Vending udruženje: Zakon o fiskalizaciji nije jednak za sve

Iz Udruženja naglašavaju da, trenutni model fiskalizacije prijeti da dovede do gašenja kompletne vending industrije

2212 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vending udruženje Crne Gore reagovalo je povodom jučerašnjeg saopštenja Ministarstva finansija i socijalnog staranja, iz kojeg su kazali da zahtjevivending operatera nisu u skladu sa zakonom.

"Cjelokupna institucionalna podrška koju navodi Ministarstvo finansija i socijalnog staranja iscrpljuje se u jednokratnoj novčanoj naknadi u iznosu od 50,00 eura po naplatnom uređaju. U prethodnoj komunikaciji sa Ministarstvom je objašnjeno da se troškovi ugradnje uređaja za elektronsku fiskalizaciju (prema zvaničnim ponudama) kreću u rasponu od 111,00 do 170,00 eura, u koje iznose nijesu uračunati troškovi ugradnje u prosjeku 20 eura po jednom automatu I to sve bez PDV-a. Kada se prednje ima u vidu, evidentno je i notorno da ovakva 'institucionalna podrška' naprosto nije adekvatna. U kontekstu navedenog, neizostavno moramo istaći da je Ministarstvo pokazalo krajnje indiferentan stav prema predlozima Udruženja koji su bili taksativno navedeni u dopisu koji je predat Ministarstvu dana 04.05.2021. godine", navodi se u saopštenju Vending udruženja.

U tom dopisu je, kako su kazali, navedeno da samo dvije firme iz Hrvatske imaju i hardversko i softversko rješenje, koje preko crnogorskih firmi nude za primjenu elektronske fiskalizacije automata. "Trošak hardvera sa ugradnjom na 1700 automata iznosi od 300 - 350.000 eura (preko 15% prihoda za cijelu 2020. godinu svih operatera). Troškovi održavanja softvera na mjesečnom nivou su od 5,5 do 8,5 eura po 1 automatu, što je na godišnjem nivou na 1700 automatu iznos od 111.000 do 170.400 eura i to svake godine dok preduzeće postoji. Samo taj trošak će biti oko 3% od ukupnih prihoda jednog preduzeća.; Od ovih troškova će koristi imati samo 'veliki igrači' kojima će ovaj prihod biti kap u moru ogromnih profita koje već ostvaruju (softverske firme van Crne Gore), a korist za državu niko ne smije da procijeni i da iznese kao predpostavku. Isto tako smo ponudili i prijedloge i rješenja".

Ministarstvo je, kako navode iz udruženja, prevashodno ignorisalo uporednu praksu, konkretno činjenicu da su sve države, u kojima je uveden sistem fiskalizacije vending industrije, snosile troškove ugradnje fiskalnih uređaja, kao što su Mađarska i Rumunija. "Nasuprot prednjem, vending operaterima u Crnoj Gori se nadoknađuje (regresira) samo 28% troškova ugradnje, i to nakon izvršene ugradnje. Ministarstvo insistira na jednoobraznoj i punoj primjeni zakonskih normi, što načelno nije sporno. Međutim, nije vođeno računa o principu distributivne pravde koji podrazumijeva da u nejednakim situacijama treba postupati nejednako. U korelaciji sa tim stoji činjenica da Ministarstvo nije uvažilo sugestije vending operatera koje sublimiraju sve osobenosti ove privredne grane, kao i negativne implikacije koje neposredno predstoje ukoliko se državna intervencija ograniči na dosadašnju podršku. Saglasno prednjem, saopštenje Ministarstva ne možemo shvatiti osim kao kreiranje privida da je Ministarstvo bilo posvećeno ovoj materiji, što sa stepenom apsolutne izvjesnosti implicira i birokratski stil komunikacije sa medijima koji je čisto deklaratoran."

Iz Udruženja naglašavaju da, "cijeneći prethodno navedeno, a ne dovodeći u pitanje legitimitet fiskalizacije", trenutni model fiskalizacije prijeti da dovede do gašenja kompletne vending industrije.

"Takvo što bi bilo u potpunoj koliziji sa ustavnim načelom o slobodi preduzetništva i ustavnim principima ekonomskog uređenja. Ovo zbog toga što, kada je riječ o vending industriji, pravno očigledna nesrazmjera između javnog i privatnog interesa, tj. proces fiskalizacije uz krajnje anemičnu podršku države predstavlja prekomjerno zadiranje u ustavna prava vending operatera. Time namjeravana implementacija zakona pada na takozvanom “testu proporcionalnosti”. Riječ je o mehanizmu koji Evropski sud za ljudska prava koristi uvijek kada ocjenjuje da li je između privatnog i javnog interesa uspostavljena pravična ravnoteža. Ako Ministarstvo ne modifikuje pojedina zakonska rješenja ili ne ponudi ekonomski održiv model fiskalizacije u smislu subvencija i sl., ova privredna grana će u potpunosti nestati. To nije bila intencija zakonodavca. Osim toga, trenutne zakonske norme ne bi izdržale provjeru ustavnosti pred Ustavnim sudom Crne Gore, čime se otvara prostor za odštetne zahtjeve prema državi."

Takvo ishodište, "koje nesumnjivo slijedi", kako navode iz Udruženja, zahtijeva da Ministarstvo još jednom, "ovoga puta suštinski, nastavi dijalog sa Udruženjem kako bi zajednički definisali racionalan model fiskalizacije vending industrije."

"Napominjemo za kraj da smo prvi dopis sa zahtjevom za rješavanje ovog problema uputili Ministarstvu finansija 11.11.2019. i da je svaki naredni dopis I sastanak sa predstavnicima Ministarstava i Poreske uprave bio na bazi zvaničnih ponuda i prezentacija rješenja kompanija na kojima su I sami prisustvovali", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: