stvoriti uslove za dalje investicije i povećanje zarada

Poslanički klub SDP-a predao amandman na predlog Zakona o radu

"Smatramo da naš amandman na predloženi zakon predstavlja značajno poboljšanje koje će omogućiti veća primanja za ogroman broj crnogorskih radnika, naročito za one sa najmanjim primanjima", kazao je član predsjedništva SDP-a Petar Odžić

4336 pregleda 9 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Poslanički klub Socijaldemokratske partije (SDP) predao je amandman na predlog Zakona o radu, koji je vladajuća većina stavila u proceduru.

"SDP se u dužem vremenskom periodu zalaže za povećanje minimalne zarade, uz istovremeno poresko rasterećenje privrednika. Naš amandman je identičan predlogu Zakona koji imamo u proceduri a kojim tražimo da minimalna zarada bude na nivou 50% prosječne zarade. Time bi se istovremeno značajno povećala minimalna zarada sa sadašnjih 222 na 260 eura, ali omogućili uslovi da ona nastavi rast i u narednom periodu. Kako zaradu ispod 250 eura prima preko 70.000 radnika u Crnoj Gori, samim povećanjem minimalne zarade po našem modelu, povećaće se i iznos prosječne zarade", saopštio je član Predsjedništva SDP-a Petar Odžić.

Dodaje da je, uz sve navedeno, potrebno uvesti smanjenje opterećenja na zarade, koje su sada 64 odsto na neto zaradu, "a jedni su od najvećih u regionu". Time bi se, ističe Odžić, stvorili uslovi za dalje investicije, ali i mogućnost za dalje povećanje zarada.

"Smatramo da naš amandman na predloženi zakon predstavlja značajno poboljšanje koje će omogućiti veća primanja za ogroman broj crnogorskih radnika, naročito za one sa najmanjim primanjima", zaključuje se u saopštenju.