Spajić: Kome se ne sviđa neka obori Vladu, sve radimo po zakonu

Poslanici vlasti i opozicije traže od Spajića odgovor na pitanje kako se došlo do podatka za prihod od 40 miliona eura po osnovu nelegalno stečene imovine

129087 pregleda 298 reakcija 183 komentar(a)
Spajič na zasijedanju Skupštine Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Spajič na zasijedanju Skupštine Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 19.05.2021. 18:44h

Poslanici su u parlamentu počeli raspravu o Predlogu budžeta za 2021. godinu koji bi, prema projekciji Ministarstva finansija i socijalnog staranja, trebalo da stupi na snagu 1. juna ove godine.

Ministar fiansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je poslancima kazao da je ovo zdrav budžet koji je dobio pohvale Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Ovo je odgovoran budžet. Bili smo hrabri da zadržimo plate, penzije, socijalna davanja i kapitalne investicije. Nije posegnuto za podizanjem nameta" poručio je Spajić.

On je zamolio sve da shvate dubinu krize sa kojom se suočavamo.

"Zemlja je rekovalescent koji je primio infuziju i treba da se oporavi. Ovo je godina oporavka i ne može sve odjednom da se uradi", poručio je Spajić.

Prethodnih pet mjeseci je na snazi bili privremeno finasiranje.

Ukupni primici budžeta zajedno sa depozitima su projektovani na 2,446 milijardi eura, od čega su primici dvije milijarde.

Izvorni prihodi su planirani na 1,87 milijardi, a izdaci na dvije milijarde.

Deficit budžeta projektovan je na 139 miliona, kapitalni budžet na 203 miliona, tekuća budžetska rezerva na oko 75 miliona, dok su nedostajuća sredstva projektovana na 575 miliona.

Spajić je tokom rasprave, odgovarajući poslanicima, rekao da je došao da služi državi i građanima. "Kome se ne sviđa, neka obori Vladu. Sve radimo po zakonu", kazao je Spajić. Iznos kamata u budžetu se, prema njegovim riječima, ne može promijeniti preko noći i smanjenjem duga.

"Zato je bitno da se sprovede ova fiskalna politika i da stvorimo preduslove za refinansiranje duga" rekao je Spajić.

On je obećao da će se promijenti praksa izdvajanja novca iz kapitalnog budžeta po opštinama, da će sve biti transparentno i izbalansirano

"Trudićemo se da povećavamo kapitalni budžet, a ne da ga smanjujemo" rekao je Spajić.

Đurović: Čija je "ničija kuća"

Poslanik Nove srpske demokratije Dejan Đurović je kazao da je predlog budžeta sanacioni, jer je između ostalog, prošla godina bila godina pandemije i finansijskog kolapsa.

"Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu, koji se temelji na procjeni da će država od ovogodišnje sezone prihodovati oko 700 miliona eura, odnosno, oko 65 odsto iz do sada najuspješnije 2019.godine zbog velikih neizvjesnosti ostaje pod znakom pitanja da li će se ostvariti. Lično smatram da ova projekcija nije realna i da će prihod od turizma biti mnogo manji. Koliko teško je prognozirati, ali ako budemo i na nivou i do 50 odsto iz 2019. godine to će biti uspjeh", kazao je Đurović.

On je rekao da smo na pragu ljetnje turističke sezone koju dočekujemo sa još uvijek nedovoljnim brojem imunizovanog stanovništva, što je ključna procjena za uspješniju sezonu

"Bilo bi nekorektno reći da je Ministarstvo zdravlja moglo nešto više uradi, jer smo bili krajem prošle godine bez ijednog sklopljenog ugovora za nabavku vakcina", istakao je Đurović.

On je objasnio da je drugi problem uvođenje sankcija Rusiji, zbog čega ćemo ostati bez tog dijela kolača, jer ako uzmemo zaradu iz regiona ruski turisti su drugi najveći punioci ovog dijela budžeta.

"Na putu evropskih integracija usaglašenost sa Evropskom unijom u oblasti vanjske i bezbjednosne politike se podrazumijeva, ali se ne može podrazumijevati ako se to krši sa interesima države. Jedine sancije su one koje donosi Savjet Ujedinjenih nacija. Jedno od većih iznenađenja je uvođenje sankcija Rusiji u martu, pa imamo kontrasankcije i sad očekujemo ruske turiste. Imate primjer Turske koja je članica NATO pakta i koja nije uvela sankcije, već vodi računa o ruskim turistima", kazao je Đurović.

On je pitao Spajića kako je došao do računice da će se 40 miliona prihodovati od nelegalno stečene imovine, šta je sa predlogom zakona koji je najavljivan za proljeće.

"Vrlo je teško ovaj novac ubaciti u budžet. U ovom dijelu nelegalno stečene imovine počnite od 'ničije kuće' i da svi saznaju čija je ta kuća", istakao je Đurović.

Đurović je aludirao na sagrađeni objekat u naselju Gorica u Podgorici koji se dovodi u vezu sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

On je doveo u pitanje naplatu prihoda od akciza i ukazao da prioritet suzbijanje šverca cigareta, a pitao je Spajića dokle se stiglo sa markiranje mineralnih ulja (nafte) i njihovih derivata. "Pozitivno u predlogu budžeta je da neće biti smanjenja plata, penzija, socijalnog davanja, kao i razgovori sa poslodavcima o smanjenju dažbina na zarade. Ukazao bih na velika izdvajanja na kamate od 115 miliona eura koje je ostavila bivša vlast i 4,4 milijarde duga na kraju prošle godine. Nadam se da će biti nađeno rješenje da se zatvore skupi krediti koji iznose više od polovinu ovogodišnjeg kapitalnog budžeta. Predviđeno je da se privreda pomogne kroz novi paket mjera sa 190 miliona. Koliko će od ovog novca biti plasirano kroz Investiciono-razvojni fond", rekao je Đurović.

Popović: Cilj budžeta ekonomski oporavak

Zdenka Popović iz kluba Demokrata je kazala da je cilj budžeta stvaranje pretpostavki za brži ekonomski poporavak, a da se nije obezbijedilo 750 miliona kroz emisiju obveznica, država bi bankrotirala.

"Ovim zaduživanjem će se vrati oko 440 miliona duga i 113 miliona kamate i nivo duga će biti manje za 557 miliona eura. Kod ove činjenice čudi kako naše kolege koje se bave ekonomijom kritikuju ovaj budžet. Ova Vlada nije pribjegla mjerama fiskalne poltike koja bi ugrozila standard građana. Kada bi uspjeli da stanemo na put sivoj ekonomiji bilo bi novca u budžetu. Mislim da postoji poltička volja da država zaustavi ovako značajan odliv novca." rekla je Popović.

Ona je ocijenila i da će sprovođenje projekta elektronske fiskalizacije uticati na smanjenje sive ekonomije, da je dobro što budžet pored ekonomske ima i jaku socijalnu komponentu.

"Značajniji kapitani projekti zbog ekonomske i zdravstvene krize nijesu mogli da budu u ovom budžetu, ogromni novac sm odali za auto-put. Očekujemo da će se situacija promijeniti 2022. godine", rekla je Popović.

Medojević: Da sam otac ministru, rekao bih mu - Sine moj, vodi dobro računa da po Ustavu i zakonu raspolažeš novcem građana

Poslanik Pokreta za promjene Nebojša Medojević je rekao da ova Vlada bila "velika prevara" građana Crne Gore koji su imali zadatak da Demokratski front ne bude u Vladi, jer ako DF nema u Vladi nema ni promjena, te da to i ovaj predlog budžeta pokazuje

On je ponovio u javnosti već ranije saoštene optužbe na račun Spajića. "Da sam otac ministru, rekao bih mu - Sine moj, vodi dobro računa da po Ustavu i zakonu raspolažeš novcem građana Crne Gore. Svi moraju znati kako se država zadužuje", rekao je Meodjević. On tvrdi da je Spajić prekršio zakonske procedure prilikom zaduživanja od 750 miliona eura.

"Da sam državni tužilac, odmah bih uhapsio ministra finansija. On ne smije da troši bilo koji euro i da sklopi bilo koji ugvor tajno i netransparentno, kao što je nabavka aviona za To Montenegro. Ne možete da ne predložite budžet i da se sami odlučite na privremeno finansiranje. Ne smijete ići u zaduživanje bez usvajanja budžeta. Prvo se odredi budžet, deficit, kapitalne investicije i nedostajuća sredstva, pa onda idete u zaduživanje", rekao je Medojević. On je zamjerio Spajiću što u uvodnom izlaganju nije saopštio nijednu brojku koju budžet sadrži.

Medojević je kazao da je odluka o gašenju Montenegero Airlinesa stigla iz Srbije mejlom od konsultantkinje koju je Vlada angažovala, ali nije naveo o kome se radi.

Spajić mu je odgvorio da ga čudi tolika količina neistina koju Medojević iznosi na njegov račun.

"Jednom smo se upoznali i tada sam Vam rekao da ste bili uzor kada ste se pojavili 90-tih, a vi ste mi odgvorili da, kada se formira Vlada, da me morate napadati. Ako sam kršio zakon, podnesite krivičnu prijavu. Kažete da dajete podršku mladima. Evo Vam šansa. Dajte nam podršku", rekao je Spajić.

Paunović: Voditi računa o projektima za kapitalni budžet

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović je iskoristila raspravu o predlogu budžeta da ukaže na loš odnos bivše vlasti prema Opštini Berane iz koje dolazi.

"Predložili smo bivšoj Vladi 18 projekata za kapitlalni budžet od kojih nijedan nije prihvaćen. Predloženi kapitalani budžet je sličan. Vlada mora da vodi računa u koje projekte se ulaže novac građana i da nema privilegovanih" poručila je Paunović.

Ona je ukazala i na neravnomjernu raspodjelu novca iz Egalizacionog fonda koja se mora korigovati.

Konatar: Slijedi odgovornija socijalna politika

Miloš Konatar (URA) je ocijenio da je najteži zadatak koji je neko mogao dobiti sastavljanje predloga budžeta za 2021. godinu.

"Neki su očekivali da će sa novom Vladom doći slom javnih finansija, ali ništa se od toga nije desilo. Nema smanjenja plata, penzija, socijale. Situacija jeste teška i moramo iz nje izaci zajedničkim radom. Dobro je što su planirani izvorni prihodi veći, a izdaci manji i to je omogućilo da budžet u sebi sadrži izdvajanja za dječje dodatke, izdvajanja za besplatne udžbenike za sve osnovce. To je najava odgovornije socijalne politike", rekao je Konatar.

On je naglasio da je ovaj predlog budžeta početak ozdravljenja finasija u Crnoj Gori i "naša je odgovornost da svi radimo na tome".

Pozvao je na vakcinaciju jer je ona preduslov za ostvarivanje prihoda.

Šehović: Prihodi od turizma, akciza, nelegalne imovine nerealno planirani

Damir Šehović (Socijaldemokrate) je kazao da se održivost budžeta ne može temeljiti na 700 miliona eura od budžeta i pozvao je Spajića da ostane od predložene akcizne politike.

"Ako podignete akcize koliko ste planirali, nećete ostvariti ovoliko planirani nivo prihoda. Evropa ne određuje akcizni kalendar, već ga država sama određuje. Zato Vas molim da odustanete, jer ćete sa manjim povećanjem, a većom pozornošću ka sivoj ekonomiji ostvari bolji prihod za državu" istakao je Šehović.

On je rekao da je očekivanje 700 miliona eura od turizma, nekoliko desetina miliona od povećanja akciza i oko 40 miliona od nelegalno stečene imovine godišnje čist avanturizam.

"Garantujete li da ćete prikupiti 20 miliona eura od nelegalne imovine za pola godine po ovom zakonu o poreskoj administraciji? Ja mislim da je to nerealno", pitao je Šehović.

Stav poslanika SD-a je da ne nerealan deficit od tri odsto BDP-a, a kazao je da bi volio da se to ostvari.

Ibrahimović: Vidljiva socijalna nota u predlogu budžeta

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je kazao da se moralo voditi računa o razvojnoj komponenti budžeta koja je izostala, kao i o kapitalnim investicijama.

"Trebalo je kroz budžet stvoriti uslove za privlačenje investicija. Budžet nije realno planiran i brine me da će doći do porasta sive ekonomije. Očekivao sam jače fiskalno prilagođavanja. Socijalna nota u predlogu budžeta je vidljiva i dobar je korak što se tiče transparentnosti", ocijenio je Ibrahimović.

Predstavnik bošnjačke manjine je kazao da Vlada treba da prihvatiti razvojne projekte sjevera, jer bez tih projekata se ne može pričati o ravnomjernom regionalnom razvoju, kao i da treba podstaći valorizaciju potencijala sa sjevera.

Dok je Ibrahimović govorio, Spajić je kratko izašao iz sale.

"Ja pričam, a ministra nema. Ovo je još jedan odnos prema manjinama", rekao je Ibrahimović.

Spajić se ipak vratio dok je Ibrahimović govorio.

Konjević: Akcize neće poboljšati životni standard građana

Raško Konjević (SDP) je kazao da se planira prihod od 40 miliona eura od nelegalno stečene imovine, a nema zakona. "Gdje Vam je zakon? Prvo ste njega obećali kad ste došli na vlast. Umjesto toga, opredijelili ste se za akcize. Vidjećemo da li će biti daljeg rasta sivog tržišta. Ne pravite greške DPS-a iz 2018.godine", rekao je Konjević. On je kazao da budžet ne utiče na bolji živitni standard građana zbog poskupljenja koje će donijeti nove akcize, ali ni na bolji poslovni ambijent. "To je rekla cijela poslovna zajednica koja apeluje da se akcize ne povećavaju" kazao je Konjević. On je pitao gdje je u predlogu budžeta novac za naknade majkama, što je aktuelna vlast imala kao predizborno obećanje

Bonus video: