Potpisan Sporazum

Ukida se putarina na putu Meljine-Petijevići, Ministarstvo plaća investitoru četiri miliona eura

"Ovo je nevjerovatan uspjeh ove Vlade, potpisani Sporazum je od nemjerljivog značaja za građane Herceg Novog, ali i za crnogorski turizam, imajući u vidu da su turisti iz Bosne i Hercegovine, prije izbijanja pandemije, ostvarivali preko milion noćenja u Crnoj Gori", rekao je Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja

9789 pregleda 721 reakcija 24 komentar(a)
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić potpisao je danas sa Opštinom Herceg Novi i investitorom Univerzal Monte d.o.o. Sporazum o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine-Petijevići, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

"Ovo je nevjerovatan uspjeh ove Vlade, potpisani Sporazum je od nemjerljivog značaja za građane Herceg Novog, ali i za crnogorski turizam, imajući u vidu da su turisti iz Bosne i Hercegovine, prije izbijanja pandemije, ostvarivali preko milion noćenja u Crnoj Gori. Vlada je danas još jednom dokazala da je čvrsto opredijeljena za rješavanje problema koji, godinama unazad, štete crnogorskoj privredi i građanima", istakao je Spajić.

U saopštenju se dodaje da je Vlada Crne Gore u aprilu prihvatila inicijativu Opštine Herceg Novi za ukidanje naplate putarine na dionici puta Meljine-Petijevići i počela pregovore sa koncesionarom Univerzal Monte d.o.o.

"U rekordnom roku, od nepunih mjesec dana, postignut je dogovor sa koncesionarom i danas je potpisan Sporazum koji omogućava trajno uklanjanje naplatne rampe", piše u saopštenju.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić je rekao da je ovo veliki dan za sve građane Herceg Novog i cijele Crne Gore.

"Drago nam je što je ova Vlada prepoznala problem i odlučila da ga riješi, jer su sva naša obraćanja prethodnim Vladama ostala bez rezultata. Ovo je bio jedini magistralni put u regionu na kom se naplaćivala putarina", naglasio je Katić.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja su rekli da je Sporazumom o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT - uzmi, izgradi, koristi i vrati) puta Meljine-Petijevići predviđeno da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja investitoru isplati naknadu u iznosu od četiri miliona eura, najkasnije do 31.01.2022. godine, dok će naplata putarine biti ukinuta već tokom iduće sedmice.

"Isti Sporazum obavezuje investitora da o svom trošku završi započetu sanaciju dijela puta, najkasnije do avgusta ove godine. Takođe, predviđeno je i angažovanje revizorske kuće koja će potvrditi stanje kreditnih obaveza investitora, a koje iznosi 4.602.150 eura. Prethodne Vlade, uprkos brojnim inicijativama Opštine Herceg Novi, ali i građana, godinama unazad nisu pokušavale da riješe ovo pitanje. Ova Vlada je, današnjim potpisivanjem Sporazuma, stala na stranu građana i riješila još jedan od mnogobrojnih zatečenih problema, koji su naslijeđeni od prethode vlasti", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas