Bojanić: Ugovoreno da se dionica autoputa završi do 30. novembra

"Ove godine 14. aprila je isticao rok raspoloživosti kredita, a mi nismo potrošili nekih 120 miliona toga kredita, a nismo završili autoput i faktički da nismo kroz pregovore došli do novog rješenja nama bi taj kredit istekao"

14362 pregleda 8 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Printscreen YouTube
Mladen Bojanić, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 28.05.2021. 17:21h

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske Crne Gore Danila Šaranovića u Skupštini Crne Gore, kazao je da su radovi na dionici Smokavac- Mataševo na dijelu autoputa Bar-Boljare završeni 95 odsto, a da su nedavno ugovorene strane definisale 30. novembar 2021.godine kao rok da se završe kompletni radovi.

"Prema procjenama izvođača radova moguće je očekivati da radovi budu završeni do kraja ove godine. U posmatranom periodu su se kontinuirano odvijali radovi. Do sada je od strane izvođača podneseno više zahtjeva za dodatna plaćanja i dodatni rok realizacije po raznim osnovanama, koji su po mišljenju nadzornog odbora neopravdana", rekao je Bojanić.

On je naveo da je ukupna ugovorena vrijednost izvođenja radova 867 miliona eura, od čega je izvođaču radova isplaćeno 837 miliona, pored avansa od 161 miliona eura, dok je za obim stvarno izvedenih radova isplaćeno 31 milion eura, uz avans od 11 miliona.

"Za troškove eksproprijacije do sada je isplaćeno 23,6 miliona eura i za nadzorno izvođenje radova 17,1 miliona eura. Koliko su stvarni troškovi izgradnje ove dionice znaćemo po njegovom okončanju", rekao je Bojanić.

On je kazao da su zbog dvije godine kašnjenja završetka radova došli u riskantnu situaciju zbog kredita Eskim banke, iz kojeg se finansira izgradnja autoputa.

"Ove godine 14. aprila je isticao rok raspoloživosti kredita, a mi nismo potrošili nekih 120 miliona toga kredita, a nismo završili autoput i faktički da nismo kroz pregovore došli do novog rješenja nama bi taj kredit istekao. Našli bismo se u veoma nezgodnoj situaciji. Napravili smo novi aneks i dogovorili da novi rok izvođačima bude 30. novembar, a Eksim banka nam je produžila raspoloživost kredita do 31. decembra naredne godine", rekao je Bojanić.

On je dodao da se prošle godine jako slabo radilo na gradnji autoputa, ali da ima uvjerenja od izvođača radova da će se oni pojačati.

Bojanić je izrazio zabrinutost i to što 21. jula ove godine ističe grejs period nakon čega se vraće kredit za autoput, ali je uvjeren da će Eksim banka produžiti taj rok.

"Crna Gora nije uložila euro za eksploataciju nafte"

Poslanik Nove demokratske snage - FORCA Genci Nimanbegu tražio je od Bojanića kopiju dokumentacije koja se tiče istraživanja i proizvodnje ugljovodnika u podmorju Crne Gorei godišnje izvještaje o budžetu svih koncesionara za istraživanje ugljovodonika sa projekcijom izdataka i primitaka. Nimanbegu od Bojanića zahtijeva da država promijeni pristup tom projektu, jer on smatra da donosi više štete nego koristi.

Bojanić je kazao da su ugovor naslijedili od bivše vlasti, ali da smatra da je on dobar i da može da donese benefiti Crnoj Gori.

Bojanić je kazao da je sve do momenta eksploatacije nafte, kompletan trošak na konzorcijumu Eni-Novatek. „Crna Gora nije do sada uložila euro u ovo. Naravno, postoji opasnost da će se naduvavanjem troškova tokom istraživanja kasnije profit umanjivati. Pratimo to i nijesmo to do sad primijetili. Provjeriti ćemo svaki trošak“, naveo je Bojanić.

Bojanić je naveo da Vlada ne kasni sa praćenjen radova na istraživanju nafte u kao i da provjeravaju sve faze tog procesa. „Niti kasnimo u praćenju izvođenja radova po bilo kom onosvu, niti kasnimo u praćenju finansijskih izvještaja. Uredno ih dobijamo i čitamo, a kada procijenimo da nam je nešto nejasno ili sumnjivo, tražićemo stranog eksperta“, rekao je Bojanić.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković upitala je Bojanića šta će država preduzeti po pitanju izgradnje hidroelektrane Buk-Bijela u BiH a koja će po njenim riječima imati negativne ekološke posljedice po Crnu Goru.

Bojanić je kazao da nadležni organi BiH imaju obavezu da sprovedu konsultacije sa organima Crne Gore i uzmu u obzir njihove mišljenje i dodao da je neizvjesno da li će se ta hidroelektrane uopšte i raditi.

Podnijeli krivične prijave SDT-u u vezi kupovine brodova

Poslanika koalicije Crno na bijelo Miloš Konatar interesovala da li je bilo političke odgovornosti u poslovanju Barske i Crnogorske plovidbe.

Bojanić je naveo da njegovo Ministarstvo ne može da utvrđuje ničiju javnu ili političku odgovornost, ali da su dostavili dostavili Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i Skupštini informacije o mogućem postojanju krivičnog djela u vezi kupovine brodova za potrebe preduzeća Barska i Crnogorska plovidba.

„Na nama je da prikupimo informacije i da ih dostavimo nadležnim organima da oni obave svoj posao“, kazao je Bojanić.

Odbor direktora Barske plovidbe 2012. godine donio je, prema riječima Bojanića, odluke o kupovini dva broda, bez prethodne saglasnosti Skupštine akcionara.

"Vlada je barskoj kompaniji izdala garanciju za kreditno zaduženje od 46,4 miliona dolara kod Exim banke, bez sprovođenja postupka za utvrđivanje da li je u pitanju državna pomoć", rekao je Bojanić.

Bonus video: