Za penzionere i nezaposlene popust 40% na majski račun

Ranije iz Vlade greškom saopštili da se pomoć ugroženim kategorijama odnosi na račune za april, maj i jun, a ne za maj, jun i jul

9460 pregleda 20 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja i Zavod za zapošljavanje dostaviće Elektroprivredi spiskove penzionera i nezaposlenih koji imaju pravo na umanjenje računa za struju najkasnije do 25. maja, kako bi EPCG obračunala umanjenje od 40 odsto za mjesece maj, jun i jul. Građani ne treba da se prijavljuju, objašnjeno je “Vijestima” iz EPCG.

Krajem aprila je iz Vlade, kada je donijeta ova odluka, prvo saopšteno da će se umanjenje odnositi na april, maj i jun iako je u odluci pisalo da se ova mjera odnosi na račune za maj, jun i jul. Zbog toga se više penzionera i nezaposlenih interesovalo zbog čega nijesu dobili popust na aprilski račun.

Pravo na umanjenje ovog računa imaju penzioneri sa primanjima manjim od 222 eura, što je iznos minimalne zarade, kao i nezaposleni sa evidencije Zavoda za zapošljavanje na dan 31. mart ove godine, koji ovom mjerom nijesu obuhvaćeni kroz postojeći program subvencija.

Da bi dobili ovaj popust penzioneri i nezaposleni sa evidencije moraju biti i vlasnici brojila za električnu energiju, odnosno da je na njih naslovljen račun. Oni korisnici koji nijesu preveli brojilo na svoje ime, ako žele da dobiju ovaj popust, to mogu uraditi u narednih desetak dana.

Kako je pojašnjeno “Vijestima” iz EPCG potrošači eventualne upite radi pojašnjenja ove mjere mogu slati na emejl adrese institucija nadležnih za njeno sprovođenje, odnosno Fondu penzionog i invalidskog osiguranja na mejl info@fondpio.me ako im je sporno da li su penzioneri koji ispunjavaju potreban uslov i Zavodu za zapošljavanje Crne Gore na mejl zzzcg@zzzcg.me ako su nezaposleni a imaju nejasnoće u vezi ostvarivanja ovog prava. Sve potrebne informacije iz nadležnosti Elektoprivrede u ovom projektu mogu dobiti slanjem pitanja na mejl racun@epcg.com.

Svakog mjeseca Fond PIO i Zavod za zapošljavanje će Elektroprivredi dostavljati inovirane spiskove sa korisnicima koji u međuvremenu ispune uslove, odnosno biće izbrisani ako ih više ne ispunjavaju.

Energetskim kompanijama koje dijele stavke na računu Vlada će nadoknaditi ove troškove, što će kako je ranije saopšteno iznositi oko pet miliona eura.

Vlada je ovu odluku donijela 29. aprila, kada i cijeli paket mjera za drugi kvartal (april, maj i jun) zbog čega je i nastala greška navedena u prvom saopštenju da se popusti odnose na račune za struju ugroženih kategorija stanovništva za april, maj i jun.

Zbog toga su se proteklih dana bili usijali telefoni u EPCG, jer su se građani žalili da na računu za april nijesu dobili očekivano umanjenje.

Iz Elektroprivrede je pojašnjeno da su oni, na osnovu zaduženja Vlade, u kontaktu sa Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja i Zavodom za zapošljavanje i da će spiskove penzionera i nezaposlenih koji imaju pravo na ovu pomoć dobiti najkasnije 20. do 25. maja, kako bi njihova imena mogli unijeti u svoj sistem i obračunati im popuste.

Bonus video: