Udruženje banaka: Ako se usvoji zakon o novom moratorijumu, ugrožena bi bila stabilnost finansijskog sistema

Oni navode da bi predlog jednog Zakona bio relevantan i opravdan, neophodno je konsultovati struku i samog regulatora - Centralnu banku, kao i najznačajnije međunarodne finansijske institucije i prakse

51578 pregleda 204 reakcija 74 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukoliko se usvoji Zakon o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza, koji se našao na dnevnom redu Skupštine, to bi ugrozilo bi stabilnost čitavog finansijskog sistema i imalo nesagledive posljedice za ekonomiju i građane, navedeno je iz Udruženja banaka Crne Gore.

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) predložili su ovaj zakon Skupštini, a prilikom jučerašnjeg glasanja o dnevnom redu za njega je osim poslanika opozicije glasalo i nekoliko poslanika vladajuće koalicije čime je uvršten u dnevni red.

Ovaj zakon predviđa da se na šest mjeseci odloži plaćanja svih kreditnih obaveza bankama po osnovu glavnica, kamata, zatezne kamate, naknada i drugog.

"Imajući u vidu ekonomsku krizu koja nije zaobišla ni Crnu Goru, neophodno je da suočimo širu javnost sa dalekosežnim posljedicama koje bi donošenje predloženog zakona imalo po budućnost crnogorske ekonomije i njenih građana. Ovim Zakonom nanijelo bi se mnogo više štete privredi i građanima nego što bi donijelo koristi, jer bi se na ovaj način obesmislila i zaustavila kreditna aktivnost banaka koje su osnovni pokretači ekonomije države. Podsjetimo, banke su već u skladu sa standardima izašle u susret klijentima, prvo kroz dva moratorijuma sa odlaganjem svih obaveza na 180 dana, a potom reprogramiranjem dospijelih potraživanja, grejs period od 12 i više mjeseci za održive klijente u skladu sa standardima bankarskim, saniranjem dužnika, ali i omogućavanje fizičkim licima koja su izgubila posao ili im se znatno umanjila primanja, da im se odlože obaveze. Dalje opterećenje bez pravovremenih dugoročnih strukturnih prilagođavanja izvora sredstava, nije moguće. Ovim prijedlogom Zakona urušila bi se likvidnost i stabilnost finansijskog i ekonomskog sistema jer Crna Gora ima bankocetričan finansijski sistem gdje preko 92% ukupnog Sistema predstavljaju aktivnosti banaka, pa je lako sagledati posljedice", saopšteno je iz Udruženja banaka.

Oni navode da bi predlog jednog Zakona bio relevantan i opravdan, neophodno je konsultovati struku i samog regulatora - Centralnu banku, kao i najznačajnije međunarodne finansijske institucije i prakse, posebno imajući u vidu da su akcionari većine crnogorskih banaka ipak inostrani investitori koji žele motivišući, predvidljiv i siguran poslovni ambijent, krojen po međunarodnim standardima i praksama.

"Usvajanje ovakvog Zakona izazvalo bi oštre reakcije međunarodnih finansijskih institucija i to s pravom jer se na ovaj način može ugroziti stabilnost čitavog finansijskog sistema, a time i oštetila ekonomija, što bi imalo nesagledive posljedice upravo po građane. Apelujemo još jednom da se u širokom dijalogu svih relevantnih i stručnih aktera sagledaju posljedice donošenja jednog ovakvog Zakona", naveli su iz Udruženja.

Bonus video: