Milatović: Dok su funkcioneri uživali u poklonjenim stanovima, običan građanin o njihovoj kupovini mogao samo da sanja

Poslanica SDP Draginja Vuksanović-Stanković je u komentaru Milatovićevog odgovora navela da je premijer Zdravko Krivokapić "bio funkcioner Vlade Demokratske partije socijalista (DPS) duže od deset i godine i da ga je na te pojedine pozicije postavljao Milo Đukanović"

21100 pregleda 22 reakcija 23 komentar(a)
Milatović, Foto: Skupština Crne Gore
Milatović, Foto: Skupština Crne Gore

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović naveo je, odgovorajući u Skupštini na pitanje poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović-Stanković, da odgovor na njeno pitanje o politici Vlade prema sve većem broju podstanara u Crnoj Gori treba najprije da objasni ona i njena partija koja je godinama činila vlast.

"Podsjetiću Vas na veliki broj povoljnih stambenih kredita i stanova koje su bivše vlade dijelili podobnima, a među kojima su bili neki fukcioneri Vaše partije. Ne suočavaju se podstanarske porodice sa problemom plaćanja rente tek od početka pandemije, već je taj problem postojao dok su brojni funkcioneri uživali u poklonjenim stanovima, a običan građanin je mogao samo da sanja o kupovini stana i rješavanju stambenog pitanja", rekao je Milatović.

On je naveo da je stav ove Vlade da pristup rješavanju ovog probleme mora biti sveobuhvatan, kao i da je potrebno da budu uključene sve pretpostavke razvoja prosperitetnog, pravičnog i integrisanog društva.

Vuksanović-Stanković je u komentaru odgovora navela da je premijer Zdravko Krivokapić "bio funkcioner Vlade Demokratske partije socijalista (DPS) duže od deset i godine i da ga je na te pojedine pozicije postavljao Milo Đukanović".

"Da ne govorimo od tome da su Vama ministri iz DPS dodijeljivali stipendije. Premijer Vlade u kojoj Vi sjedite je dobio stan od 123 metra kvadratna, a imao je kuću, a ja sam odbila stan od Univeziteta Crne Gore, a na njega sam imala pravo", rekla je Vuksanović-Stanković.

Odgovorajući u Skupštini na pitanje poslanika Nove srpske demokratije (NSD) Dejana Đurovića, Milatović je kazao da je Vlada na sjednici 18. marta donijela odluku po kojem se postojeći program o dodjeli "ekonomskog državljanstva" (zlatni pasoši) neće produžavati, nakon njegovog isteka koji traje do kraja ove godine, te da taj program nije suspendovan.

"Vlada je na toj istoj sjednici donijela odluku da će ući u proces izrade jasno definisanih novih kriterijuma i postupaka za dobijanje državljanstva Crne Gore na neki drugi način. Jedan od načina je pridobijanja visoko kvalifikovanog kadra u Crnu Goru kao temeljnog dijela našeg budućeg ekonomskog razvoja, koji se može ostvariti kroz dalju promociju visokokvalifikovanog kadra", rekao je Milatović i kazao da su od postojećeg modela odustali zbog toga što on nije u skladu sa Evropskom unijom (EU).

Đurović je od Milatovića tražio spisak imena 67 osoba koji su dobili na osnovu programa ekonomskog državljanstva tzv. "zlatni pasoš" i onih 200 ljudi koji su dobili počasno državljanstvo, što je kako je kazao, bilo njihovo predizborno obećanje.

Milatović je odgovorio da će zahtijevati od ministra unuštrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da se objavi ta lista, ukoliko to bude u skladu sa zakonom.

Milatović je kazao i da će prekosjutra otputovati u Rusiju i biti jedan od prvih ministara koji će posjetiti tu zemlju kako bi privukao ruske turiste.

"Mislim da Rusija u potpunosti razumije opredijeljenost Crne Gore kad je u pitanju stopostotno praćanje politike EU. Je li to dobro za situaciju u kojoj se mi nalazimo, vjerovatno nije. U svakom slučaju kroz moj odlazak u Rusiju pokazujemo dobar signal da smo mi zemlja koja je otvorena za sve, pa i za turiste iz Rusije", rekao je Milatović.

Bonus video: