Brojni privrednici prilagodili poslovanje fiskalizaciji

Uspješna implementacija tog zakonskog i tehničkog rješenja će, kako je ocijenjeno, imati značajne benefite za državu i privredu

2237 pregleda 3 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Brojni privrednici prilagodili su poslovanje Zakonu o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, ali postoje i oni koji to treba da učine u narednih deset dana, saopšteno je u Privrednoj komori (PKCG).

Na okruglom stolu pod nazivom Implementacija Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji je PKCG organizovala u saranji sa Upravom prihoda i carina, sagledani su izazovi sa kojim se privrednici susreću u tom procesu.

Kako je saopšteno iz PKCG, puna primjena Zakona počeće 1. juna.

„Cilj elektronske fiskalizacije je efikasnija borba protiv sive ekonomije, praćenje regularnosti poslovanja poreskih obveznika, uspostavljanje većeg stepena poštovanja poreskih propisa, te modernizacija načina komunikacije državne uprave sa privredom u skladu sa tehnološkim razvojem i trendovima automatizacije poslovnih procesa“, navodi se u saopštenju.

Uspješna implementacija tog zakonskog i tehničkog rješenja će, kako je ocijenjeno, imati značajne benefite za državu i privredu.

Očekuje se značajan rast javnih prihoda, kako u oblasti poreza na dodatu vrijednost, tako i direktnih poreza, ali i unapređenje poslovnog ambijenta eliminisanjem nelojalne konkurencije i unapređenjem fer tržišne utakmice.

Predstavnik Uprave, Ivan Bajić, rekao je da su objavili novu funkcionalnu specifikaciju kojom su uvaženi zahtjevi privrednika za unapređenje tog procesa.

„Prethodna verzija specifikacije je i dalje aktivna i po njoj se bez ograničenja može raditi, a nova verzija pet predstavlja njeno unapređenje. Predvidjeli smo prelazni period do 1. oktobra za prilagođavanje toj verziji, ali i oni koji su razvili svoje programe ranije neće imati probleme u implementaciji“, objasnio je Bajić.

Fiskalizacija avansne fakture bila je predmet interesovanja više učesnika okruglog stola.

Predstavnici Uprave su objasnili da predmet fiskalizacije predstavljaju svi računi koji nastaju prilikom prometa proizvoda i usluga, avansne uplate, kao i korektivni koji nastaju kao posljedica korigovanja prometa iskazanog na prvobitnim računima.

Obveznik fiskalizacije je, u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrijednost (PDV), prilikom prijema avansne uplate dužan da izda račun.

Izdavanjem tog računa obveznik ima mogućnost da, ukoliko je poznat proizvod ili usluga koja će u nekom trenutku biti plaćena iz avansne uplate, navede sve stavke koje se odnose na konkretne proizvode i/ili usluge, te da obračuna i iskaže PDV po stopama definisanim u skladu sa Zakonom.

„Prilikom ostvarivanja stvarnog prometa koji kupac plaća iz avansne uplate, obveznik fiskalizacije kao prodavac dužan je da izda račun koji sadrži sve podatke o ostvarenom prometu, te iskaže iznos kojim se takav račun plaća sa načinom plaćanja Advance“, navodi se u saopštenju.

Nakon izdavanja tog računa obveznik fiskalizacije dužan je u obračunskom periodu, u kojem je napravljen stvarni promet, obavi korekciju odnosno umanjenje avansnog računa, u iznosu koji je naveden u računu izdatom u maloprodaji ili veleprodaji sa načinom plaćanja Advance, i umanji obračunati PDV u skladu sa stopom iskazanom na avansnom računu.

Jedno od pitanja privrednika bilo je da li je za velike poreske obveznike, koji imaju dislocirana naplatna mjesta, moguće registrovati centralizovano riješenje za komunikaciju i razmjenu podataka putem fiskalnog servisa.

Odgovoreno je da poreski obveznik mora registrovati svaki ENU koji koristi u svim poslovnim prostorima. Na poreskom obvezniku je odluka o načinu implementacije pristupa fiskalnom servisu Uprave.

Na okgruglom stolu je saopšteno da je ENU u maloprodajnim objektima blagajna, te je samim tim predmet mogućeg redovnog inspekcijskog nadzora.

Privrednike je interesovao i detaljniji opis postupka fiskalizacije i korekcije sumarnog računa, odnosno na koji način se obrađuju podaci.

Njih je zanimalo i kako da fiskalizuju račune ukoliko rade u uslovima bez stabilne internet konekcije i problema u napajanju električnom energijom.

„Obveznik fiskalizacije može, u slučaju privremenog prekida stalne internet veze, da izda račune bez podatka o jedinstvenom identifikacionom kodu računa, sa jedinstvenim kodom obveznika fiskalizacije. Obveznik je dužan da, u roku od dva dana od prekida stalne internet veze, ponovo uspostavi internet vezu i dostavi račune“, saopšteno je na okruglom stolu.

Ukoliko obveznik fiskalizacije ne može ponovo da uspostavi internet vezu, dužan je da o tome obavijesti Upravu.

Izdavaoce smještaja interesovalo je da li su oni obveznici fiskalizacije. Za te subjekte, koji nijesu obveznici PDV-a, predviđeno je kreiranje non cash računa putem samouslužnog elektronskog portala.

Bonus video: