PKCG: Vlada umnogome uvažila zahtjeve privrede

Vlada je sa partnerima obezbijedila dodatnu finansijsku podršku za likvidnost, koja se ogleda u kreiranju kreditnog paketa namijenjenog mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), a on se sastoji iz četiri faza u okviru kojih će se do kraja godine obezbijediti najmanje 110 miliona eura kredita privredi, odnosno segmentu MMSP i stvoriti pretpostavke za dodatnu podršku u narednoj godini

1971 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privredna komora Crne Gore
Foto: Privredna komora Crne Gore

Vlada je umnogome uvažila zahtjeve i sugestije privrede kada je riječ o mjerama podrške privredi i građanima za drugi ovogodišnji kvartal, saopštili su predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja u Privrednoj komori (PKCG).

Predstavnice Ministarstva, Olivera Vukajlović i Milena Jovetić, predstavile su na Odboru udruženja malih i srednjih preduzeća PKCG mjere podrške za čiju je realizaciju predviđeno oko 166 miliona eura bespovratnih sredstava, olakšica i kreditne podrške privredi, kao i posebna pomoć građanima.

One su objasnile da su osnovne karakteristike paketa realizacija kreditne podrške privredi i programa subvencija po inoviranom modelu, koji tretira sva preduzeća pojedinačno, početak aktivnosti na osnivanju Kreditno-garantnog fonda, produžetak ili nastavak realizacije dijela mjera iz prvog kvartala, povećanje limita iznosa državne pomoći po preduzeću, te to što su u njemu sadržane samo mjere za suzbijanje koronakrize.

Vlada je sa partnerima obezbijedila dodatnu finansijsku podršku za likvidnost, koja se ogleda u kreiranju kreditnog paketa namijenjenog mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP). Kreditni paket se sastoji iz četiri faza u okviru kojih će se do kraja godine obezbijediti najmanje 110 miliona eura kredita privredi, odnosno segmentu MMSP i stvoriti pretpostavke za dodatnu podršku u narednoj godini.

Mjere, kako je objašnjeno, karakteriše i novi pristup u selekciji preduzeća koja imaju pravo na podršku u okviru Programa subvencionisanja zarada, pa se tako ugroženim smatraju se ona koja su prošle godine u odnosu na 2019. zabilježila pad prihoda, odnosno prometa preko 50 odsto.

Mjerama je odložena i naplata carinskog duga koji dospijeva za naplatu u aprilu, maju i junu, na 60 dana od prihvatanja carinske deklaracije, što će imati fiskalni uticaj vrijedan 30 miliona eura.

Predviđena je i jednokratna finansijska pomoć za uvođenje sistema elektronske fiskalizacije i evidentiranje prometa od 50 eura po elektronskom naplatnom uređaju.

Predstavnik Investiciono razvojnog fonda (IRF), Spasoje Vujošević, predstavio je kreditnu podršku od 36 kreditinih linija namijenjenih podsticanju otvaranja novih radnih mjesta, razvoju preduzetništva, rastu i unapređenju postojećih preduzeća i podršci prioritetnim sektorima.

Među kreditnim linijama Vujošević je izdvojio one koje se odnose na likvidnost, a u okviru kojih je linija za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom. Osnovni cilj je da se obezbijedi podrška ugroženim djelatnostima, odnosno svim preduzećima kojima je prihod pao 30 odsto i više u odnosu na 2019. godinu.

"Suština je da se sačuvaju radna mjesta kroz finansiranje zarada, obrtnih sredstava, plaćanja režijskih troškova i obaveza prema dobavljačima, po izuzetno povoljnim uslovima finansiranja. Ova kreditna linija je isključivo za rješavanje problema nelikvidnosti vezano za ublažavanje posljedica pandemije i ne može se koristiti za one koji su nastali u ranijem periodu“, saopštio je Vujošević.

Privrednike su zanimali detalji o podršci koja se odnosi na subvencije za zaposlene u karantinu i izolaciji, fiskalizaciju, kao i da li postoje opredijeljena sredstva za podsticanje izvozno orijentisanih preduzeća.

Predsjedavajući Odbora, Veselin Mitrić, rekao je da su prilikom donošenja mjera djelimično uvažene sugestije Odbora i apelovao da se dodatno unaprijedi komunikacija između resornih ministarstava i privrednika.

Bonus video: