Ministarstvo finansija da se odrekne potraživanja koja su naplatili kroz stečajni postupak

Hadžajlić je saopštio da su, uvođenjem stečaja, akcionari potpuno obespravljeni
86 pregleda 0 komentar(a)
Vunko, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vunko, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.11.2017. 19:19h

Akcionari AD “Vunko” Bijelo Polje predložili su da se Ministarstvo finansija Crne Gore odrekne svojih potraživanja koja su, kako kažu, većim dijelom naplatili kroz stečajni postupak u korist vlasnika kapitala.

U saopštenju koje je potpisao Rešad Hadžajlić, piše da su akcionari oštećeni i da im je, prilikom posljednje prodaje nekretnina, čiji je vlasnik AD “Vunko” u stečaju, nanesena ogromna šteta.

Hadžajlić je saopštio da su, uvođenjem stečaja, akcionari potpuno obespravljeni jer su dovedeni u zabludu zato što su im državni fondovi i Ministarstvo finansija prvo prodali akcije, a onda uveli stečaj, onemogućivši da samostalno upravljaju svojim kapitalom.

“Potpuno je jasno da je Ministarstvo imalo mehanizme da na drugi način naplati svoja potraživanja, ukoliko ih akcionari ne bi namirili kroz planiranu dokapitalizaciju. Ministarstvo finansija je podnijelo zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u AD ‘Vunko’, iako je imovina višestruko veća od obaveza, a da prethodno nisu pokušali da naplate svoja potraživanja tako što su mogli da blokiraju žiro-račun dužnika, ili da aktiviraju hipoteku nad imovinom dužnika. Sud je u prvom navratu odbio zahtjev Ministarstva finansija kao neosnovan, jer nemaju status pravnog lica, već imaju mehanizme za naplatu svojih potraživanja blokadom žiro-računa ili aktiviranjem hipoteke nad imovinom ‘Vunka’”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je, zbog nerješavanja pitanja restitucije nad imovinom “Vunka” od državnih organa punih 14 godina, imovina 23 puta nuđena na prodaju pod opterećenjem restitucije, pa je prodajna vrijednost daleko ispod procijenjene.

“Imovina ‘Vunka’ se sastoji od 106.000 kvadrata, od čega je oko 40.000 pod objektima. Prodata je za 2.250.000,00 eura, odnosno 21 euro po kvadratu, iako je poznato da je tokom ekonomske krize dostignuta tržišna cijena zemljišta od 150 do 200 eura po kvadratu. I na ovaj način je nanesena velika šteta akcionarima ‘Vunka’, kojih ima 1680”, rekao je Hadžajlić.

Vunko su za 2,25 miliona eura, na 23. licitaciji, u Privrednom sudu kupio konzorcijum "Dulović" iz Mojkovca i kompanija "Bravera" iz Bijelog Polja.

Bonus video: