kazao da ključnu odgovornost za trenutno stanje snosi guverner cbcg

Stanić: Da li će vlast stati iza Žugića i banaka, ili iza građana i privrede

Stanić je kazao da je više od deset hiljada malih i srednjih preduzeća pogođeno koronakrizom, dok je bez posla za 14 mjeseci ostalo 22 hiljade ljudi.

16121 pregleda 156 reakcija 47 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Vladajuća većina će, kako smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP), tokom skupštinske rasprave podržati Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita i time stati iza građana i privrede.

Član Predsjedništva SDP-a, Mirko Stanić, kazao je da ključnu odgovornost za postojeće stanje i situaciju u koju su dovedeni građani i privreda snosi guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, jer je svojim odlukama bio na strani profita banaka, a ne elementarne zaštite i razumijevanja opšte situacije izazvane koronakrizom.

"Vjerujemo da će vladajuća većina i tokom skupštinske rasprave podržati zakon SDP-a i stati iza građana i privrede, a ne iza guvernera Žugića i njegovih pogrešnih odluka", naveo je Stanić u saopštenju.

On je rekao da teret dugotrajne kovid krize ne smiju da snose samo građani, jer takvo ponašanje nije pravedno u društvima koja žele da budu društva socijalne pravde.

"Banke u Crnoj Gori su u 2019. i kriznoj prošloj godini ostvarile neto profit od skoro 70 miliona eura”, naveo je Stanić.

Povezani članci

13. Maj 2021.

Zatvoriće banke ako zakon prođe

On je kazao da je više od deset hiljada malih i srednjih preduzeća pogođeno koronakrizom, dok je bez posla za 14 mjeseci ostalo 22 hiljade ljudi.

“Mnogima koji su zadržali radno mjesto u sektoru malog i srednjeg biznisa, koji zapošljava 72 odsto radnika u privatnom sektoru, plate su smanjene deset do 30 odsto”, precizirao je Stanić.

Prema njegovim riječima, sada se banke koje su poseljednje dvije godine ostvarile profit od 70 miliona, bune što 22 hiljade onih koji su izgubili posao i na desetine hiljada radnika kojima su plate smanjene treba da dobiju pola godine vremena da im se pokušaju olakšati uslovi u koronakrizi.

“Zbog toga je SDP i predložilo zakon o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita, kojim bi se omogućilo hiljadama građana i kompanija da svoje obaveze odlože na pola godine, identičan zakonskom predlogu koji smo podnijeli i prošle godine”, zaključio je Stanić.

Preporučujemo za Vas