Budi odgovoran: Izrečene tri novčane kazne

Prilikom kontrole kafane Kod Điđija u Beranama utvrđeno je da objekat nije registrovan za obavljanje djelatnosti, zbog čega je inicijativa proslijeđena turističkom inspektoru. Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu lokala bez naziva u Nikšiću, jer je objekat zatečen zatvoren
70 pregleda 6 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Budiodgovoran.me
Budi odgovoran, Foto: Budiodgovoran.me
Ažurirano: 22.04.2018. 10:59h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano deset primjedbi, na osnovu kojih su izrečena tri novčane kazne od 200 i 300 eura.

Inspektori su sa 300 eura kaznili piceriju Panini iz Bara, jer je utvrđeno da nema poslovođu. Kazne od po 200 eura izrečene su podgoričkoj Kužini i kafe baru Botaničar u Podgorici, jer je utvrđeno da zaposleni nemaju ugovor o radu, odnosno da objekat nema odobrenje za obavljanje djelatnosti.

Inspektori su firmama Stylos iz Podgorice i Cast – Lin iz Kotora, prijavljenim za neisplaćene zarade zaposlenima, izrekli mjeru ukazivanja, uz obavezu da izmire potraživanja i otklone utvrđene nepravilnosti.

Prilikom kontrole kafane Kod Điđija u Beranama utvrđeno je da objekat nije registrovan za obavljanje djelatnosti, zbog čega je inicijativa proslijeđena turističkom inspektoru. Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu lokala bez naziva u Nikšiću, jer je objekat zatečen zatvoren.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole Congress travela iz Podgorice i buregdžinice u Beranama.

Od deset prijava, koje su evidentirane od ponedjeljka, jedna nije dobila odgovor, a odnosila se na nelegalno odlaganje građevinskog otpada.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: