Mugoša: Manji računi za struju kroz ukidanje PDV-a na gubitke

"Ovo iz razloga jer PDV, kao porez na potrošnju, plaća krajnji potrošač a građani svakako ne troše struju koja im nije ni isporučena, odnosno gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu”, kazao je Mugoša

8551 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Mugoša, Foto: Screenshot
Mugoša, Foto: Screenshot

Poslanici Socijaldemokrata pripremaju dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojima će predvidjeti da građani na računima za struju ne plaćaju PDV na gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu, koji su stavka na računu za struju, kazao je poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

On je, tokom skupštinskog zasijedanja, objasnio da će se na taj način smanjiti ukupan iznos računa za struju.

Jjedna od stavki u okviru računa za struju su od strane regulatora dozvoljeni gubici u prenosnom i distributivnom sistemu. Oni čine preko šest odsto osnovice za obračun PDV-a na računu za struju.

“Nema logike da ga građani osim toga što u okviru računa za struju plaćaju regulatorno dozvoljene gubitke u prenosnom i distributivno sistemu, još na te gubitke plaćaju i PDV. Ovo iz razloga jer PDV, kao porez na potrošnju, plaća krajnji potrošač a građani svakako ne troše struju koja im nije ni isporučena, odnosno gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu”, kazao je Mugoša. On je istakao da su i u prethodnom skupštinskom sazivu ukazivali na ovu problematiku, ali nije bilo većinske podrške za njenu realizaciju i da očekuje da će u ovom sazivu biti prihvaćen ovaj predlog.

Bonus video: