Golubović: Države regiona da rade na jedinstvenoj investicionoj politici i unapređenju poslovnog ambijenta

Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović je na Kopaonik biznis forumu kazao da Crna Gora snažno podržava regionalnu saradnju, kao zemlja kojoj je integracija u EU prioritet

1582 pregleda 1 komentar(a)
Sa Kopaonik biznis foruma, Foto: PKCG
Sa Kopaonik biznis foruma, Foto: PKCG

Države regiona treba da rade na jedinstvenoj investicionoj politici i unapređenju poslovnog ambijenta, kako bi imale približno ujednačene fiskalne politike i promovisale Zapadni Balkan kao investicionu destinaciju, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

On je na Kopaonik biznis forumu kazao da Crna Gora snažno podržava regionalnu saradnju, kao zemlja kojoj je integracija u EU prioritet.

“Mi na tom putu imamo otvorena sva pregovaračka poglavlja i tri privremeno zatvorena, te razumijemo da najbrži put ka tom cilju vodi preko saradnje regiona”, rekao je Golubović na panelu pod nazivom Mali Šengen – može li koronakriza da doprinese regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

On je dodao da Crna Gora sa zemljama regiona ostvaruje 32 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmjene, a sa EU 43 odsto. Trgovinska razmjena zemalja Zapadnog Balkana sa EU iznosi 70 odsto ukupne, dok oko 65 odsto svih stranih investicija u region dolazi iz EU.

Golubović je na skupu predstavio protivpandemijske i mjere podrške koje je od početka koronakrize usvojila Vlada, te sa aktivnostima PKCG koje su doprinijele kvalitetnom snabdijevanju domaćeg tržišta.

„Solidarnost unutar regiona bila je izvanredna, kao i među našim građanima“, rekao je Golubović.

On je podsjetio da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori znatno bolja, zbog čega su njene granice otvorene.

„Uvedene su mjere postupanja u slučaju obolijevanja turista, a država će finansirati PCR testove, ako je to preduslov za njihov povratak u matičnu zemlju“, objasnio je Golubović.

Na panelu je ocijenjeno da države Zapadnog Balkana treba da se okupe u poslovnu zajednicu, jer samo ekonomski udružene mogu biti konkurentne kompanijama iz Evrope i svijeta.

Učesnici panela apelovali su na vlade zemalja Zapadnog Balkana da formiraju ministarstva koja će biti zadužena za unapređenje regionalne saradnje.

Predstavnik Privredne komore Srbije, Nenad Đurđević, smatra da je to prioritet.

„Ovaj korona-šok koji smo doživjeli pokazao je nužnost bolje povezanosti vlada“, saopštio je Đurđević i dodao da je region opterećen različitim političkim dinamikama država.

Predsjednik Stopanske komore Makedonije, Branko Azeski, kazao da sa Vladom Sjeverne Makedonije rade na planu izlaska iz krize.

„Jasno je da će umjesto odbrane i unutrašnjih poslova ključni resori u Vladi biti zdravstvo i obrazovanje, a vjerovatno ćemo dobiti i ministarstvo za region koje će 24 sata raditi na integracijama na ovom području“, najavio je Azeski.

Savjetnik u Uniji trgovinskih i industrijskih komora Albanije, Besnik Leskaj, smatra da su regionalna saradnja i zajednički projekti put da se privuku strane direktne investicije.

„Veliki investitori traže ujednačenu regulativu i standarde i potrebno je da im to obezbijedimo“, rekao je Leskaj.

Kopaonik biznis forum je godišnji sastanak o najaktuelnijim ekonomskim, političkim i društvenim temama u zemlji i regionu, koji organizuje Savez ekonomista Srbije i okuplja renomirane stručnjake i eminentna imena domaće i regionalne privredne i političke scene.

Bonus video: