U Tivtu skoro dupliran broj nezaposlenih

Na evidenciji biroa rada na kraju 2020. godine bilo 724 nezaposlenih, a godinu ranije 432

3903 pregleda 9 komentar(a)
Tivatska privreda snažno pogođena krizom: Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivatska privreda snažno pogođena krizom: Tivat, Foto: Siniša Luković

Godina ekonomske krize uzrokovana pandemijom koronavirusa razorno je djelovala na ekonomiju Tivta, pa je nezaposlenost u tom gradu u 2020. prema zvaničnim podacima, porasla za čak 40,5 odsto u odnosu na godinu ranije.

Ova podatak direktna je posljedica načina na koji su do pred kraj prošle godine lokalne i centralne vlasti predvođene DPS-om, restrukturirale i razvijale privredu Tivta, ekonomski koncetrišući taj grad gotovo isključivo na turizam i sa njim povezane uslužne djelatnosti.

U godini pandemije koja je razarajuće djelovala upravo na turizam, bajka o Tivtu kao „crnogorskom Monte Karlu“ koju su prethodno godinama servirali DPS-ovci hvaleći se Porto Montenegrom, Lušticom Bay i brojnim ovdašnjim sličnim manjim kondo-hotelima i turističkim stambenim zgradama, raspršila se kao balon od sapunice. Potvrđuju to i zvanični podaci Zavoda za zapošljavanje po kojima je na posljednji dan 2020. na evidenciji Biroa rada u Tivtu bilo 724 nezaposlenih građana, što je čak 40,5% više nego na kraju 2019. kada je u Tivtu zvanično bilo prijavljeno 432 nezaposlenih.

Uz podatak da se lani za skoro duplo povećao broj nezaposlenih koji posao traže kraće od godinu, a kakvih je na kraju 2020. na birou rada Tivta bilo čak 461 u odnosu na 226 takvih lica na kraju 2019. godinu, dodatno se pokazuje koliko je snažno lani tivatska privreda bila pogođena koronom i višemjesečnim ograničenjima u radu većine sa turizmom povezanih djaletnosti.

Osim značajnog otpuštanja, prvenstveno radnika nižih kvalifikacija koji su bili angažovani u turizmu i ugostiteljstvu, prošlu godinu je u Tivtu obilježio i drastičan pad broja oglašenih slobodnih radnih mjesta. Njih je lani bilo oglašeno ukupno 955, što je mnogo lošije nego 2019. kada je preko Zavoda za zapošljavanje u najmanjoj bokeljskoj opštini bilo oglašeno 2.430 slobodnih radnih mjesta. Od lani oglašenih slobodnih radnih mjesta njih samo 117 je bilo na neodređeno vrijeme, ali se dobar dio i njih odnosio na tada veoma aktuelna preizborna, ekonomski neproduktivna, zapošljavanja u lokalnoj upravi i opštinskim javnim ustanovama i preduzećima a koje je u susret izborima 30. avgusta intenzivno sprovodila tadašnja tivatska vlast, predvođena DPS-om.

Tokom 2020. godine, prema podacima Uprave prihoda, zaposleno je ukupno 305 lica sa evidencije biroa rada u Tivtu, od čega su 163 bile žene. Najviše su zapošljavani srednjoškolci sa IV nivoom stručne spreme kakvih je posao lani našlo 110, zatim lica sa VI stepenom stručne spreme (95) i srednjoškolci sa III stepenom stručne spreme (36).

Bonus video: