Inflacija u aprilu 2,2 odsto

Indeks potrošačkih cijena se definiše kao mjera prosječne promjene cijena fiksne korpe roba i usluga koje domaćinstvo kupuje u cilju zadovoljenja svojih potreba

2517 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu u odnosu na mart 2021. godine u prosjeku su više za 0,6 odsto, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 2,2 odsto, pokazuje podaci Uprave za statistiiku Monstat.

Indeks potrošačkih cijena se definiše kao mjera prosječne promjene cijena fiksne korpe roba i usluga koje domaćinstvo kupuje u cilju zadovoljenja svojih potreba.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena povrća za šest i voća za 6,9 odsto. Mjesečna inflacija ulja i masti je iznosila 8,2 odsto, a usluga vazdušnog prevoza putnika 15,5 odsto.

Na godišnju stopu inflacije najveći uticaj su imale cijene goriva za motorna vozila koje su rasle 20,3 odsto i inflacija ulja i masti sa 32,1 odsto. Znatna stopa godišnje inflacije, prema podacima Monstata, je zabilježena i u prodaji avionskih karata čija je cijena porasla 21,1 odsto, te usluge kanalizacije i odnošenje smeća sa 15,8, odnosno 11,7 odsto. Ove djelatnosti, međutim, ne utiču u značajnoj mjeri na generalnu stopu inflacije.

Prema Monstatu, potrošačke cijene u periodu januar-april 2021. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 0,5 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u aprilu 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast cijena u grupama: hrana i bezalkoholna pića 1,6 odsto, te hoteli i restorani 0,7 odsto. Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Bonus video: