Evropska komisija isplatila dodatnih 30 miliona eura za podršku oporavka crnogorske privrede

Pojasnili su da je današnja isplata od 30 miliona eura izvršena nakon što je Komisija utvrdila da je Crna Gora sprovela važne mjere u oblastima upravljanja javnim finansijama, finansijske stabilnosti, dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije, te poslovnog okruženja i socijalne zaštite

2755 pregleda 3 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Evropska komisija isplatila je danas 30 miliona evra u vidu izuzetno povoljnih kredita koji su namijenjeni za ograničavanje ekonomskih posljedica epidemije kovida-19 u Crnoj Gori., saopšteno je iz EU Info centra.

"Ovo je druga i posljednja tranša podrške dostupne Crnoj Gori u okviru Programa makrofinansijske pomoći, ukupne vrijednosti od 60 miliona eura, nakon što je prva rata od 30 miliona eura isplaćena u oktobru 2020. godine", navodi se u saopštenju.

Pojasnili su da je današnja isplata od 30 miliona eura izvršena nakon što je Komisija utvrdila da je Crna Gora sprovela važne mjere u oblastima upravljanja javnim finansijama, finansijske stabilnosti, dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije, te poslovnog okruženja i socijalne zaštite.

Istakli su da ovaj oblik podrške dopunjuje ranije odobrenu bespovratnu pomoć u iznosu od 55 miliona eura, koju je Evropska unija pružila Crnoj Gori za nabavku hitne medicinske opreme i za pomoć socijalno ugroženim pojedincima, preduzetnicima, kompanijama, zdravstvenom sektoru i drugim sektorima koji su najozbiljnije pogođeni krizom usljed kovida-19.

"Finansijska podrška Unije pomaže u zaštiti zdravlja i spašavanju na hilljade radnih mjesta crnogorskih građana. Od izbijanja pandemije kovida-19, osigurali smo preko 115 miliona eura bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova. Donirali smo 100 respiratora i više od milion komada zaštitne zdravstvene opreme, dok će novac EU biti iskorišten i za izgradnju dvije nove klinike i obnovu brojnih laboratorija u zemlji. Današnja uplata druge tranše mikrofinansijske pomoći EU Crnoj Gori je još jedna potvrda da smo sa Crnom Gorom solidarni u dobrim i lošim vremenima “, kazala je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Program makrofinansijske pomoći za Crnu Goru dio je paketa makrofinansijske pomoći vrijednog 3 milijarde eura, koji je Komisija predložila za deset partnera u procesima proširenja i susjedstva, kako bi im pomogla da ograniče ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

Bonus video: