Bojanić: Na putu zelene tranzicije neophodna uključenost svih aktera

Ministar Bojanić i državni sekretar za energetiku i rudarstvo Marko Perunović učestvovali danas na “Samitu energetike - Trebinje 2021”

2057 pregleda 2 komentar(a)
Sa samita, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Sa samita, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Klima i energetika su neraskidivo vezane i ne mogu se posmatrati pojedinačno, kazao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, navodeći da je na putu zelene tranzicije neophodna uključenost svih aktera, od institucija sistema do civilnog društva.

Iz resornog ministarstva saopšteno je da su Bojanić i državni sekretar za energetiku i rudarstvo Marko Perunović učestvovali danas na “Samitu energetike - Trebinje 2021”.

“Bojanić je istakao da su klima i energetika neraskidivo vezane i da se ne mogu posmatrati pojedinačno, te je s toga na putu zelene tranzicije neophodna uključenost svih aktera, od institucija sistema do civilnog društva”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Crna Gora sprovela niz mjera kako bi osigurala visok stepen usaglašenosti između zaštite životne sredine i ekonomije.

Navodi se da se, u cilju izrade prvog Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP) u Crnoj Gori, Ministarstvo kapitalnih investicija uključilo u realizaciju projekta “Razvoj kapaciteta za klimatsku politiku u zemljama jugoistočne i istočne Evrope, južnog Kavkaza i centralne Azije” - faza Ill (CDCP I11), za čiju implementaciju je odgovoran GIZ.

“CDCP Ill projekat se realizuje u bliskoj saradnji sa Sekretarijatom energetske zajednice u cilju ispunjavanja propisanih obaveza, a podrška u realizaciji je pružena i od strane GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da će na proces finalizacije Nacionalnog energetskog i klimatskog plana uticati i odluka o utvrđivanju novih ciljeva do 2030. godine na nivou Energetske zajednice, a koja je planirana da bude donešena do kraja godine.

Bonus video: