Izabran logo avio kompanije To Montenegro, skoro isti kao MA

Izvršni direktor To Montenegro Predrag Todorović naveo je da su pripreme za prve letove Air Montenegra teku po planu, te da će početi sa realizacijom u skladu sa planom. On nije želio da komentariše kakva je saradnja To Montenegra sa stečajnom upravom Montnegra Airlinesa, te da li ona može uticati na start polijetanja nobih aviona.

25781 pregleda 759 reakcija 100 komentar(a)
Logo Air Montenegra, Foto: Luka Zeković
Logo Air Montenegra, Foto: Luka Zeković

Novu avio kompaniju To Montenegro ponovo će krasiti konture orla, po naliku na Montenegro Airlines, sa dominantno tamno plavom bojom.

Pobjednik idejnog rješenje je grafički dizajner iz Rusije Maksim Arbuzov.

On je kazao da mu je čast i zadovoljstvo što je učestvovao na konkursu i što je osvojio nagradu

"Godinu dana živim u Crnoj Gori i mislim da onaj koji nije živio u Crnoj Gori ne može da osjeti pravi duh ove zemlje, jer je ona izuzetno lijepa. Potrebno je da posmatrate ono što se nalazi oko vas", rekao je on.

Sa konferencije za medije
foto: Luka Zeković

Arbuzov je kazao da se novo rješenje naslanja na prethodni logotip Montenegro Airlinesa.

"Mislim da je to na neki način dio tekovine i nasljedstva vaše zemlje i smatrao sam da treba da sačuvam to ali i da ga neki način dogradim... Tekovina MA je bio simbol orla, koja je veličanstvena ptica i odlučio sam da zadržim taj simbol. Pored orla u letu imamo i simbol planina", kazao je Arbuzov i dodao da mu je inspiracija bilo i nebo.

Izvršni direktor To Montenegro Predrag Todorović kazao je da su dobili 109 idejnih rješenja iz cijelog svijeta.

"Konkurs je bio primjer kako konkurs treba da izgleda i kako stvari da funkcionišu. Imali smo različita mišljenja, imali smo nekoliko rundi dogovora, ali smo došli do rješenja koje je najbolje za sve. Komercijalna ime kompanije biće Air Montenegro", rekao je on i dodao da su sa pravne strane provjerili da logo nije zaštićen.

To Montengro
foto: Luka Zeković

Todorović je naveo da pripreme za prve letove Air Montenegra teku po planu, te da će početi sa realizacijom u skladu sa planom. On nije želio da komentariše kakva je saradnja To Montenegra sa stečajnom upravom Montnegro Airlinesa, te da li ona može uticati na start polijetanja novih aviona.

Član stručnog žirija i dekan Fakulteta vizuelnih umjetnosti Nikola Laktović istakao je značaj konkursa za odabir idejnog rješenja.

"Zadatak konkursa je bio da sačuva tekovinu Montenegro Airlinesa koja traja od 1995 godine, te danas održavamo taj kontinuitet", rekao je on.

To Montenegro
foto: Luka Zeković
Drugo najbolje rješenje
Drugo najbolje rješenjefoto: Ivan Ivanović
Treće mjesto su podijelili dva autora
Treće mjesto su podijelili dva autorafoto: Ivan Ivanović

On je naveo da je konkurs poseban i po tome jer je tražen redizajn pobjedničkog rješenja, a kazao je da su ispoštovani svi stručni parametri konkursa.

"Konkurs je bio motivisajući i što se tiče finansijskog aspekta. Iskorak je što je konkurs bio neanominan, a u žiriju su bili stručnjaci, četiri člana od sedam. Konkurs je protekao kroz dva kola, od čega je prvi krug prošlo 25 rješenja. Nakon toga smo onda odabrali pet najboljih rješenja rješenja", rekao je Latković.

On je naveo da su podijelili tri nagrade, a da je nagradni fond iznosio 20 hiljada eura. Pobjednik je dobio 16 hiljada eura, drugoplasirani 2,5 hiljade eura, a dvoje trećeplasiranih je podijelilo 1.500 eura.

Air Montenegro
foto: Ivan Ivanović

Bonus video: