Od države bi i subvencije za kiriju

Udruženje podstanara podnijelo je incijativu kako bi vlasti i privatni sektor pomogli ljudima bez svog krova nad glavom

7717 pregleda 78 reakcija 13 komentar(a)
Živković, Foto: Privatna arhiva
Živković, Foto: Privatna arhiva

Udruženje podstanara Crne Gore - Moj dom, podnijelo je incijativu za rješavanje bar dijela problema građana bez svog krova nad glavom.

U inicijativi upućenoj državnim institucijama, opštinskim organima i privatnom sektoru piše da bi država trebalo da podstanarima obezbijedi subvencije za plaćanje zakupa stanova, te potpuno besplatan pristup zdrastvenom sistemu i ljekovima, umanji račune za struju, vodu i ostale komunalije…

Predlažu i da Zavod za zapošljavanje razvije pomoći pri zapošljavanju članova podstanarskih porodica.

Navode da većina podstanara žive “u siromaštvu ispod svakog minimuma ljudskog dostojanstva”, kao i da su najpogođenija socio-ekonomska grupa.

“U tu grupu spadaju i invalidi rada, samohrane majke, penzioneri, ozbiljno zdravstveno ugroženi građani, raseljena lica... To dovoljno govori o težini problema i dramatično upozorava na hitnosti da se formira ujedinjeni front pomoći ovoj najugroženijoj grupi. Skoro dvije trećine podstanara tokom minulog perioda ostali su bez posla, ili su im primanja bila smanjena za više od polovine”, upozoravaju iz Udruženja Moj dom.

Kako tvrde u toj NVO, paketi pomoći prethodne a i sadašnje Vlade nijesu bili dostupni velikom broju podstanarskih porodica. Podsjećaju da u Crnoj Gori ne postoji registar podstanara, pa ni realna socijalna slika tog dijela populacije.

Navode da od privatnog sektora očekuju da podstanarskim porodicama omogući kupovinu hrane i svih higijenskih proizvoda sa popustom. Navode i da očekuju popuste pri plaćanju usluga u privatnim zdravstvenim ustanovama. Privatni sektor, poručuju iz Udruženja, trebalo bi da podstanarima omogući popust na korištenje usluga telekomunikacionih i kablovskih provajdera, kupovinu građevinskog materijala, korišćenje javnih i privatnih prevoza, registraciju vozila, notarske i ostale pravne usluge…

“Udruženje već uveliko radi na evidentiranju svih podstanara u Crnoj Gori. Skoro u svakoj opštini već imamo ili ćemo uskoro imati svoje predstavnike. Jedino na taj način možemo uraditi popis podstanara i uraditi njihov socijalni karton. To je jedini ispravan način da svaka pomoć može otići u prave ruke… Sa svim predloženim idejama koje moramo kao država urediti, život podstanarskih porodica bi bio znatno olakšan. Drugi benefit realizacije ovog projekta bi bio ogromno vraćanje povjerenja u državu kao zaštitnicu svojih građana i to onda kada im je to najpotrebnije”, piše u incijativi.

Izvršni direktor udruženja Moj dom Dragan Živković ranije je “Vijestima” kazao da je procjena da je broj podstanara u Crnoj Gori udvostručen od posljednjeg popisa prije 10 godina.

Prema popisu iz 2011. godine, u Crnoj Gori je bilo oko 9,6 odsto, odnosno 18.425 podstanarskih, ili domaćinstava koja zakupljuju stan u kojem žive je.

Bonus video: