"Crna Gora i BiH će zajednički raditi na razmjeni iskustava u pripremi pregovaračkih pozicija..."

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Stijović i Košarac razgovarali su o unapređenju saradnje i poboljšanju obima spoljnotrgovinske razmjene, a na sastanku su razmijenjena mišljenja o saradnji Crne Gore i BiH u svijetlu procesa evropskih integracija

3957 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Crna Gora i Bosna i Hercegovina (BiH) će zajednički raditi na razmjeni iskustava u pripremi pregovaračkih pozicija za poglavlja koja se tiču oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, ribarstva.

To je konstatovano na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Stijović i Košarac razgovarali su o unapređenju saradnje i poboljšanju obima spoljnotrgovinske razmjene, a na sastanku su razmijenjena mišljenja o saradnji Crne Gore i BiH u svijetlu procesa evropskih integracija.

Navodi se da su se Stijović i Košarac usaglasili da će u narednom periodu, u skladu sa ustavnim nadležnostima i u koordinaciji sa nadležnim entitetskim ministarstvima, zajednički raditi na razmjeni iskustava u pripremi pregovaračkih pozicija za poglavlja koja se tiču oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, ribarstva.

“Kao i korišćenja sredstava iz pretpristupnih fondova Eropske unije (EU) i učešća u IPA programu prekogranične saradnje sa Crnom Gorom”, dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su, kako je saopšteno, ukazali na potrebu saradnje i razmjene iskustava u približavanju zakonodavstvu EU.

“Naročito iz oblasti vinogradarstva i vinarstva, voća i povrća, te na potrebu poslovno-tehničke saradnje u oblasti prerađivačke industrije voća i povrća, kao i dorade i prerade ljekovitog bilja, ali i saradnje u organizaciji zajedničkih seminara i radionica Tehničke pomoći (TAIEX) koju pruža Evropska komisija”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Stijović i Košarac poseban fokus stavili na korišćenje međunarodnih finansijskih sredstava kako bi se unaprijedila saradnja u oblasti stočarstva između Crne Gore i BiH.

Košarac je rekao je da je poljoprivreda u primarnoj nadležnosti entiteta.

On je najavio da će u narednih 15 dana organizovati sastanak sa Stijovićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Borisom Pašalićem kako bi se razgovaralo o prerađivačkim kapacitetima Hercegovine, s naglaskom na mogućnost povezivanja Gacka i Nikšića u tom pogledu.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo riječi i o zajedničkom nastupu Crne Gore i BiH na većim tržištima, poput tržišta Kine, i korišćenju potencijala i usluga luke Bar u pružanju spoljnotrgovinskog prometa.

Sagovornici su, govoreći o značaju integrisanih graničnih prelaza, ocijenili da je u narednom periodu potrebno intenzivirati aktivnosti na formiranju integrisanih graničnih prelaza Deleuša i Zupci, što će, kako se navodi, biti značajan iskorak za pospješivanje trgovine i privrednih veza BiH i Crne Gore.

Stijović i Košarac potvrdili su spremnost da zajedno sa nadležnim predstavnicima Srbije aktivno rade na rješavanju problema otpada, koji plutajući rijekom Drinom završi kod Hidroelektrane (HE) Višegrad, ugrožavajući njen rad.

Košarac je zaključio da je neophodno riješiti to pitanje na regionalnom nivou kako bi se sačuvala energetska stabilnost i omogućio neometan rad HE Višegrad.

Bonus video: