaciju

15359 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Telekom
Foto: Telekom

Svaki poreski obveznik u Crnoj Gori koji izdaje račune i nalazi se u sistemu PDV-a, dužan je da od 1. juna pređe na novi sistem fiskalizacije. Iako je eFiskalizacija mjesecima jedna od najvažnijih tema u medijima, pitanja koja zanimaju crnogorske privrednike su – koliko je komplikovana procedura, koliko košta i kada započeti sa procesom eFiskalizacije.

U Crnogorskom Telekomu smo zbog toga odlučili da odgovorimo na najčešća pitanja i damo detaljnija objašnjenja koraka kako bi privrednici na vrijeme bili spremni za prelazak na elektronsku fiskalizaciju.

Prvi korak: preuzimanje sertifikata za napredni elektronski potpis i/ili pečat

Elektronska fiskalizacija u praktičnom smislu znači da se svaki račun, bilo da je u pitanju gotovinsko ili bezgotovinsko plaćanje, evidentira u bazi podataka Uprave prihoda Crne Gore u realnom vremenu. Da bi to bilo moguće, potreban je sertifikat za napredni elektronski potpis i/ili pečat.

Sertifikate može izdati samo tijelo koje je ovlašćeno, odnosno upisano u registar izdavalaca usluge od povjerenja. Crnogorski Telekom je jedan od ukupno tri izdavaoca u Crnoj Gori koji su ovlašćeni za njihovo izdavanje, a ujedno i jedini telekomunikacioni operator u zemlji koji je registrovan kao kvalifikovani pružalac elektronskih usluga povjerenja u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu.

Cijena sertifikata u Crnogorskom Telekomu je 30 eur (sa PDV), a validnost je 3 godine, nakon čega se izdaje novi sertifikat. Proces izdavanja sertifikata u Telekomu od trenutka podnošenja zahtjeva i potrebne dokumentacije traje najviše 10 minuta.

Drugi korak: obezbjeđivanje neprekidne internet konekcije

Uloga digitalnog sertifikata je da garantuje privredniku da podaci koji stignu u Upravu prihoda nisu mijenjani, a kako sertifikat sadrži PIB privrednog subjekta, on Upravi prihoda garantuje da promet zaista prijavljuje određeni privredni subjekat. Za neometanu razmjenu podataka, potrebna je stalna internet konekcija.

Cijena ove usluge zavisi od toga da li privrednik želi da u svom prostoru ima fiksu ili mobilnu internet konekciju. U Telekomu su uz uređaje uključeni M2M (machine to machine) SIM kartice koje su specijalno namijenjene internet komunikaciji između uređaja, a uređaji su opremljeni i WiFi pristupom, tako da privrednici koji u svom prostoru imaju fiksni internet mogu jednostavno da se nakače na tu mrežu. Mobilna kartica u tom slučaju služi kao podrška u slučaju prekida fiksne mreže.

Treći korak: aplikacija za izdavanje računa

Aplikacije koje Telekom nudi korisnicima – AdeoPOS i Pantheon – jednostavne su za korišćenje, bazirane su na Android platformi ili im se pristupa putem web pretrazivača. Obezbijeđeno je i čuvanje podataka u Cloudu, što garantuje njihovu sigurnost, pa je svaki izdati račun sačuvan u bazi bez obzira da li je naplatni uređaj u kvaru ili ne.

Licence za aplikaciju za izdavanje računa se plaćaju mjesečno, a na jednom uređaju pod jednom licencom može da radi više zaposlenih odnosno prodavaca. Telekom je u saradnji sa partnerima VG eFiskal i Data Lab.MN pripremio povoljne opcije za sve privredne subjekte u skladu sa njihovim potrebama, kao i podršku u implementaciji rješenja, servisiranje, i besplatna ažuriranja aplikacije i usklađivanje sa zakonskom regulativom.

Četvrti korak: elektronski naplatni uređaj

Elektronski naplatni uređaj je hardver koji objedinjuje sve prethodne korake. Ovi uređaji se, u najkraćem, koriste za kucanje računa kroz aplikaciju, i njihovo izdavanje korisnicima usluga. Mogu biti integrisani sa štampačem kako bi iz njega automatski izašao račun izgleda propisanog Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji – sa QR kodom i JIKR brojem – a mogu biti Bluetooth tehnologijom povezani na termalni štampač.

Cijena uređaja zavisi od njegovih karakteristika odnosno potreba privrednika, zbog čega smo u Telekomu svim privrednicima omogućili kupovinu na rate ili iznajmljivanje naplatnih uređaja, i obezbijedili 6 modela uređaja, sa ekranima osjetljivim na dodir (touch screen), različitih dimenzija, a dostupne su kako prenosne (idealne za manje kafiće, advokatske kancelarije, frizerske i kozmetičke salone, taksi usluge i ostala slobodna zanimanja) tako i stone varijante (za prodavnice, butike, restorane i veće ugostiteljske objekte).

Peti korak: započnite sa procesom eFiskalizacije što prije

Imajući u vidu da je privrednicima vrijeme najvažnije, u Telekomu smo se potrudili da proces prelaska na novi način fiskalizacije bude što kraći. Nakon što korisnik odabere uređaj i aplikaciju za izdavanje računa, i u bilo kojoj od 14 poslovnica Telekoma širom Crne Gore ili u Biznis centru u Podgorici preda neophodnu dokumentaciju, odmah će mu biti izdat sertifikat, a njegova narudžba će biti proslijeđena odgovarajućoj partnerskoj kompaniji Telekoma. U roku od 24 do 48 sati, partnerska kompanija kontaktira korisnika i dogovara detalje oko instalacije aplikacije za izdavanje računa i dostave uređaja.

Ipak, važno je što prije započeti sa tim procesom jer u Crnoj Gori, prema podacima Uprave prihoda, ima oko 30.000 registrovanih pravnih lica. Zbog toga je preporuka Telekoma da se u cio proces uđe što ranije, kako bi se izbjegle gužve u posljednjem trenutku jer vrijeme potrebno za implementaciju novih rješenja zavisi i od broja pristiglih zahtjeva i broja ljudi koji rade na terenu.

Što više kompanija bude odlagalo ovu obavezu koju moraju da ispune u naredna dva mjeseca, veća je vjerovatnoća da će završiti na listi čekanja.

Svi zainteresovani više detalja o ponudi mogu dobiti u Biznis centru i od prodajnih agenata Telekoma, kao i na stranici https://telekom.me/poslovni-korisnici/efiskalizacija.

Preporučujemo za Vas