DF tvrdi pazar sa Krivokapićem prije glasanja

Predlog zakona o budžetu za 2021. neće biti usvojen ove sedmice, jer najbrojnija grupacija u Skupštini traži konsultacije sa Vladom o brojnim spornim pitanjima

67228 pregleda 194 reakcija 157 komentar(a)
Plan da budžet stupi na snagu 1. juna: Sa jučerašnje sjednice, Foto: Skupstina CG
Plan da budžet stupi na snagu 1. juna: Sa jučerašnje sjednice, Foto: Skupstina CG

Demokratski front (DF) tražio je nove konsultacije sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, što je jedan od razloga zbog kojih neće do kraja ove sedmice biti izglasan u parlamentu predlog zakona o budžetu za ovu godinu, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora u vladajućoj koaliciji.

Na plenumu je juče završena rasprava u načelu o predlogu zakona tokom koje su iz Demokrata i SNP-a najavili da će glasati za Vladin predlog, dok tek treba da se razmotre amandmani.

Iz DF-a su poručili da će njihov stav zavisiti od dogovora sa Vladom o “određenim pitanjima”, među kojima je popis stanovništva i obezbjeđivanje novca za naknade majkama.

Plan Ministarstva finansija i socijalnog staranja kojim rukvodi ministar Milojko Spajić je da primjena budžeta počne 1. juna ove godine, dok je od početka godine na snazi privremeno finansiranje.

Ministar je juče istakao da je predlog budžeta zdrav, odgovoran, bez smanjivanja plata, penzija, socijalnih davanja. Pozvao je sve da shvate dubinu krize sa kojom se država suočava.

“Zemlja je rekovalescent koji je primio infuziju i treba da se oporavi. Ovo je godina oporavka i ne može sve odjednom da se uradi”, poručio je Spajić. On je naglasio da je došao da služi državi i građanima. “Kome se ne sviđa, neka obori Vladu. Sve radimo po zakonu”, poručio je je Spajić.

Tikva bez korijena

Slaven Radunović (DF) je rekao da “iz parlamenta moraju pogurati Vladu” koja se pravi da nije godine popisa stanovništva. Smatra da epidemiološka situacija ne smije biti izgovor jer se država otvara cijelo ljeto. “Moja je procjena da popis ne može biti prije 1. novembra i ima uslova da se održi. Predali smo amandman da se Monstatu obezbijedi milion eura za pripremu popisa ako bude političke volje. A, vjerujte da nema drugog načina nego da iz parlamenta poguramo Vladu”, poručio je Radunović, dodajući da ima “još toga u okviru komplikovanog budžeta”. On je kazao da razumije prelazak na privremeno finansiranje, ali kad se već čekao 31. mart, bilo je dovoljno vremena da ih Vlada konsultuje.

“Ponašate se kao tikva bez korijena, a korijen vam je ovdje u parlamentu. Nijeste dojahali iz vasione i postali ministar. U ovoj sali ste izabrani. Morate da sarađujete sa nama, nije saradnja samo da se vidimo, popričamo i dogovorimo nešto i da se to poslije ne ispoštuje”, rekao je Radunović ministru. On je kazao da su predali amandman da se vidi šta se može u budžetu naći za naknade majkama. To je bilo predizborno obećanje vladajuće koalicije.

Ukupni primici budžeta zajedno sa depozitima su projektovani na 2,446 milijardi eura, od čega su primici dvije milijarde. Izvorni prihodi su planirani na 1,87 milijardi, a izdaci na dvije milijarde. Deficit budžeta projektovan je na 139 miliona, kapitalni budžet na 203 miliona, tekuća budžetska rezerva na oko 75 miliona, dok su nedostajuća sredstva projektovana na 575 miliona.

Upitni prihodi

Tokom rasprave većina poslanika je dovela u pitanje ostvarivanje prihodne strane budžeta kroz punjenje povećanjem akciza, prihodom od nelegalno stečene imovine i očekivanih 700 miliona od turizma.

“Očekivanje 700 miliona eura od turizma, nekoliko desetina miliona od povećanja akciza i oko 40 miliona od nelegalno stečene imovine godišnje je avanturizam”, istakao je poslanik SD-a Damir Šehović. Raško Konjević (SDP) je kazao da se planira prihod od nelegalne imovine, a nema zakona.

“Gdje Vam je zakon. Prvo ste njega obećali kad ste došli na vlast. Umjesto toga, opredijelili ste se za akcize. Vidjećemo da li će biti daljeg rasta sivog tržišta. Ne pravite greške DPS-a iz 2018. godine”, rekao je Konjević. Demokrate su ocijenile da je cilj budžeta stvaranje pretpostavki za brži ekonomski oporavak. “Ovaj predlog budžeta je osnov za stabilnost Vlade i javnih finansija i optimalan je u mjeri mogućeg, jer je naslijeđena finansijska pustoš”, naglasio je Momo Koprivica (Demokrate).

Lider SNP-a Vladimir Joković je kazao da je ovo “probna godina da se spasi što se spasiti može” i da treba podržati budžet.

Miloš Konatar (URA) je ocijenio da je najteži zadatak koji je neko mogao dobiti sastavljanje predloga budžeta za 2021. godinu, da je situacija teška i da treba timski rad, dok je Ervin Ibrahimović (BS) rekao da je budžet transparentan, ima socijalnu komponentu, ali je trebalo više novca za razvoj sjevera da bi se tamošnji potencijali valorizovali.

Đurović: Čija je ničija kuća

Poslanik DF-a Dejan Đurović je pitao Spajića kako je došao do računice da će se 40 miliona prihodovati od nelegalno stečene imovine i šta je predlogom zakona koji je najavljivan za proljeće.

“Vrlo je teško ovaj novac ubaciti u budžet. U ovom dijelu nelegalno stečene imovine počnite od ničije kuće i da svi saznaju čija je ta kuća”, istakao je Đurović.

Đurović je aludirao na sagrađeni objekat u naselju Gorica u Podgorici koji se dovodi u vezu sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

On je rekao da je upitno ostvarivanje 700 miliona prihoda od turizma, te da ako budemo i na 50 odsto iz 2019. godine biće dobro.

Za kršenje zakona dajte prijave

Poslanik DF-a Nebojša Medojević ponovio je poznate optužbe na račun Spajića da krši zakonske procedure, da je korumpiran...

“Da sam državni tužilac, odmah bi uhapsio ministra finansija”, rekao je Medojević.

Spajić mu je odgovorio da ga čudi tolika količina neistina koje Medojević iznosi na njegov račun.

“Jednom smo se upoznali i tada sam Vam rekao da ste bili uzor kada ste se pojavili 90-ih, a Vi ste mi odgovorili da kada se formira Vlada, da me morate napadati. Ako sam kršio zakon, podnesite krivičnu prijavu”, rekao je Spajić.

Bonus video: