Vila opet Subotićeva za 80.000 eura poreskog duga

U sporazumu u koji su “Vijesti“ imale uvid, navodi se da je tržišna vrijednost ekskluzivne nekretnine, prema rješenju Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, 3.481.409 eura

49585 pregleda 27 reakcija 26 komentar(a)
Vila Montenegro, Foto: Budva.com
Vila Montenegro, Foto: Budva.com

Kompanija “ManolaManagement” LTD sa Britanskih djevičanskih ostrva odlučila je da milionski vrijednu Vilu Montenegro, naspram grad hotela “Sveti Stefan“, prenese u vlasništvo biznismena Stanka Caneta Subotića, a da on zauzvrat plati poreski dug Opštini Budva od 79.979 eura.

To piše u sporazumu o prenosu prava svojine koje su ovlašćeni punomoćnici dvije strane krajem avgusta 2020. zaključili pred notarom u Budvi.

Subotić
Subotićfoto: Luka Zeković

U sporazumu u koji su “Vijesti“ imale uvid, navodi se da je tržišna vrijednost ekskluzivne nekretnine, prema rješenju Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, 3.481.409 eura.

Na osnovu sporazuma, budvanski katastar dozvolio je Subotiću da se uknjiži na Vilu Montenegro, nekada prvi hotel u Crnoj Gori sa pet zvjezdica.

Vila objedinjuje dvije zgrade, jednu od 363 kvadrata (u osnovi 114 kvadrata) sa dvorištem od 212 kvadrata i drugu od 959 metara kvadratnih (u osnovi 494 kvadrata) sa dvorištem od 252 kvadrata.

Ugovorom su mu pripale i još četiri parcele koje su upisan kao voćnjak, od 269, 482, 436 i 277 kvadrata.

U rješenju budvanske područne jedinice Urave za nekretnine stoji da je osnov sticanja svojine “pravni posao“.

Subotić se obavezao da izmiri porez na nepokretnost koji kompanija sa Britanskih djevičanskih ostrva nije platila pet godina budvanskoj Upravi loklanih javnih prihoda.

“Vijesti” su ranije objavile da je Subotić upravo toj kompaniji prodao Vilu Montenegro i zaradio 5,2 miliona eura.

Prodaja ofšor kompanije i ekspresno preknjižavanje uslijedilo je nakon nakon što je Okružni sud u Beogradu u oktobru 2009. godine donio rješenje da se Subotiću privremeno oduzme Vila Montenegro, do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega zbog organizovanog kriminala i šverca cigareta.

Ministarstvo finansija, na čijem čelu je tada bio Igor Lukšić, početkom januara 2010. godine vratilo je Vilu Montenegro Subotiću i poništilo odluku Okružnog suda u Beogradu zbog navodne prekršene procedure.

Upravo taj momenat ekspresno je iskoristio Subotić i 13. januara te godine zaključio aneks ugovora u Sudu na Cetnju, kojim prodaje parcelu od 746 kvadata na kojoj je izgrađena Vila Montenegro od 959 kvadrata za 2.616.000 eura.

Da je Subotić i tada bio u “odličnim odnosima” sa firmom “Manolamenagement” upućuje i to da je ta ofšor kompanija dvije godine nakon što je zvanično postala vlasnik, pristala da na ime kreditnog zaduženja Subotića založi luksuznu Vilu Montenegro Prvoj banci, koju vodi premijerov brat Aco Đukanović.

Kuprodajnim ugovorom, “Manolamanagement” je prije kupovine Vile Montenegro namjeravao da kupi kompletnu Subotićevu imovinu na Svetom Stefanu, ali je budvanski katastar, na čijem se čelu nalazila Mirjana Marović, odbila da ofšor kompaniju uknjiži kao vlasnika luksuzne nekretnine i dvorišta zbog, kako je navedeno, zabrane koju je stavio Okružni sud u Beogradu.

Ofšor kompanija ipak je tada odlučila da kupi zemljišni kompleks od oko 1.790 kvadrata sa drugim dijelom hotela u osnovi od 114 kvadrata, za 2,5 miliona eura.

Samo dva mjeseca kasnije, 13. januara 2010. godine, Subotić “prodaje” i parcelu od 746 kvadata na kojoj je izgrađena Vila Montenegro. On je tada izostavio mali komad zemlje od 464 kvadrata, koji se u katatstru vodi kao voćnjak i koji je godinama unazad bio uknjižen na njega.

Subotić je to zemljište krajem novembra 2004. kupio od staromještana za 116.000 eura.

Interesantno je i to da ofšor kompanija nepoznatog vlasnika, sa adresom Trust Offices 197, RoadTown, Tortola, nakon kupovine Vile Montenegro i dalje ostaje u dobrim vezama sa Subotićem.

Početkom aprila 2012. Prva banka upisuje hipoteku od 120.000 eura na Vilu Montenegro, nakon što “Manolamanagement” pristaje da založi, kako se navodi, 5,2 miliona eura procijenjen hotel na ime kredita koji je u martu iste godine firma “Tolmattraveltours”, čiji je vlasnik bio Subotić, uzela kod Đukanovićeve banke.

Vila je godinama unazad poslovala kao hotel i klijentela sa dubokim džepom mogla je uživati u luksuznim apartmanima.

Bonus video: