Budvanska rivijera dobija novu upravu 17. juna

Prema podacima iz Centralne depozitarne agencije, Vlada u ovoj kompaniji ima 41,6 odsto kapitala, ali sa Fondom PIO koji posjeduje 12,8 odsto i Zavodom za zapošljavanje od 4,2 odsto, država ukupno kontroliše 58,6 odsto akcija.

10331 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Skupština akcionara Hotelske grupe „Budvanska rivijera” zakazana je za 17. jun, kada će na elektronskoj sjednici biti izabran novi Odbor direktora ove najveće državne hotelske kompanije u Crnoj Gori. To je „Vijestima“ potvrđeno u ovoj kompaniji.

Kadrovi DPS-a i SD-a, predstavnici državnog kapitala, koji su godinama unazad rukovodili ovom kompanijom, biće razriješeni, te imenovan novi petočlani odbor direktora.

Godinama unazad rukovodeće mjesto u ovoj kompaniji, kako šefa Borda direktora, tako i izvršenog direktora pripadalo je kadrovima Demokratske partije socijalista (DPS), uglavnom iz Budve. Bivši drugi čovjek DPS-a a sada osuđeni šef kriminalne grupe u bjekstvu Svetozara Marović dugo godina je bio na mjestu predsjednika Borda direktora.

Prema podacima iz Centralne depozitarne agencije, Vlada u ovoj kompaniji ima 41,6 odsto kapitala, ali sa Fondom PIO koji posjeduje 12,8 odsto i Zavodom za zapošljavanje od 4,2 odsto, država ukupno kontroliše 58,6 odsto akcija.

“MK grupa” Miodraga Kostića sada ima oko 27 odsto akcija preko AIK banka sa 19,8 odsto akcija i “Tendexon limiteda” sa 7,3 odsto. “MK grupa” je prije tri dana povećala svoj udio za 12 odsto akcija koje je kupila od “Stratexa”. “Merkur trgovina” iz Novog Sada, dio poslovne grupe “Preston holding” srbijanskog biznismena Davora Milićevića, tada je kupila od “Stratexa” 3,2 odsto akcija.

Investitor i vlasnik “Strateks grupe” Nil Emilfarb tada je prodao 15 odsto akcija Budvanske rivijere za 7,9 miliona eura, navodeći da je odluku o izlasku donio “nakon mnogo iznevjerenih dogovora, rokova i neisplaćenih dividendi”.

Do sada su predstavnici državnog kapitala u Odboru direktora bili Saša Radović, koji je bio predsjednik odbora, te Petar Ivković i Ratko Vukotić, dok je predstavnica kapitala “Stratex grupe” bila Milena Spahić, a “MK grupe” Vladimir Sekulić.

Na najavljenoj elektronskoj sjednici prvo će biti razriješen petočlani bord, te imenovan novi. Vlada i ostali predstavnici državnog kapitala kandidovaće svoje predstavnike, dok će sa druge strane “MK grupa” kandidovati svoje predstavnika za preostala dva člana.

Osim izbora rukovodećeg kadra, na dnevnom redu sjednice su i predlozi odluka o donošenju statuta hotelske grupe, poslovnika o radu Skupštine akcionara, godišnji finansijski iskaz sa izvještajem menadžmenta za 2020. godinu, izvještaj o poslovanju za 2020, odluka o pokriću gubitka Hotelske grupe “Budvanska rivijera” u poslovnoj 2020, i odluke o imenovanju revizora. Kompanija je prošle godine zbog posljedica pandemije koronavirusa ostvarila gubitak od 9,1 milion eura. Zbog ovog gubitka neraspoređena dobit je sada ušla u minus od 4,2 miliona eura, pa je i potrebno donijeti odluku o pokriću gubitka. Na kraju 2019. godine neraspoređena dobit je bila u plusu i iznosila je šest miliona eura.

“U radu Skupštine akcionara mogu učestvovati akcionari isključivo elektronskim putem, radi obezbjeđenja postupanja društva u skladu sa naredbama Ministarstva zdravlja za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa. Skupština može odlučivati ako joj prisustvuju ili su zastupljeni putem punomoćnika samo oni akcionari koji su na spisku akcionara iz CKDD na dan pribavljanja spiska akcionara (dva dana prije održavanja Skupštine)”, navodi se u pozivu.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju mjesto predsjednika Odbora direktora pripašće kadru Demokrata, dok će izvršni direktor biti iz redova Demokratskog fronta.

V. L.

Kompanija je prošle godine zbog posljedica pandemije koronavirusa ostvarila gubitak od 9,1 milion eura. Zbog ovog gubitka neraspoređena dobit je sada ušla u minus od 4,2 miliona eura, pa je i potrebno donijeti odluku o pokriću gubitka. Na kraju 2019. godine neraspoređena dobit je bila u plusu i iznosila je šest miliona eura

Bonus video: