Štrajk advokata pred evropskom komorom

Advokatska komora je do sada pokrenula tri disciplinska postupka protiv kolega koji su prekršili odluku o obustavi rada. Dosadašnji štrajk advokata odložio je na stotine ročišta, a znatno otežava rad tužilaštva i policije, naručito zbog toga što se osumnjičenima za teška krivična djela ne može odrediti pritvor

17343 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Foto: shuttersiock
Foto: shuttersiock

Predstavnici Advokatske komore Crne Gore učestvovaće danas na sjednici PECO komiteta, u okviru Savjeta advokatskih komora Evrope (CCBE) na kojoj će govoriti o sporu u vezi sa fiskalizacijom advokatske profesije i njihove obustave rada koja traje već osam dana.

Primjena fiskalizacije zvanično počinje danas.

“Nakon što smo i ovo ugledno udruženje advokatskih komora upoznali sa problemom u kojem se našla advokatura u Crnoj Gori, kada je u pitanju primjena Zakona o fiskalizaciji na advokate, a što je i dovelo do odluke o obustavi pružanja pravne pomoći advokata, uvršteni smo u dnevni red navedene sjednice, pa ćemo pod tačkom 6 imati priliku da predstavnike advokatskih komora Evrope detaljnije upoznamo sa nastalom situacijom”, saopšteno je iz Advokatske komore.

Advokatska komora Crne Gore je pridruženi član CCBE do ulaska u Evropsku uniju, kada postaje punopravni član. PECO komitet je tijelo koje je zaduženo za države koje nijesu punopravni članovi CCBE.

Advokatska komora je do sada pokrenula tri disciplinska postupka protiv kolega koji su prekršili odluku o obustavi rada. Dosadašnji štrajk advokata odložio je na stotine ročišta, a znatno otežava rad tužilaštva i policije, naručito zbog toga što se osumnjičenima za teška krivična djela ne može odrediti pritvor.

Nakon višemjesečnih pregovora sa Vladom u vezi sa fiskalizacijom advokati su obustavili rad prošlog ponedeljka. Advokatska komora smatra da oni pružaju pravnu pomoć, a ne komercijalne usluge i da ne mogu biti fiskalizovani na način koji je to predviđeno važećim zakonom usvojenim prije dvije godine. Oni navode i da bi fiskalizacija na ovaj način narušila njihovu nezavisnost garantovanu Ustavom.

Stav Ministarstva finansija je da zakon ne omogućava isključivanje advokata iz fiskalizacije koja zvanično počinje danas.

Iz ovog resora je ranije, nakon posljednje runde neuspjelih pregovora sa advokatima, saopšteno da nema mogućnosti da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji, te da on mora biti jednak za sve.

“Država je uradila sve da se olakša primjena zakona, a uzimajući u obzir sve dosadašnje aktivnosti i da je dio ovih obveznika već prešao na ovaj sistem, ne postoje opravdani i održivi argumenti, niti mogućnosti za izmjenu propisa u smislu izuzimanja ove djelatnosti iz predmetne zakonske norme. Podsjećamo da je projektni tim za primjenu elektronske fiskalizacije uporno i predano sarađivao sa predstavnicima mnogih djelatnosti i ostaje na raspolaganju za dalju podršku u primjeni zakona”, saopšteno je iz ministarstva.

Bonus video: