VLADA USVOJILA ZAKLJUČAk

Obustaviti postupak revizije da TE Pljevlja ne bi prestala sa radom 1. juna

U obrazloženju zaključka ukazano na eventualnu nesagledivu štetu po energetski sektor i državu

26157 pregleda 35 reakcija 7 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je usvojila zaključak kojim od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agencije za zaštitu prirode i životne sredine zahtijeva da obustave sve započete postupke u vezi revizije integrisane dozvole za rad Termoelektrane Pljevlja.

Kako je pojašnjeno, nastavak tog postupka u sadašnjoj situaciji značio bi da TE Pljevlja mora nakon završetka remonta 1. juna prestati sa radom jer joj je isteklo ranije dodijeljenih 20.000 sati rada sa sadašnjom zastarjelom tehnologijom.

U obrazloženju zaključka je navedeno da bi ovo vodilo nesagledivim štetama po energetski sektor i državu Crnu Goru jer bi onemogućilo uredno snabdijevanje svih potrošača električnom energijom, zbog čega traže da se postupak revizije dozvole odloži do završetka pregovora sa Energetskom zajednicom.

Predlaže se i da se u ove radne sate ne računaju oni od nastanka pandemije korona virusa, jer je zbog nje bio onemogućen početak rekonstrukcije TE Pljevlja i prelazak na novu ekološki prihvatljiviju tehnologiju.

Ovih 20.000 sati odobreno je od početka 2018. godine, o čemu se pregovaralo od 2016. godine, ali je bivša Vlada i uprava EPCG propustila da završi ovu rekonstrukciju. Tek u julu 2019. godine je izabran konzorcijum za rekonstrukciju TE Pljevlja u kojem se nalazi kineski DEC, kao i domaće kompanije Bemax, BB Solar i Permont, koji ovaj posao treba da završe za ukupno 54 miliona eura. Bivša uprava EPCG je ovom konzorcijumu uplatila avans od 10 miliona eura, ali radovi još nijesu počeli.

Iz nove uprave EPCG su najavili reviziju ovog posla, dok uporedo traju pregovori sa Energetskom zajednicom da se TE Pljevlja produži rad sa sadašnjom zastarjelom i ekološki neprihvatljivom tehnologijom.

Preporučujemo za Vas