Radulović: Iskorjenjivanje korupcije da bude norma, a ne samo slovo na papiru

Radulović je naveo da je uvjeren da će nove generacije konstantno podizati kriterijume i u svakodnevnom životu dokazivati da je i najmanji oblik korupcije neprihvatljiv

5924 pregleda 0 komentar(a)
Radulović i predstavnici UPCG, Foto: MVP
Radulović i predstavnici UPCG, Foto: MVP

Unapređenje crnogorske ekonomije je zadatak svih, a diplomatija je važan činilac prevazilaženja negativnih efekata krize i priželjkivane promjene u percepciji kredibilnih investitora, ocijenio je ministar vanjskih poslova, Đorđe Radulović.

On je tokom današnjeg razgovora sa predstavnicima Unije poslodavaca (UPCG), na čelu sa njenim predsjednikom Predragom Mitrovićem, kazao da je Vlada posvećena ekonomskom oporavku, a da su važni aspekti borba protiv sive ekonomije i korupcije, koju kao društvo već prepoznaje kao destruktivnu u kontekstu ekonomije, ali i duboko pogrešnu na etičkom, moralnom i političkom nivou.

Radulović je naveo da je uvjeren da će nove generacije konstantno podizati kriterijume i u svakodnevnom životu dokazivati da je i najmanji oblik korupcije neprihvatljiv.

On je objasnio da je upravo to cilj Vlade koja sprovodi politiku nulte tolerancije na tu pojavu, koja će konstantnim zalaganjem svih u društvu rezultirati da iskorjenjivanje korupcije bude norma, a ne samo slovo na papiru, što će u krajnjem promijeniti i percepciju investitora.

Mitrović je rekao da je UPCG kao socijalni partner važan akter u zemlji, ali i van nje, gdje ostvaruje izuzetne kontakte sa privrednicima i organizacijama poput Međunarodne organizacije rada i Međunarodne organizacije poslodavaca, što predstavlja veliki kapital za Crnu Goru.

Kao nekadašnji ambasador Crne Gore, on je koncept ekonomske diplomatije ocijenio kao izuzetno važan, istakavši da, implementiran kao zajednička akcija, može biti sjajna podrška privredi i pripremi turističke sezone pred nama, kao i svih budućih napora u tom sektoru.

Mitrović je, takođe, rekao da je dugogodišnji rad na pitanjima stvaranja ambijenta za održivi razvoj biznisa, eliminisanja sive ekonomije i korupcije srž te poslodavačke organizacije.

Generalna sekretarka UPCG, Suzana Radulović, kazala je da je prevazilaženje tih problema ujedno i ključ za rješenje krize i napredovanje prema Evropskoj uniji.

Ona je podsjetila na dokument Pet ubica biznisa koji je izdat 2013. godine i targetira upravo ovu tematiku.

"Na toj liniji od tada nažalost nije urađeno mnogo, ali je u narednom periodu neophodno praviti krupne korake i sa porukom o štetnosti tih pojava doći do svakog građanina i privrednika", rekla je Suzana Radulović.

Predstavnica UPCG, Zvezdana Oluić, naglasila je važnost predstojeće sezone, te najavila da uskoro počinje kampanju promocije Crne Gore kao sigurne turističke destinacije kroz ideju da vakcinisani turistički poslenici nose bedževe koji će gostima sugerisati da su covid bezbjedni.

Oluić je, u tom smislu, pozvala Ministarstvo vanjskih poslova da se uključi u kampanju, naglasivši da je upravo poruka da je Crna Gora siguran i dobar domaćin i u vremenu zdravstvene krize, glas koji bi svaka institucija, pa i svaki građanin trebalo da pošalju u svijet.