Ostao ukupni gubitak od 14,2 miliona eura

Rašidu konačno krenulo, poslovao u plusu

Firma palestinskog biznismena nakon godina lošeg poslovanja, završila godinu sa pozitivnim saldom

11606 pregleda 10 komentar(a)
Rašidova zemlja na Košljunu, Foto: Vuk Lajović
Rašidova zemlja na Košljunu, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Budva heights“, odbjeglog palestinskog biznismena Muhameda Borhana Rašida, nakon dugog niza godina lošeg poslovanja, konačno je lani završila poslovnu godinu u plusu od 6.395 eura.

Kompanija koja gazduje zemljišnim kompleksom od pet hektara u podnožju brda Košljun naspram rta Zavala, na samom ulazu u Budvu, međutim, i dalje ima nagomilani minus od čak 14,2 miliona eura.

U posljednjem finansijskom iskazu koji je izvršni direktor Majed M.K. Shqirat dostavio Upravi prihoda, vrijednost zemlje na Košljunu ostala je nepromijenjena i iznosi osam milliona eura.

Za razliku od prošle godine, kada je firma ostvarila pozitivan poslovni rezultat, 2019. je bila kobna po poslovanje, jer je prijavljen gubitak od 11.910.260 eura, što odgovara padu vrijednosti nekretnina kojima gazduje.

Firma je prijavila da ima dugoročne kreditne obaveze od 25,9 miliona eura, ali nije prijavila da je imala ikakvih prihoda.

Ta kompanija je nedavno uputila urgentni zahtjev ministru ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću da im taj vladin resor izda Urbanističko tehničke uslove (UTU) za atraktivni zemljišni kompleks koji posjeduju i gdje namjeravaju da grade turistički kompleks.

“Budva Heights”, koja se ranije zvala “Monte mena investments“ (na to ime se i dalje u katastru vodi zemlja naspram rta Zavala), požalila se da je pune dvije godine bila ignorisana od Vlade Duška Markovića koja nije odgovorala na dopise i njihove molbe. Sada, nakon što je došlo do promjene zakonskih rješenja, od ministra Mitrovića koji ima tu mogućnost traže da im izda UTU, i time omogući da realizuju investiciju vrijednu najmanje 50 miliona eura - gradnju hotelskog kompleksa.

Nekadašnji savjetnik palestinskog lidera Jasera Arafata, Rašid, od aprila 2019. u Centralnom registru privrednih subjekata se vodi kao vlasnik 25 odsto kapitala u firmi “ Budva heights”, dok je ostatak osnivačkog kapitala od 75 odsto u vlasništvu firme “Saint George company”. Rašid je godinama prije toga bio stoodstotni vlasnik firme.

Rašid je osnovao firmu u Crnoj Gori prije 14 godina, koja je tri puta mijenjala ime. Prvobitno se zvala “Pioneer investments”, potom “Monte mena investments”, da bi na kraju bila preimenovana u “Budva heigthts”. Rašidova firma “Monte Mena investment“ uknjižila se na zemlju na Košljunu u januaru 2017, iako je zemlju trgovala još davne 2007. preko svoje firme “Peeonir investment“, za 20 miliona eura.

Riječ je o zemljišnom kompleksu koji se graniči sa parcelom od dva hektara, podgoričke kompanije “Global Montenegro”, vlasništvo predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Odbjeglog Palestinca, koga su tamošnje vlasti osudile na višegodišnju kaznu zbog milionskih pronevjera, mediji su u više navrata pisali da ima poslovne veze sa Đukanovićem.

Preporučujemo za Vas