PKCG i UPIC potpisali sporazum: Saradnja u izgradnji privrednog sistema i unapređenju poslovnog ambijenta

Cilj sporazuma je uspostavljanje saradnje u oblasti izgradnje privrednog sistema, predlaganja mjera razvojne i tekuće ekonomske politike i rješavanja drugih pitanja od značaja za njegove potpisnike“, navodi se u dokumentu

2910 pregleda 3 komentar(a)
Damjanović i Golubović, Foto: PKCG
Damjanović i Golubović, Foto: PKCG

Sporazumom o saradnji Privredne komore (PKCG) i Uprave prihoda i carina (UPIC), koji su danas potpisali predstavnici dvije institucije, uspostaviće se saradnja u oblasti izgradnje privrednog sistema i unaprijediti poslovni ambijent.

Sporazum su, kako se navodi u zajedničkom saopštenju dvije institucije, potpisali predsjednik PKCG Vlastimir Golubović i vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina, Aleksandar Damjanović.

U dokumentu se navodi da dvije institucije zaključuju sporazum, potvrđujući posvećenost razvoju biznisa kao jednog od najznačajnijih faktora društvenog i ekonomskog prosperiteta i spremnost da kroz saradnju značajnije doprinesu ukupnoj konkurentnosti i ekonomskom jačanju države.

„Cilj sporazuma je uspostavljanje saradnje u oblasti izgradnje privrednog sistema, predlaganja mjera razvojne i tekuće ekonomske politike i rješavanja drugih pitanja od značaja za njegove potpisnike“, navodi se u dokumentu.

Damjanović je kazao da se potpisivanjem sporazuma finalizuje i formalizuje dogovor sa Privrednom komorom koji će rezultirati čvršćom i dugoročnom saradnjom institucija.

„Intenzivna saradnja Uprave prihoda i carina sa PKCG je neophodna i nadam se da ćemo realizovati i više zajedničkih aktivnosti nego što smo planirali. Upravi prihoda i carina je potrebno partnerstvo sa organizacijom koja okuplja crnogorske privrednike, kao i što jača privreda koja doprinosi rastu državnih prihoda“, kazao je Damjanović.

Golubović je podsjetio na veoma kvalitetnu saradnju Privredne komore sa Poreskom i Upravom carina koje su sada objedinjene u isti organ pod rukovodstvom Damjanovića.

„Prioritet aktivnosti u Privrednoj komori je borba protiv sive ekonomije. Uprava i prihoda i carina je organ koji će se, uz ostale državne institucije, boriti protiv te pošasti, a u Komori imate pravog sagovornika i iskrenog partnera“, rekao je Golubović.

Predmet saradnje PKCG i UPIC odnosi se na unapređenje poslovnog ambijenta i zaštitu konkurencije, međusobnu razmjenu informacija i podataka o privrednim subjektima, preduzimanje zajedničkih aktivnosti u borbi protiv sive ekonomije, sprovođenje zajedničkih istraživanja, primjenu ATA i TIR sistema i drugih javnih ovlašćenja prenijetih iz carinskih propisa.

PKCG i UPIC će organizovati i zajedničke edukacije, okrugle stolove i druge stručne skupove na teme iz nadležnosti Uprave prihoda i carina i druge oblike saradnje od zajedničkog interesa.

UPIC će, kako se dodaje, dostavljati podatke koji se odnose na crnogorske kompanije i carinski postupak, koji će Privrednoj komori omogućiti obavljanje kvalitetnih i detaljnih analiza poslovanja privrednih subjekata potrebnih i za dalje aktivnosti Uprave prihoda i carina.

Bonus video: