Inicijativa da se ne ukida neradna nedjelja: Peticiju potpisalo više od 3.220 građana

Neradna nedjelja je uvedena u oktobru 2019. godine

5182 pregleda 44 reakcija 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Elektronsku peticiju protiv ukidanja neradne nedjelje u trgovini potpisalo je do juče 3.223 građana, čime se ispunio uslov od minimum 3.000 potpisa koji su neophodni da se elektronska peticija pretoči u formalnu inicijativu i da je nadležno ministarstvo javne uprave uputi Vladi na razmatranje, rečeno je “Vijestima” u Uniji slobodnih sindikata (USS).

Oni su 19. marta pokrenuli peticiju sa ciljem, kako su tada naveli, da sačuvaju minimalne uslove dostojanstvenog rada za oko 40 hiljada zaposlenih u sektoru trgovine, a građani su je do juče mogli potpisati.

“I pored brojnih prepreka, USS je zadovoljna što se uspio prikupiti traženi broj potpisa i što će se iz tog razloga ova peticija naći na razmatranju pred predstavnicima Vlade. Uz to, USS će pomno pratiti dalje korake, koje će, eventualno, Vlada i Skupština preduzeti po ovom pitanju, kako bi dala svoj maksimalan doprinos u očuvanju neradne nedjelje u trgovini”, kazali su iz ovog sindikata.

Iz Unije poslodavaca (UPCG) nedavno su apelovali na Vladu i Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) da hitno reaguju i što prije ukinu neradnu nedjelju, kako bi se stvorili uslovi za uspješnu predstojeću turističku sezonu i dalji oporavak crnogorske ekonomije.

To je, kako su naveli, stav 78 odsto kompanija koje su se izjasnile putem onlajn ankete koju je UPCG organizovala na uzorku 403 kompanije, krajem marta ove godine.

“Učesnici istraživanja UPCG su kao prioritetni potez nadležnih naveli ukidanje neradne nedjelje tokom cijele godine, što je ocjena koju je dalo čak 65 odsto anketiranih. Sa druge strane, 25 odsto privrednika smatra da neradnu nedjelju treba ukinuti u toku trajanja turističke sezone, dok njih 10 odsto navodi da je treba ukinuti na period od šest mjeseci”, navedeno je iz UPCG.

Ukidanje neradne nedjelje traži i odbor udruženja trgovine Privredne komore.

Ministar MER-a Jakov Milatović ranije je najavio da ponovno uvođenje radne nedjelje treba razmotriti, jer će se tako povećati privredna aktivnost, ali uz obavezno paralelno jačanje zaštite prava radnika. Nakon toga, Vlada je odlučila da se ideja o uvođenju radne nedjelje stavi po strani, sve dok se ne unaprijede uslovi da se prava radnika u potpunosti zaštite.

Neradna nedjelja je uvedena u oktobru 2019. godine.

Bonus video: