Jovanić blokirao račun Montenegrobonusa

Privredni sud hoće da naplati u korist KAP-a u stečaju blizu 1,3 miliona. Državna kompanija potražuje više od 16 miliona od fabrike u stečaju

23996 pregleda 15 komentar(a)
Jovanić, Foto: Savo Prelevic
Jovanić, Foto: Savo Prelevic

Privredni sud kojim rukovodi Blažo Jovanić, blokirao je račun državnog preduzeća Montenegrobonus kako bi naplatio potraživanje Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju, rečeno je zvanično “Vijestima” u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI).

Račun je u blokadi od 21. marta ove godine, što je zvanično objavila Centralna banka (CBCG) na listi blokiranih računa. Iznos blokade je 1,27 miliona eura.

Stečaj u KAP-u uveden je 2013. godine na zahtjev Ministarstva finansija, a blokada računa dolazi skoro osam godina kasnije.

“Račun preduzeća Montenegrobonus je blokiran po odluci Privrednog suda za približno 1,3 miliona eura. Radi se o potraživanju KAP-a u stečaju. To je prilično neobično imajući u vidu da postoji potraživanje Montenegrobonusa ka KAP-u u stečaju u iznosu od više od 16 miliona eura. Pošto je KAP u stečaju, ne postoje šanse da Montenegrobonus taj iznos naplati iz stečajne mase”, objasnili su u MKI.

Iz resora kojim rukovodi ministar Mladen Bojanić objašnjeno je da se račun može odblokirati tako da Vlada uplati novac, za što imaju mogućnost po odluci iz 2013. godine.

“Način da se račun Montenegrobonusa odblokira vidimo u činjenici da se Vlada po odluci iz 2013. godine obavezala da će izmiriti obaveze Montenegrobonusa, jer je u tom periodu, po direktivi Vlade, bio uključen u upravljačku strukturu KAP-a. MKI je ovim povodom poslalo više dopisa Ministarstvu finansija i vjerujemo da će se pronaći rješenje kojim bi račun ovog preduzeća bio odblokiran”, objasnili su u MKI.

Montengrobonus, čiji je osnivač Vlada, registrovan je za trgovinu na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima. Prema podacima iz finansijskog izvještaja za prošlu godinu prihod je iznosio 10,33 miliona eura, što je pet odsto više nego 2019. godine kada je iznosio 9,81 milion eura. Preduzeće je prošlu godinu završilo sa minusom od 430,395 eura.

“Vijesti” su pitale ovu državnu firmu u kojoj mjeri blokada računa otežava poslovanje i koji su razlozi što je ostvaren gubitak u prošloj godini, ali nije odgovoreno. Pitanja su upućena prije više od 15 dana.

Bonus video: