Zasad oko 500 advokata za štrajk

Nova runda pregovora advokata i predstavnika Ministarstva finansija i socijalnog staranja u vezi fiskalizacije sjutra

6018 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Sakupljanje potpisa i narednih dana - (Ilustracija), Foto: nema
Sakupljanje potpisa i narednih dana - (Ilustracija), Foto: nema

Na vanrednoj skupštini Advokatske komore na kojoj se odlučuje o pokretanju štrajka u slučaju neuspješnih pregovora sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja o izuzimanju advokatske djelatnosti iz fiskalizacije računa koja treba da počne 1. juna tokom jučerašnjeg dana je zahtjev za štajk potpisalo više od 500 advokata, dok ih je troje bilo protiv.

To je “Vijestima” kazao predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

Prema njegovim riječima, ti podaci nijesu konačni, jer će se glasanje nastaviti i dalje pošto je organizvano elektronskim putem, odnosno slanjem skeniranog i pečatiranog glasačkog listića na mejl komore, glasanjem na nekom od punktova koji će biti otvoreni u pojedinim akvokatskim kancelarijama u 12 gradova i prostorijama Advokatske komore.

Begović je kazao i da je za srijedu zakazan novi sastanak sa predstavnicima Ministarstva finasija kako bi pokušali da postignu dogovor.

Posljednja runda pregovora advokata i predstavnika Ministarstva finansija i Uprave prihoda održana je prošle sedmice, nakon čega su iz Advokatske komore saopštili da je ostvaren napredak i da će obaveza fiskalizacije biti najvjerovatnije odložena do kraja godine, a da će do tada biti postignuto rješenje. Međutim, iz Ministarstva finansija su istog dana odgovorili da o odlaganju fiskalizacije nije postignut bilo kakav dogovor.

“Vijestima” je juče grupa advokata koju predvodi Savo Šofranac uputila mejl u kome se navodi da Begović i Upravni odbor Advokatske komore nemaju nikakav legitimitet da predstavljaju crnogorsku advokaturu pošto im je u decembru prošle godine istekao mandat, dok nova izborna skupština nije održana zbog, kako kažu epidemioloških mjera. Ova grupa advokata smatra da se ta skupština mogla održati.

Šofranac u dopisu navodi da se grupa koju predstavlja protivi fiskalizaciji, te da je aktuelno rukvodstvo Advokatske komore krivo za derogirajući položaj advokata i to što nijesu reagovali prije dvije godine kada je zakon o fiskalizaciji usvojen.

Smatraju da je vanredna skupština na kojoj se izjašnjavaju advokati o eventualnom štrajku nelegitimna, jer je prekršen član 15 Statuta Advokatske komore, koji propisuje da se uz obavještenje o sazivanju Skupštine, članovima Advokatske komore dostavljaju pismeni materijali, 15 dana prije zasjedanja Skupštine, što u ovom slučaju nije učinjeno.

Begović je kazao da nijesu mogli organizovati izbornu skupštinu o novom rukovodstvu zbog epidemiološke situacije, te da je Statutom definisano da glasanje mora biti tajno, a to nije moguće organizovati elektronskim putem. On smatra da je pravo svakog da iskaže nezadovoljstvo. Navodi i da je Šofranac prije 20-ak dana dao saglasnost zajedno sa 700 advokata za pokretanje incijative o štrajku ako ne bude dogovora sa ministarstvom.

Bonus video: