zakon diskriminatorski

Trgovci sa primorja: Naše radnje su pred gašenjem, dozvolite nam da radimo nedjeljom

“Prije svega želimo da naglasimo da ovim putem apelujemo na nadležne da isprave propust koji je napravljen donošenjem ovog zakona i da pronađu adekvatno zakonsko rješenje koje će svim radnicima, zaposlenim u svim granama privrede obezbjediti jedan slobodan dan u nedelji, godišnji odmor i adekvatno nadoknaditi dane koje su radili za vrjeme državnih praznika"

11431 pregleda 114 reakcija 66 komentar(a)
Budva-Ilustracija, Foto: Vuk Lajović
Budva-Ilustracija, Foto: Vuk Lajović

Grupa vlasnika trgovačkih radnji sa primorja, ponovo je zatražila da im se dozvoli rad nedjeljom , jer aktuelno zakonsko rješenje je diskriminatorsko, a njihov posao je pred gašenjem, zbog čega bi brojni radnici ostali bez posla.

“Prije svega želimo da naglasimo da ovim putem apelujemo na nadležne da isprave propust koji je napravljen donošenjem ovog zakona i da pronađu adekvatno zakonsko rješenje koje će svim radnicima, zaposlenim u svim granama privrede obezbjediti jedan slobodan dan u nedelji, godišnji odmor i adekvatno nadoknaditi dane koje su radili za vrjeme državnih praznika. Želimo da naglasimo izraženu diskriminatorsku osobinu ovakvog zakona, upravo zato što se odnosi na samo jedan dio radnika, a veliki dio radnika iz drugih djelatnosti zapostavlja i ne prepoznaje, anomalija je izražena do te mjere, da nam se čini kao da zakon radnike koji nisu obuhvaćeni ovim zakonom tretira kao građane drugog reda. Zbog toga nam nije jasno kako predlagači ovakvog zakona mogu ovakvo rješenje predstavljati kao svojevrsnu pobjedu”, poručuju vlasnici u otvorenom posmu upućenom nadležnim državnim institucijama.

Sa druge strane , kako dodaju, diskriminatorska osobina ovog zakona se ogleda i u tome jer samo određenim djelatnostima zabranjuje rad a drugima ne.

“Što prijeti da kroz nekoliko godina dođe do pojave ogromnih marketa u sklopu benziskih pumpi, povećavanja trafika, nelegalne dostave namirnica iz marketa nedeljom, gašenja prodavnica garderobe i obuće a otvaranjem suvenirnica i restorana. Velika šteta već je nanesena ali na žalost zbog krize koju je prouzrokovala korona mi ne možemo jasno uporediti podatke od predhodnih godina ali ukoliko se brzo ne reaguje biće nam svima jasno kad bude već kasno. Još jedan zanimljiv aspekt i nelogičnost ovog zakona je što ovakav zakon dovodi do smanjenja broja radnih mjesta i nepotrebno je objašnjavati šta to znači i koliko je sama ta činjenica apsurdna. Da je prošli zakon bio implementiran kako treba i da su nadležne institucije odradile svoj posao mi bi danas imali više radnih mjesta na isti broj prodajnih objekata, jer bi svaki vlasnik morao da obezbjedi jednog zaposlenog više, koji bi popunjavao slobodan dan drugog radnika. Zgodna stvar i za svakog zaposlenog jeste što su ranije mogli da biraju koji bi to slobodan dan bio ovako mogu biti slobodni samo nedeljom i ponovo naglašavamo samo neki radnici, ostali šta da vam kažemo, niste očigledno vrjedni toga ili dovoljno jednaki”, naglašavaju trgovci. Kako naglašavaju trgovci u turističkim mjestima imaju posebnu potrebu za protestom.

“Teza koja se može čuti "ako niste kupili danas možete sutra" ne može biti dalja od istine, turista je jednostavno drugačiji kupac, on mnogo brže donosi odluku da li će trgovati ili ne i kada ode on se više ne može vratiti a niti novac koji nije potrošio. A upravo za našu ekonomiju koja je u potpunosti oslonjena i zavisna od turizma. Nama je turista i novac koji on potroši gotovo jedini izvoz koji ova država ostvari, ostatak izvoza čini svega 300 miliona u robi i da nije turista i turizma kako bi ova država drugačije mogla da nadomjesti deficit od oko milijardu koju pravi svake godine u robnoj razmjeni sa inostranstvom? Postoji i pretpostavka da jedna zatvorena nedelja u sezoni turizam i našu državu košta 5miliona pa to pomnožite sa 20-30 dana.Mi takav luksuz nemamo. I šta će biti sa izletima i izletnicima koji su tu samo jedan dan i u velikoj većini nedeljom, hoće li nas oni početi izbjegavati? Mislimo da hoće jer su uskraćeni za šoping koji izletnike često motiviše na put”, naglašavaju oni.

Za rješenje problema , kako poručuju, postoji već dosta predloženih ideja.

“ Nama bi odgovaralo svako rješenje koje dozvoljava rad svim danima a pritom jednako rješavju i problem slobodnog dana za svakog zaposlenog. Smatramo da je ovakva zabrana neprikladna za demokratsko društvo, slobode moraju da se proširuju a ne uskraćuju, takođe i prava svih da se poštuju a bilo kakva disktiminacija je ne prihvatljiva. Bitno je brzo da se reaguje. Bilo bi najjednostavnije da zakon Ustavni sud proglasi neustavnim što se i očekivalo, ali do sad se to još nije desilo i zbog niza drugih okolnosti sada smo tu gdje jesmo u velikom problemu i na pragu velike ekonomske krize.

Naše radnje su pred gašenjem a naše radnike čeka duži odmor. Možda u dogledno vrijeme nađu posao u nekoj suvenirnici, benziskoj pumpi, u hotelu, restoranu, građevini, pekar, piljari i tada mogu biti zahvalni predlagačima i donosiocima ovakvog zakona jer slobodan dan će po svemu sudeći imati i dalje samo neki, javnosti bolje vidljivi koji sa sobom nose više pokitičkih poena”, zaključuju trgovci.

Preporučujemo za Vas