Ako gotovina bude zabranjena, ljudima ostaje samo zlato!

Iako mnogi smatraju da je posjedovanje zlata na papiru ili u digitalnom zapisu sigurno, u trenutku raspada monetarnog ili finansijskog sistema, cijela investicija može nestati preko noći. Institucije koje garantuju bezbjednost virtuelnih uloga biće najviše pogođene krizom, a samim tim će i njihova, odnosno imovina investitora biti ugrožena

39782 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Zlatare Gold
Ilustracija, Foto: Zlatare Gold

Ulaganje u digitalno, virtualno ili papirnato zlato ulagačima može donjeti kratkoročne profite, međutim, njegova svrha nije očuvanje dugoročne bezbjednosti.

U slučaju da ekonomska kriza uzme maha i da se temelji svjetskog monetarnog sistema zatresu, samo će fizičko zlato zadržati svoju vrijednost.

Iako mnogi smatraju da je posjedovanje zlata na papiru ili u digitalnom zapisu sigurno, u trenutku raspada monetarnog ili finansijskog sistema, cijela investicija može nestati preko noći. Institucije koje garantuju bezbjednost virtuelnih uloga biće najviše pogođene krizom, a samim tim će i njihova, odnosno imovina investitora biti ugrožena.

PAPIRNO ZLATO SAMO JE SLOVO NA PAPIRU

Razvojem tehnologije stvorene su nove mogućnosti ulaganja u plemenite metale. ETF-ovi (eng. Ekchange Traded Funds) najčešći su oblik ulaganja u "papirnato" zlato. Moguće ih je kupiti putem brokerskih kuća. To su zapravo akcije kompanija koje ulažu u zlato, odnosno dionice čija je cijena vezana uz vrijednost plemenitog žutog metala.

Uz njih, na tržištu je prisutno još nekoliko oblika virtuelnog zlata. Digitalno zlato i bankovni računi u zlatu ulagačima daju mogućnost ulaganja u plemeniti žuti metal otvaranjem računa u bankama. Zlato se fizički i dalje nalazi u sefovima banaka te u slučaju propasti monetarnog sistema lako može propasti i vaš ulog. Još jedan sve popularniji oblik ulaganja jeste ulaganje u akcije rudarskih kompanija.

Kupovinom tih vrijednosnih papira, investitori zapravo ne kupuju rafinirano, oblikovano zlato spremno za puštanje na tržište, nego neiskopano zlato u zemlji. Svi ovi načini ulaganja u žuti metal mogu donjeti profit ukoliko cijena zlata poraste, ali nedostaje im bitna karakteristika ulaganja u plemeniti žuti metal - dugoročna bezbjednost i stabilnost.

KAD DRŽANJE NOVCA U BANCI DONOSI GUBITAK

Centralni planeri, svi redom Keinesijanci, vjeruju da povećanje potražnje pokreće privredu. Zato je njihov cilj uvijek isti - odvratiti građane od štednje te ih primorati na što veću potrošnju. Rešenje problema koji će nastati zbog naplaćivanja štednje bit će, između ostalog, štednja u zlatu.

U vremenima negativnih kamatnih stopa, držanje novca u banci donosi gubitak te zlato, iako ne donosi nikakvu kamatu, postaje poželjnije ulaganje. Centralne banke žele odvratiti komercijalne banke da novac drže kod njih.

Cilj im je natjerati ih da ga milom ili silom plasiraju privredi, kako bi se građani i preduzeća što više zadužili i potrošnjom podstakli proizvodnju. Zbog toga su kamatne stope postepeno snižavane, sve dok nisu postale manje od nule. Ovaj poslednji potez, prelazak u do sada neistraženu teritoriju negativnih kamatnih stopa zapravo je mjera pokrenuta iz kompletnog očaja. Vještačko nisko postavljene kamatne stope kratkoročno možda i pomognu privredi, ali dugoročno to stvara samo još veće teškoće - stvaranje ekonomskog balona koji će sigurno u određenom trenutku da pukne.

UKIDANJE GOTOVINE KORAK JE PREMA UKIDANJU SLOBODE

Vlade mnogih svjetskih država nastoje znatno ograničiti upotrebu gotovine u svakodnevnim plaćanjima. Ovo postepeno ograničavanje upotrebe gotovog novca samo je priprema za njihov konačni cilj - potpuno ukidanje gotovine. Iza ove ideje stoji želja države da u potpunosti kontroliše tok novca.

Korak po korak, svakim novim zakonom sve su bliže ispunjenju svog cilja, a opravdanja su uvijek slična: rat protiv droge ili kriminala, borba protiv terorizma, rat protiv siromaštva, odnosno veća sigurnost poštenih građana.

Jedan od najuglednijih međunarodnih poslovnih listova, britanski Financial Times, ljetos je objavio članak pod nazivom "Penzionisanje jos jednog varvarskog relikta". "Varvarski relikt", naziv kojega je 1923. poznati britanski ekonomista John Mainard Keines proročki upotrijebio za zlato, sada označava novog neprijatelja državne kontrole - gotovinu.

PREDUSLOVI ZA UKIDANJE GOTOVINE VEĆ SU ISPUNJENI

Napretkom tehnologije tehnički preduslovi za uvođenje društva bez gotovine već su stvoreni. Ono što preostaje je dobijanje podrške javnosti. Kada bi preko noći donjeli zakon kojim se ukida gotov novac, došlo bi do masovne pobune građana.

Iz tog razloga prema cilju idu postepeno, a već je napravljen velik dio posla. Zabranjena je isplata plata i penzija na ruke, odnosno u gotovini. U Srbiji je zakonski ograničena upotreba gotovine u ekonomiji. Prema najnovijoj verziji Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma , sve transakcije u gotovini koje iznose više od 15.000 evra, moraju se prijaviti nadležnim organima.

U zadnjih par godina nekoliko je evropskih država uvelo ogrančcenja na gotovinsko plaćanje. Italija i Francuska su ograničile gotovinske transakcije za iznose iznad 1.000 evra, dok je Španija to isto učinila za sve transakcije iznad 2.500 evra. U Rusiji, koja nije dio Evropske Unije, takve su transakcije ograničene ukoliko iznos prelazi 10.000 evra.

Skandinavske zemlje najbliže su donošenju odluke o ukidanju papirnog novca. U Švedskoj većina banaka više ne posluje s gotovinom. Početkom ove godine najveća norveška banka DNB pozvala je Vladu na potpuno napuštanje gotovog novca, dok je Danska trgovinska komora zatražila da trgovine i pojedine državne službe dobiju zakonsku mogućnost odbijanja gotovinskog plaćanja.

AKO GOTOVINA BUDE ZABRANJENA, LJUDIMA OSTAJE ZLATO

Razumljivo je da u nesigurnim vremenima građani žele da štede. Ukoliko vlade uspiju u eliminaciji gotovine, niko više neće moći posjedovati novac van bankarskog, odnosno, finansijskog sistema. Štednjom unutar sistema, građani će samo gubiti svoje bogatstvo. Istovremeno im se oduzimaju i lična sloboda i stečena imovina. Već hiljadama godina ljudi širom svijeta plemenite metale smatraju oblikom novca. Zlato i srebro mogli bi zamijeniti gotovinu kao anonimno sredstvo plaćanja, ali i kao jedini način štednje. Novonastala situacija mogla bi imati velikog uticaja na rast cijene investicionog zlata.

Zlatara Gold regionalni uvoznik i prodavac investicionog zlata omogućila je da na jednostavan način postanete vlasnik najvrijednijeg plemenitog metala.

Sve informacije o prodaji investicionog zlata možete dobiti posjetom internet stranica : https://www.investicionozlato.com/

https://www.zlatnapoluga.rs/

Preuzmite aplikaciju i jednim klikom saznajte cijenu fizičkog zlata :

Google play Zlatara_gold