Porto Montenegro naredne nedjelje uplaćuje Opštini Tivat 1,8 miliona eura komunalija?

Od 1.januara do 31.marta Opština Tivat prihodovala je ukupno 3.988.033 eura, što je 23,53% od za cijelu 2021. u gradskoj kasi očekivanih 16.945.000 eura

45757 pregleda 67 reakcija 5 komentar(a)
Sa sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Sa sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković

Aktuelno stanje gradskih finansija i s tim u vezi, aktivnosti koje je u prva tri mjeseca ove godine sprovodila aktuelna gradska uprava Tivta koju čine građanske liste NP, BF i GB, bila je u fokusu pažnje odbornika na održanoj sjednici SO Tivat.

Administracija gradonačelnika Željka Komnenovića (NP) je po prvi put, lokalnom parlamenetu prezentovala informaciju i prihodima i rashodima budžeta Opštine za prvi kvartal godine, jer to nije bila praksa ranijih, DPS-om predvođenih gradskih uprava Tivta.

Od 1.januara do 31.marta Opština Tivat prihodovala je ukupno 3.988.033 eura, što je 23,53% od za cijelu 2021. u gradskoj kasi očekivanih 16.945.000 eura.

Najveći dio ostvarenih prihoda, odnosno iznos od oko 2,27 miliona eura, odnosi se na sredstva prenešena iz prošle godine, ali je u suštini, taj podatak fiktivan jer se u njih ubraja i skoro 2 miliona eura koliko Opština Tivat ima na svom računu u stečajem pogođenoj Atlas banci, a koje je bivša lokalna vlast gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) tamo „zaboravila“ i nije ih na vrijeme sklonila iz banke za koju je bila javna tajna da će otići u stečaj.

Kada se odbije taj novac koji Opština ima samo na papiru, iako ga je praktično izgubila, dolazi se do podatka da su realni prihodi lokalne uprave Tivta u prvom kvartalu 2021. iznosili tek oko 2 miliona eura.

Upravo je Kusovac koji je izgubio gradski novac u Atlas banci, na sjednici SO, kritikovao aktuelnu gradsku upravu što ga ona, kao što je to radila i prethodna DPS-SD-HGI vlast jer je to zakonska obaveza, prikazuje u finansijskim bilansima grada.

„Imajući to u vidu, realni prihodi budžeta u prvom kvartralu su samo oko 11% plana za cijelu 2021“ – poručio je Kusovac koji je zamjerio i na izuzetno niskim ulaganjima u kapitalne projekte u prva tri mjeseca, a koji iznose tek nepunih 80.000 eura. Istog je mišljenja i Ivan Novosel (DPS) koji smatra da informacija što je tivatski parlament nikada prije nije dobijao, „sirov materijal bez dobrog obrazloženja, uporednih podataka i bajata je“.

„Izuzetno je loša realizacija budžeta, posebno kod kapitalnih investicija koje nikad u istoriji grada nisu bile manje nego sada, a bukvalno ni centa niste platili u prva tri mjeseca Komunalnom preduzeću za održavanje grada, niti išta izdvojili za podršku poljoprivredi, preduzetništvu, zdravstvenu zaštitu... Kako je moguće da isplaćujete plate radnicima lokalne uprave i javnih ustanova, ne plaćajući redovno poreze i doprinose na njih.“- upitao je Novosel na što mu je sekretar za finansije i budžet mr Jovan Brinić (NP) odgovorio da je „normalno da nije bilo plaćanja u prva tri kvartala po mnogim osnovama, jer smo prvo morali vratiti dugove i neplaćene račune koje ste nam vi ostavili.“

„Nismo ni mi zadovoljni prihodima koje smo ostvarili u aktuelnoj, zbog korone lošoj ekonomskoj sittuaciji, ali smo odgovornim upravljanjem resursima, preživjeli i još pri tome, sanirali dio vaših nepočinstava iz prethodnog perioda. Vodili ste kampanju da će Tivat propasti bez DPS-a pod našom vlašću, ali se evo, desilo suprotno i mi smo spasili ovaj grad od vas.“- kazao je Brinić dodajući da to podrazumijeva velike žrtve jer je preko petine prihoda koje je Opština ostvarila u prvom kvartalu, otišlo na plaćanje samo dijela dugova koje je ostavila DPS-ova administracija. Brinić je istakao da za razliku od Kusovčeve administracije koja takođe nije plaćala poreze i doprinose na zarade iako lani za to nije imala zakonskog osnova, aktuelna uprava striktno primjenjuje propise i koristi mogućnosti iz paketa ekonomskih mjera Vlade, da odloži dio tih svojih obaveza u skladu sa finansijskim mogućnostima grada, kao i da je uspjela da obezbjedi prihode od oko pola miliona eura kroz projekte finansirane iz IPA fondova.

„Stalno pričate populistički. Uporno se pozivate na ta 3-4 miliona eura dugova koje smo navodno, mi ostavili za sobom, ali je normalno da na polovini godine kada ste vi preuzeli, ne može biti saldo 0. Vi niste učinili ništa, a ja bih volio da postignete makar deseti dio od onoga što je napravila bivša bvlast“-odgovorio je Novosel, izražavajući zabrinutost da će aktuelna vlast prvi put u njenoj istoriji, dovesti Opštinu Tivat do blokade računa.

Brinić, gradonačelnik Komnenović i potpredsjednici Opštine Vladimir Arsić (NP) i Goran Božović (GB) uzvratili su DPS-ovcima tvrdeći da je Kusovčeva administracija Tivat ostavila u finansijskim ruinama, sa milionskim dugovima i praznom kasom zbog čega je aktuelna vlast prve mjesece svog mandata morala usmjeriti prvenstveno na bavljenje dugovima prethodne i mjerama štednje da bi Opština uopšte finansijski preživjela.

Predsjednik SO Andrija Petković (BF) je istakao da je od prethodne uprave, nova naslijedila neplaćene obaveze od oko 4,5 miliona eura i da im i dalje stižu računi koje DPS administracija godinama nije plaćala, pa čak i neizmirene fakture iz 2016.

„Odgovorno ponašanje i mjere koje smo preduzeli već daju rezulate. Narodu je dosta loših vijesti i možemo ih obradovati najavljujući da će za nekoliko dana biti dobrih vijesti, neke koje čak ni mi nismo tako brzo očekivali. Biće i investicija Opštine i podrške investitora gradu.“- istakao je Komnenović dok je direktor Direkcije za investicije Budimir Cupara (NP) kazao da već danas prijavljuju gradnju nove MR2 pristupne saobraćajnice za kompleks Luštica Bay i da će u roku od 15 dana početi izgradnja tog objekta vrijednog skoro milion eura, a za koji je bivša vlast nenamjenski potrošila novac, pa je aktuelna morala da ga ponovno i na skuplji način obezbjeđuje kod banaka.

„Sutra ćemo potpisati ugovor sa jednim velikim investitorom i na ime komunalija, dobiti značajan iznos novca. Uskoro će to biti slučaj i sa još jednim većim investitorom koji je prisutan u Tivtu, pa ćemo već do kraja narednog mjeseca imati možda već i premašen ukupan u budžetu za ovu godinu planiran iznos prihoda od komunalija. Očekuje nas intenzivna jesen u smislu gradnje i iznenadićete se i sami koliko će toga biti napravljeno.“- poručio je DPS-ovcima Cupara.

„Pozdravljam naplatu većih iznosa komunalija i treba iznalaziti modalitete i načine kako da se to naplati i da se dođe do novca.“- prokomentarisao je njegovo izlaganje bivši gradonačelnik Kusovac koji je inače, svojim potpisom prije dvije godine častio Porto Montenegro sa 5,6 miliona eura oproštenog duga za komunalije i time počeo uvoditi grad u tešku finansijsku krizu u kojoj se on i dalje nalazi.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, kompanija Adriatic Marians.Porto će Opštini Tivat tokom naredene sedmice, uplatiti ukupno 1,8 miliona eura komunalija za dio budućeg stambeno-poslovnog kompleksa „Boka Place“ u Porto Montenegru, a što će biti izuzetno značajna finasijska injekcija za administraciju gradonačelnika Komnenovića.

Porto Montenegro to čini koristeći da plati manje ovih dadžbina, jer Vlada još nije dala formalnu saglasnost na predlog nove Odluke o komunalijama Opštine Tivat kojom se prostor tog elitnog nautičkog centra uvrštava u najskuplju, ekskluzivnu zonu za naplatu tih dadžbina, po kojoj bi Adriatic Marinas za površinu objekata koju sada plaća, trebalo da izdvoji oko pola miliona eura više nego što će to ovako uraditi po još važećoj, staroj Odluci o komunalijama.

Inače, nespremnost Vlade odnosno ministara finasija Milojka Spajića i ekologije i uređenja prostora Ratka Mitrovića da završe proceduru formalnog izjašnjavanja Vlade o novoj Odluci o komunalijama Opštine Tivat koja im je dostavljena još u januaru, do sada je Opštini Tivat prema gruboj računici, prouzrokovala direktnu finansijsku štetu od oko 2 miliona eura u manje naplaćenom iznosu komunalija za investitore u međuvremenu započetih raznih novih objekata u tom gradu.

Bonus video: