najniži nivo od 9. februara

Bitkoin pao ispod 40 hiljada dolara

Rasprodaju su podstakle negativne vijesti tokom protekle sedmice, kada je izvršni direktor Tesle Elon Musk saopštio da je ta kompanija obustavila kupovinu njenih vozila za bitkoine, navodeći kao razlog zabrinutost za životnu sredinu zbog procesa kompjuterskog „rudarenja“ tokom kojeg se troši ogromna količina električne energije

1821 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najveća kriptovaluta, bitkoin, pala je ispod 40 hiljada američkih dolara prvi put u posljednjih 14 sedmica, jer je nastavljena velika rasprodaja započeta prije sedam dana.

Prema podacima Coin deska, bitkoin je izgubio preko 13 odsto vrijednosti spustivši se na 38,57 hiljada američkih dolarana trgovanju oko 13 sati po istočnoameričkom vremenu, prenosi Tanjug.

To je njegov najniži nivo od 9. februara, kada se posljednji put trgovao po cijeni nižoj od 40 hiljada dolara.

Rasprodaju su podstakle negativne vijesti tokom protekle sedmice, kada je izvršni direktor Tesle Elon Musk saopštio da je ta kompanija obustavila kupovinu njenih vozila za bitkoine, navodeći kao razlog zabrinutost za životnu sredinu zbog procesa kompjuterskog „rudarenja“ tokom kojeg se troši ogromna količina električne energije.

Muskovi komentari su doveli do toga da je tog dana sa cijelog tržišta kriptovaluta zbrisano preko 300 milijardi dolara. Najava obustave plaćanja bitkoinom uslijedila je samo tri mjeseca nakon što je Tesla otkrio da je kupio bitkoine vrijedne 1,5 milijardi dolara i da će početi da prihvata Tu valutu kao sredstvo plaćanja.

I pored najnovijeg pada, bitkoin je joŠ u plusu za više od 40 odsto od početka godine do danas, dok je u posljednjih 12 mjeseci u dobitku od 320 odsto.

Pad su zabilježile i druge kriptovalute. Eter, digitalna valuta koja pokreće Etereum blokčejn, potonula je skoro 15 odsto na oko tri hiljade dolara.

Dodžkoin je pao preko 18 odsto na 0,4076 dolara, prema podacima sa platforme Coinmarketcap.com.

Tokom posljednjih 24 sata, sa cijelog tržišta kriptovaluta zbrisano je otprilike 279,65 milijardi američkih dolara.

Preporučujemo za Vas