U srijedu novi sastanak predstavnika Vlade i advokata o fiskalizaciji

Advokatska komora pripremila kordinacioni odbor za štrajk ukoliko ne budu zadovoljni dogovorom

6985 pregleda 9 komentar(a)
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Uprave prihoda u srijedu će imati novi sastanak sa predstavnicima Advokatske komore kako bi pokušali naći rješenje u vezi elektronske fiskalizacije ove djelatnosti, koja bi trebala početi 1. juna.

Iz Ministarstva finansija je danas saopšteno da će ovom sastanku prisustvovati državni sekretari Mila Kasalica i Janko Odović, i direktor Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović, kao i da će na sastanku pokušati da nađu "rješenje za funkcionalan modalitet primjene elektronske fiskalizacije za advokatsku djelatnost".

Na Vladinom tviter nalogu danas je kratko objavljeno saopštenje sa sastanka premijera Zdravka Krivokapića sa predstavnicima Advokatske komore koji je održan u utorak.

"Održan sastanak sa predsjednikom i predstavnicima Advokatske komore Crne Gore. Zaključak je da stavovi o fiskalizaciji moraju biti u skladu sa Ustavom Crne Gore, njenim zakonodavstvom i sa najboljim rješenjima zemalja regiona i pretendenata za EU. Takođe, uz uvažavanje advokature kao jednog od ključnih činilaca pravosuđa i vladavine prava. U tom kontekstu očekuje se zajedničko i prihvatljivo rješenje", navedeno je u tvitu Vlade.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je danas "Vijestima" da su već preduzeli određene radnje u pogledu organizacije i preduzimanja aktivnosti u slučaju da njihovi predlozi, koji se tiču izuzimanja advokatske profesije od primjene Zakona o fiskalizaciji, ne budu prihvaćeni.

"Organizovaćemo koordinaciono tijelo, koje će rukovoditi svim radnjama vezanim za radikalnije mjere koje smo najavili. Drugim riječima, nećemo odustati od naših zahtjeva da budemo izuzeti od primjene ovog zakona. Iskreno se nadamo da su i predstavnici Vlade, nakon obavljenih razgovora, shvatili da je navedeni zakon neprimjenljiv u odnosu na advokatsku djelatnost. U svakom slučaju, nadamo se da će se na satanku, koji će se održati 12. maja naći rješenje koje je u skladu sa Ustavom Crne Gore, njenim zakonodavstvom i sa najboljim rješenjima zemalja regiona i pretendenata za EU, kako je i zvanično saopšteno na twitter nalogu Vlade", kazao je Begović.

Bonus video: